25.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΠροκλήσεων συνέχεια…

Προκλήσεων συνέχεια…


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Προκλητικός για άλλη μια φορά εμφανίστηκε ο αρχηγός του κόμματος VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, ο οποίος συμμετέχει στη συζήτηση στα Σκόπια για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση της χώρας, της οποίας θα είναι Πρωθυπουργός. Τρεις φορές αποκάλεσε τη χώρα του «Μακεδονία» κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ενώ έχει δηλώσει ότι στην ορκωμοσία θα χρησιμοποιήσει τη συνταγματική ονομασία του κράτους, δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Τις προηγούμενες μέρες, ο Mickoski κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Real FM ότι «ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, εάν από τη στιγμή που αναλάβει καθήκοντα εµµένει σε αυτήν τη ρητορική, θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση όταν θα συναντηθούμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ». Επέλεξε να απαντήσει ειρωνικά, λέγοντας ότι προετοιμάζεται και ότι «θα ήθελε να δει αυτήν την πρόκληση».

«Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Θα ήθελα να δω και αυτή την πρόκληση. Εάν υπάρχουν στην Ευρώπη –και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν– Ευρωπαίοι πολιτικοί που παρουσιάζονται ως Ευρωπαίοι πολιτικοί του 21ου αιώνα και έχουν µέσα τους ταλιµπανικά κίνητρα και θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο το ανθρώπινο δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί µε πολλές διεθνείς συμβάσεις, τότε είμαι έτοιμος µε αυτούς τους ανθρώπους να επιχειρηματολογήσω και να συζητήσω», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της γείτονος.

Πάντως, το «αστείο» είναι ότι επικαλείται γενικώς και αορίστως τις διεθνείς συμβάσεις, αλλά αγνοεί τη Συμφωνία των Πρεσπών που, ως γνωστόν, είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή που κυρώθηκε από τα Κοινοβούλια σε Αθήνα και Σκόπια.

Πηγή εικόνας: naftemporiki.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει 9-11 Ιουλίου. Η άλλη πλευρά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των συμμάχων μας σε πρώτη φάση. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε για το εν λόγω θέμα ότι: «Βεβαίως θα το θέσω (στο ΝΑΤΟ) και νοµίζω ότι θα έχω πάρα πολλούς συµµάχους. Θα καταλάβουν τα Σκόπια ότι δεν µπορούν να παίζουν µε την Αθήνα σε ένα τέτοιο θέµα».

Σίγουρα, αυτή είναι μια ευκαιρία να πιεστούν εκείνοι που δεν σέβονται αυτά που υπέγραψαν. Ας μην ξεχνούν ότι στο ΝΑΤΟ η εν λόγω χώρα εντάχθηκε ως «Βόρεια Μακεδονία», σύμφωνα με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ήδη ασκούνται πιέσεις στα Σκόπια από Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Αυτό οδήγησε τον Mickoski να πει ότι εντός της χώρας του θα αναφέρει το κράτος με το όνομα «Μακεδονία», αλλά εκτός ως «Βόρεια Μακεδονία»… Όμως, είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούν τη Συμφωνία κατά το δοκούν. Και δεν μπορούν να αλλάζουν γνώμη, ανάλογα με την πολιτική ηγεσία που υπάρχει.

Κλείνοντας, ας μην ξεχνούν οι γείτονες ότι η ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτάται από την εφαρμογή των Συμφωνιών και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και όποιος είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου, ειδικά όταν είναι στην κατάσταση της γείτονος χώρας, αντιλαμβάνεται τα καταστροφικά δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει από πολλές πλευρές. Τα κράτη έχουν συνέχεια και οι Κυβερνήσεις θα πρέπει να τηρούν τα συμφωνηθέντα. “Pacta sunt servanda”, βασική αρχή!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ραντεβού στο ΝΑΤΟ για ξεκαθάρισµα: Προκλητική απάντηση από τον Μίτσκοσκι στον Μητσοτάκη και προετοιµασία για πολεµικό κλίµα στη σύνοδο, δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή», parapolitika.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.