17.1 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Πάμε Επίδαυρο;


Της Ματίνας Ναδάλη, 

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου πρόκειται να γεμίσει με το πάθος ταλαντούχων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, χαρίζοντας μας αξέχαστες βραδιές κάτω από τον ξάστερο ουρανό της Αργολίδας. Αναβιώσεις αρχαίων θεατρικών έργων εναλλάσσονται με σύγχρονες, ανατρεπτικές παραστάσεις και Έλληνες ηθοποιοί συνεργάζονται άψογα με διεθνούς φήμης τεχνικούς του θεάτρου, σε ένα φεστιβάλ που αναμφίβολα αποδεικνύει τη διαχρονική συμβολή της θεατρικής τέχνης στην ανάπτυξη πολιτισμικής παιδείας και υψηλού επιπέδου ψυχαγωγίας. 

Τα φετινά Επιδαύρια ανοίγουν με την παγκόσμια πρεμιέρα της τραγωδίας «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, υπό την επιμέλεια του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη Τιμοφέι Κουλιάμπιν. Η Ανθή Ευστρατιάδου ενσαρκώνει μοναδικά την Ιφιγένεια, την τραγική ηρωίδα που θυσιάζεται για έναν μάταιο πόλεμο και αναδεικνύει την πικρία του ποιητή για τις αλλεπάλληλες καταστροφικές συγκρούσεις που συντάραξαν την εποχή του. Στην πολυαναμενόμενη αυτή καλλιτεχνική παραγωγή, διακεκριμένοι Έλληνες και Ελληνίδες ηθοποιοί ενώνουν το ταλέντο τους με ξένους δραματουργούς, ενδυματολόγους και τεχνικούς, ενισχύοντας έτσι τον διεθνή και εξωστρεφή χαρακτήρα του φεστιβάλ.

Πηγή εικόνας: aefestival.gr

Το πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων συμπληρώνει η «Ορέστεια» του Αισχύλου, η μοναδική σωζόμενη τριλογία που αποτυπώνει παραστατικά τις πολιτικές αναταραχές και τους κοινωνικούς κραδασμούς της Αθήνας την εποχή της δημιουργίας της. Πρόκειται για ένα, πάντα επίκαιρο, έργο που εξυμνεί το δημοκρατικό πολίτευμα, ήδη από τα πρώτα χρόνια της καθιέρωσής του στην Αθηναϊκή Πολιτεία και ωθεί τον θεατή σε βαθύτερες κοινωνικοπολιτικές αναζητήσεις. Εξίσου έντονη πολιτική χροιά παρουσιάζει ένα ακόμη δράμα του Αισχύλου, οι «Ικέτιδες», που αναβιώνει εξήντα χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση στο θέατρο της Επιδαύρου. Με πρωταγωνιστή ένα συλλογικό γυναικείο πρόσωπο —τον χορό—, το έργο θίγει τα ζητήματα του ξεριζωμού, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, μα προπάντων μιλά για τον διαχρονικό αγώνα της γυναίκας ενάντια στην εξουσία του άντρα, γεγονός που καθιστά σήμερα το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ.

Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, ένα έργο εμπνευσμένο από τη διονυσιακή λατρεία, αναβιώνει και πάλι στο αργολικό θέατρο, τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Η τραγωδία διαρθρώνεται γύρω από τις έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στο λογικό και στο άλογο στοιχείο, τη σύνεση και την εξαπάτηση, την ανθρώπινη αρετή και τη θεϊκή δύναμη, πάνω στην οποία στηρίζεται η συγκρουσιακή ιστορία του δράματος.

Πηγή εικόνας: aefestival.gr

Την αριστοφανική κωμωδία «Όρνιθες» ανεβάζει την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Αυγούστου ο Άρης Μπινιάρης στην Επίδαυρο, με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη. Οι δύο ήρωες επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων, αναζητώντας την εσωτερική τους ηρεμία σε ένα περιβάλλον χωρίς μικρότητα και διαφθορά. Στην προσπάθειά τους, απαρνούνται κάθε ανθρώπινη ιδιότητα και εύχονται να «κατοικηθούν» από τη ζωώδη ορμή των πτηνών σε μια παράσταση με έντονα, εκρηκτικά και ανατρεπτικά μουσικά στοιχεία. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης Ανέστης Αζάς παρουσιάζει μια ακόμη πιο σύγχρονη προσέγγιση της αριστοφανικής κωμωδίας στο έργο του «Τα σκυλιά» και μας καλεί να αναρωτηθούμε κατά πόσο «σε μια πολιτεία των σκύλων, απελευθερωμένη από την εξουσία των ανθρώπων, θα μπορούσαν, επιτέλους, τα κακοποιημένα ζώα να βρουν δικαιοσύνη».

Τις θεατρικές παραστάσεις πλαισιώνει μοναδικά η περιοδική έκθεση αφιερωμένη στις μορφές του Ιππολύτου και της Φαίδρας, που ζωντανεύει και φέτος στον εκθεσιακό χώρο της Επιδαύρου. Ανοιχτή για το κοινό καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, η έκθεση μας προσκαλεί να εμβαθύνουμε στην ιστορία των δύο αυτών θεατρικών ηρώων μέσα από κοστούμια, μάσκες, παρτιτούρες και οπτικοακουστικό υλικό των παραστάσεων που ανέδειξαν τον ανεκπλήρωτο έρωτά τους.

Το Φεστιβάλ Επιδαύρου συνεχίζει να αποτελεί έναν θεσμό που γεφυρώνει την αρχαιότητα με τον σύγχρονο κόσμο, διατηρώντας ζωντανή την πνευματική κληρονομιά μας. Οι θεατές καλούνται να βιώσουν ένα πολιτιστικό ταξίδι που αναδεικνύει την αιώνια αξία του θεάτρου και τον αδιάλειπτο διάλογο του με τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες κάθε εποχής. Με την πλούσια ποικιλία παραστάσεων και εκθέσεων, το φετινό φεστιβάλ υπόσχεται να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Τι λέτε, λοιπόν; Πάμε Επίδαυρο;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Athens Epidaurus Festival, aefestival.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ματίνα Ναδάλη
Ματίνα Ναδάλη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2005. Από τον Οκτώβριο του 2023 είναι φοιτήτρια του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, με ιδιαίτερη αγάπη για τα μαθηματικά και την επίλυση προβλημάτων. Έχει πάθος για τα ταξίδια, είναι δίκαιη, φιλόδοξη και εργατική. Στον ελεύθερο της χρόνο, ασχολείται με τη πεζοπορία, τη μαγειρική και τον εθελοντισμό.