25.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΓερμανία: Η αύξηση του πληθυσμού έως το 2045 θα αγγίξει αστρονομικά ποσοστά

Γερμανία: Η αύξηση του πληθυσμού έως το 2045 θα αγγίξει αστρονομικά ποσοστά


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 οι ανθρώπινες απώλειες, όλων των ηλικιών, ήταν κατά πολύ περισσότερο αυξημένες, σε σχέση με τις απώλειες των ατόμων που προσβάλλονται για παράδειγμα από ιούς ή την κοινή γρίπη. Η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του εν λόγω ιού, που ήταν στην αναμονή για χορήγηση στους πολίτες παγκοσμίως, ο θρήνος, η ελπίδα και ο ξαφνικός εγκλεισμός μέσα σε τέσσερις τοίχους, με μόνη συντροφιά, εκτός από τους δικούς μας ανθρώπους, τις ταινίες, τη γυμναστική και τις βίντεο-συνομιλίες, ανέσυραν στην επιφάνεια πολλά προβλήματα βαθιά ριζωμένα στην ψυχή των περισσότερων ατόμων, καθώς το μοναδικό στοιχείο που κατείχαμε άπλετο ήταν ο χρόνος. Χρόνος για τον απολογισμό της μέχρι στιγμής καθημερινότητας, των μελλοντικών στόχων, την αναθέρμανση των σχέσεων με συγγενείς και φίλους, αλλά και την ενδοσκόπηση του εαυτού μας, χαρακτηριστικά, τα οποία υπό άλλες συνθήκες «μπαίνουν κάτω από το χαλάκι» της αναβλητικότητας.

Ωστόσο, φτάνοντας ο COVID-19 πλέον σε μία μορφή κοινού κρυολογήματος, με το εμβόλιο στις απαιτούμενες δόσεις να μας προστατεύει, ώστε να μη βρεθούμε στην εντατική και ζήσουμε ξανά στιγμές σκοταδισμού και δυστοπίας, ήρθε η στιγμή να κοιτάξουμε στην Ευρώπη την αύξηση του πληθυσμού, ο οποίος αν και γνώρισε μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν έπαψε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η Γερμανία, της οποίας ο πληθυσμός αναμένεται μέχρι το 2045 να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 800.000 άτομα, μεταφράζοντας τον αριθμό στο ποσοστό του +0,9%. Η πρόβλεψη αυτής της αύξησης έχει κάνει τεράστια εντύπωση σε ερευνητές και μελετητές και συναντάται στα μεγάλα αστικά κέντρα της Γερμανίας, περιοχές, οι οποίες είναι αρκετά ισχυρές οικονομικά. Επίσης, κάνει την εμφάνισή της και στις πλούσιες αγροτικές περιοχές, όπως είναι η Βαυαρία, η Βάδη – Βυρτεμβέργη και φυσικά το Βερολίνο, καθώς και σε πολλά άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, που είναι σε θέση να υποστηρίξουν τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, παρέχοντας συνεχώς ευκαιρίες για εξέλιξη και δημιουργία ισχυρών βάσεων για ανάπτυξη.

Πηγή Εικόνας: REUTERS / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Christian Mang

Παρά ταύτα, αποτελεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια πως οι αδύναμες οικονομικά περιοχές έχουν την τάση για συνεχή μείωση του πληθυσμού τους, όπως και αποφυγή ανάπτυξής, καθώς ούτε οι πόροι, ούτε οι δυνατότητες συντήρησής του, είναι εύκολο να δημιουργηθούν και να διατηρηθούν. Παραδείγματα αυτής της ανέχειας αποτελούν οι περιφέρειες της Σαξονίας, της Θουριγγίας, του Μάνσφελντ – Σούντχαρτς, του ανατολικού τμήματος της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρκετών περιοχών του Ζάαρλαντ, όπου προβλέπεται μέχρι το 2045 όχι μόνο να μειωθεί ο πληθυσμός τους, αλλά να μειωθεί σημαντικά το 20% του ήδη υπάρχοντος.

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός του τμήματος Κατοικίας και Χωροταξίας τόνισε πως η Γερμανία μεγαλώνει, γερνάει και αποκτά μια ιδιαίτερη πολυμορφία, στοιχείο πολύ νέο για τα δεδομένα της. Αποτελεί μεγάλη αλήθεια η δημογραφική αλλαγή που υφίσταται η χώρα, η οποία ήδη αποτελούσε ένα από τα πολύ μεγάλα σε έκταση και πληθυσμό κράτη της Ευρώπης. Όπως και πολλές άλλες χώρες που άνοιξαν τα σύνορά τους προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, η Γερμανία έχει ως πρωταρχικό μέλημα την ενσωμάτωση των μεταναστών και την εξασφάλιση ειδικευμένων εργαζόμενων, όπως επίσης και την πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης, γεγονός που αναπτύχθηκε ήδη κατά την περίοδο του COVID-19, ως μοναδική λύση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, προκειμένου να αποφευχθεί η πολυκοσμία και η εξάπλωση του ιού. Ακόμα, ένα ζήτημα που ταλανίζει τη γερμανική κοινωνία είναι η μοναξιά στην τρίτη ηλικία, ζήτημα το οποίο πρόκειται να διευθετηθεί συντόμως, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση. Από τις ενδεχόμενες λύσεις σίγουρα μπορούν να επωφεληθούν τόσο οι περιοχές που ακμάζουν, όσο και εκείνες που ακόμα δυσκολεύονται, καθώς τα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής που προτείνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση άπτονται σε μία ευελιξία εφαρμογής τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γερμανία: Αύξηση κατά 800.000 κατοίκους θα καταγράψει ο πληθυσμός έως το 2045, iefimerida, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.