32.1 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΤεχνολογίαStarlink: Μεγαλύτερες ταχύτητες με θύμα το περιβάλλον

Starlink: Μεγαλύτερες ταχύτητες με θύμα το περιβάλλον


Της Νάσιας Κουτσούνη,

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, τα προβλήματα δικτύου παραμένουν σημαντικά, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή και την οικονομική ανάπτυξη. Οι αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας συχνά δεν έχουν αξιόπιστη πρόσβαση σε υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο, με αποτέλεσμα την περιορισμένη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών και την απομόνωση από την ψηφιακή οικονομία. Επιπλέον, ακόμα και στις αστικές περιοχές, οι ταχύτητες σύνδεσης μπορεί να είναι χαμηλότερες από τις διεθνείς μέσες τιμές, ενώ οι διακοπές στη σύνδεση και τα τεχνικά προβλήματα παραμένουν κοινά. Η υποδομή των τηλεπικοινωνιών συχνά δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών, ενώ το κόστος των υπηρεσιών παραμένει υψηλό, γεγονός που περιορίζει την πρόσβαση στο διαδίκτυο για πολλούς πολίτες.

H γνωστή εταιρεία SpaceX, του Elon Musk, ήρθε να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, δημιουργώντας το Starlink, ένα καινοτόμο δορυφορικό δίκτυο το οποίο υπόσχεται υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο με χαμηλή καθυστέρηση, ακόμα και σε αγροτικές περιοχές που έως σήμερα δεν είχαν αξιόπιστη πρόσβαση. Βασίζεται σε ένα δίκτυο χιλιάδων δορυφόρων που βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη (L.E.O. – Low Earth Orbit). Αυτοί οι δορυφόροι συνεργάζονται για να παρέχουν κάλυψη σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη.

Για την εγκατάστασή του, οι χρήστες του Starlink χρειάζονται ένα ειδικό τερματικό (πιάτο) και ένα router για να συνδεθούν στο δίκτυο. Το τερματικό προσανατολίζεται αυτόματα για να βρει τους δορυφόρους, καθιστώντας την εγκατάσταση απλή και γρήγορη.

Το νέο Starlink Mini

Αυτές τις μέρες, ο Elon Musk ανακοίνωσε επίσημα την κυκλοφορία του νέου Starlink Mini στην τιμή των $ 599. Αναφέρει ότι το πιάτο Mini μπορεί να προσφέρει ταχύτητες λήψης «πάνω από 100 Mbps». Αντίθετα, το τυπικό πιάτο V4 Starlink, ενώ είναι μεγαλύτερο, μπορεί να λαμβάνει ταχύτητες λήψης άνω των 200 Mbps, ανάλογα με την περιοχή. Σύμφωνα με την πιστοποίηση της FCC, το Starlink Mini φιλοξενεί ένα ενσωματωμένο router που θα υποστηρίζει ζώνες 2,4 και 5GHz μαζί με 802.11ax και 3×3 MIMO. Υπάρχει, επίσης, θύρα Ethernet για όσους θέλουν να συνδεθούν απευθείας. Ο Musk ανέφερε σε tweet του ότι «μόλις τώρα εγκατέστησε (το πιάτο)» και ότι του πήρε περίπου πέντε λεπτά. Σημείωσε, επίσης, ότι το πιάτο μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε ένα σακίδιο πλάτης. Σε ένα επόμενο tweet, ο CEO της SpaceX δημοσίευσε ένα screenshot που δείχνει ταχύτητες λήψης 100 Mbps, ταχύτητες αποστολής 11,5 Mbps και καθυστέρηση (latency) 23 ms.

Πηγή εικόνας: X

Η επιπτώσεις στο περιβάλλον

Από τους περίπου 10.000 ενεργούς δορυφόρους που περιφέρονται αυτήν τη στιγμή γύρω από τη Γη, οι 6.000 ανήκουν στο Starlink, την υπηρεσία δορυφορικού διαδικτύου που η SpaceX προσφέρει τα τελευταία χρόνια.

Με την αυξανόμενη ζήτηση για τέτοιες υπηρεσίες, ο αριθμός των δορυφόρων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Η SpaceX έχει λάβει άδεια από τις αμερικανικές αρχές για την εκτόξευση ακόμα 12.000 δορυφόρων, με στόχο να φτάσει συνολικά τους 42.000. Αυτοί οι δορυφόροι λειτουργούν σε σχετικά χαμηλό ύψος, μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων, για να παρέχουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι δορυφόροι αντιμετωπίζουν την αντίσταση της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να επιβραδύνονται σταδιακά και να πέφτουν προς τη Γη, περιορίζοντας τη διάρκεια ζωής τους σε περίπου πέντε χρόνια. Συνεπώς, ο στόλος πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς.

Η αλουμίνα που απελευθερώνεται κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα λειτουργεί ως καταλύτης για χημικές αντιδράσεις που οδηγούν στην καταστροφή του όζοντος. Μόνο το 2022, εκτιμάται ότι οι επανείσοδοι δορυφόρων αύξησαν τα επίπεδα αλουμινίου στην ατμόσφαιρα κατά 29,5% πάνω από τα φυσικά επίπεδα. Ερευνητές αναφέρουν ότι απειλείται τόσο το στρώμα του όζοντος όσο και το παγκόσμιο κλίμα λόγω των αλουμινίων και άλλων μετάλλων που προέρχονται από δορυφόρους και διαστημικά σκάφη.

Πηγή εικόνας και δικαιώματα χρήσης: AI generated / Adobe Stock

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη της δορυφορικής τεχνολογίας και οι υπηρεσίες που προσφέρει το Starlink μπορούν να φέρουν σημαντικά οφέλη, αλλά οι περιβαλλοντικές και αστρονομικές επιπτώσεις πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Η διεθνής κοινότητα καλείται να βρει μια ισορροπία μεταξύ της τεχνολογικής προόδου και της προστασίας του πλανήτη μας.

Η εισαγωγή του Starlink στον κόσμο των επικοινωνιών διαστήματος ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανθρωπότητα, υποσχόμενη γρήγορη και παντού διαθέσιμη σύνδεση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, όπως κάθε τεχνολογική πρόοδος, φέρνει και αυτή τους δικούς της κινδύνους και προκλήσεις. Είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση στην ανάπτυξη και χρήση του Starlink. Αν και οι δυνατότητές του είναι εντυπωσιακές, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι πιθανοί κίνδυνοι για το περιβάλλον.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Satellite Constellations Could Harm the Environment, New Watchdog Report Says, Scientific American, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νάσια Κουτσούνη
Νάσια Κουτσούνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπουδάζει στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ασχολείται με το κομμάτι του software. Της αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια, η μουσική και η φωτογραφία.