24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΠαχύφυτα: Φυτά αντοχής, ομορφιάς και ιδιαιτερότητας! 

Παχύφυτα: Φυτά αντοχής, ομορφιάς και ιδιαιτερότητας! 


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Ήρθε το καλοκαίρι: η εποχή των διακοπών, των μπάνιων, των δροσερών διεξόδων και, φυσικά, των υψηλών θερμοκρασιών. Εξαιτίας αυτού, η συντήρηση των κήπων και των φυτών του μπαλκονιού μας καθίσταται πολύ δύσκολη και απαιτητική, αφού το λάστιχο ή το ποτιστήρι γίνεται η προέκταση του χεριού μας, με σκοπό να δροσίσουμε τα λουλούδια μας και να παραμείνουν… εν ζωή! Βέβαια, υπάρχουν αρκετά φυτά που, πλέον, αρχίζουν να φεύγουν από την εποχή τους και, ανεξαρτήτως τη φροντίδα και το πότισμα, να μαραίνονται. Υπάρχουν, όμως και άλλα, όπως ο βασιλικός, οι πετούνιες, οι κατιφέδες κι άλλα πολλά, που «αγαπούν» το καλοκαίρι… αλλά και το πολύ νερό! Αν, όμως, είστε από αυτούς που επιθυμείτε να έχετε μια συντροφιά στο μπαλκόνι σας ή ένα καλοπιστικό φυτό στον κήπο σας, με την ελάχιστη, δυνατή φροντίδα, τότε μια πολύ μεγάλη ποικιλία σε παχύφυτα είναι αυτό που ψάχνετε! 

Τα παχύφυτα είναι μια ποικιλία φυτών, με αμέτρητα είδη που διαφέρουν σε σχέδια (φύλλων και βλαστού), χρώματα, μεγέθους κ.λπ., που ξεχωρίζουν για τη διευκόλυνση που παρέχουν στη φροντίδα, για την ιδιαίτερη ομορφιά τους και την αντοχή τους! Τα παχύφυτα διαθέτουν παχιά φύλλα –εξού και το όνομά τους– όπου φυλάσσουν νερό και εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους σε εποχή καύσωνα και ξηρασίας. Παρότι δεν χρειάζονται τακτικό πότισμα, «αγαπούν» πολύ το φως το ηλίου. Γενικά, τα παχύφυτα δεν είναι καθόλου δύσκολα στη φύτευση, αφού μπορούν να αναπαράγονται με πολύ μεγάλη ευκολία. Αρκεί ένα μικρό κομμάτι του φυτού ή ακόμα και ένα μικρό κομμάτι φύλλου για να απλώσουν τις ρίζες τους και να «διαφεντεύσουν» στη γλάστρα, η οποία πρέπει να είναι μεγαλύτερη για να «δώσει» χώρο στο φυτό να αναπτυχθεί. 

Αν και τα φύλλα όλων των ειδών είναι αυτά που από μόνα τους εντυπωσιάζουν, με το ιδιαίτερο σχήμα τους και τους φανταστικούς συνδυασμούς στα χρώματά τους, κυρίως την περίοδο της άνοιξης, οπόταν και τα φυτά αυτά αναπτύσσονται γρηγορότερα, προκαλούν μια ευχάριστη έκπληξη, αφού, μετά την προσαρμογή τους, «γεννούν» και μια σειρά από μικρά λουλούδια στα χρώματα του κίτρινου και του πορτοκαλί, τα οποία μάλιστα διατηρούνται και για αρκετές εβδομάδες, γεμίζοντας τον χώρο με όμορφα χρώματα! 

Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Μπαλαούρα

Τα παχύφυτα, ταυτίζονται συχνά με τους κάκτους, η αλήθεια είναι, όμως, πως δεν αποτελούν ταυτόσημα είδη. Στην πραγματικότητα, οι κάκτοι αποτελούν «μέλος» της οικογένειας των παχύφυτων, γεγονός που μας επιβεβαιώνει για το πόσο μεγάλη είναι η ποικιλία αυτής της κατηγορίας. Αυτό που διαφοροποιεί, όμως, τους κάκτους από τα υπόλοιπα παχύφυτα είναι ένα μέρος του φυτού, οι αερόλες, δηλαδή εκείνο το χνουδωτό εξόγκωμα απ’ όπου φυτρώνουν νέοι βλαστοί, τρυφερά αγκάθια ή ιδιαίτερα λουλούδια. Το γεγονός ότι οι κάκτοι έχουν αγκάθια δεν τα διαφοροποιεί από την οικογένεια των παχύφυτων, αφού υπάρχουν κι άλλα είδη που διαθέτουν αγκάθια. 

Σε γενικές γραμμές, τα παχύφυτα χρειάζονται περίπου 6 με 8 ώρες ημερήσιου φωτός για τη σωστή και υγιή ανάπτυξή τους και νερό, πάντα ανάλογα του είδους και της θέσης του, αλλά συνήθως προτιμάμε να τα ποτίζουμε κάθε 4 με 5 μέρες τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, μια φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και μια φορά κάθε δύο εβδομάδες τον χειμώνα, ανάλογα τις βροχερές μέρες. Η γλάστρα που έχουμε επιλέξει έχει επίσης μεγάλη σημασία, αφού οι πήλινες γλάστρες, αν και είναι ιδανικές για να κρατούν την υγρασία και να ευδοκιμούν τα φυτά, απαιτούν συχνότερα νερό από τις πλαστικές ή τις γυάλινες. 

Εν κατακλείδι, τα παχύφυτα αποτελούν το ιδανικό φυτό του καλοκαιριού, αφού αντέχουν στους καύσωνες και δεν απαιτούν μεγάλη φροντίδα. Αναπτύσσονται πολύ εύκολα και προκαλούν μεγάλη χαρά όταν είναι έτοιμα να «σκάσουν» τους τρυφερούς βλαστούς με τα μικρά, ζωηρά λουλούδια. Η ιδιαιτερότητά τους, η ευκολία στην προσαρμογή και τη φροντίδα, καθώς και το γεγονός ότι είναι προσιτά στην τιμή, τα καθιστά ένα πολύ όμορφο δώρο, ακόμα και σε εκείνο τον φίλο που δεν τα πάει καλά με τα φυτά, ή διαθέτει μικρό χώρο, αλλά θέλει μια παρέα, ακόμα και για τον εσωτερικό χώρο, που θα τον εκπλήσσει με την ανάπτυξή του! 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 11 μυστικά για τη φροντίδα των παχύφυτων (+ video), mistikakipou.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.