25.4 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ εσωκομματικός σάλος και η δύναμη της σταθερότητας του Νίκου Ανδρουλάκη

Ο εσωκομματικός σάλος και η δύναμη της σταθερότητας του Νίκου Ανδρουλάκη


Της Άννας Βραϊμάκη,

Μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, οι εξελίξεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ είναι ραγδαίες, καθώς αρκετά στελέχη αμφισβητούν τη δυναμικότητα του Προέδρου τους, του Νίκου Ανδρουλάκη, και παράλληλα θέτουν θέμα ηγεσίας και άμεση προσφυγή σε κάλπες.

Το έντονο κλίμα δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης φαίνεται και στα τηλεοπτικά πάνελ, αφού ξέσπασε μια καινούργια κόντρα ανάμεσα στον Βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή και τη Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Η Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε τον Παναγιώτη Δουδωνή ως διορισμένο βουλευτή από τον Πρόεδρο, καθώς αυτός ανέφερε ότι οι δηλώσεις που έκανε η εν λόγω βουλευτής ήταν προετοιμασμένες πριν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Στην ίδια πορεία κινείται και ο Βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και κάλλιστα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι αντιδράσεις του πιο έντονες, αφού ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρα πολιτική ήττα του Ανδρουλάκη να χάνει από τον Κασσελάκη. Ο Βουλευτής Αρκαδίας δήλωσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα χαρακτηριστικά να γίνει Πρωθυπουργός. Υποστήριξε πλήρως τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, που πρόσφατα δήλωσε ότι θα δώσει το παρών στις εσωκομματικές διαδικασίες. Επιπλέον, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος, και ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, έχουν εκφράσει θετική άποψη για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από δυο εβδομάδες και λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έσπασε τη σιωπή του με συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι δε θα αποφύγει να αξιολογηθεί από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά όλα αυτά θα γίνουν θεσμικά, μόλις τελειώσει ο θεσμικός διάλογος της Τετάρτης. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στα Γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την πολιτική ευθύνη στην αρχή της ομιλίας του και ανέλυσε τις θετικές, αλλά και τις αρνητικές πλευρές του εκλογικού αποτελέσματος. Μέσα από μια σειρά αμφισβητήσεων που θα αναφερθούν στη συνέχεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης πήρε τον λόγο, τονίζοντας ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής.

Με το τέλος της ομιλίας του πρώην Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τωρινού Προέδρου, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί, ειρωνεύτηκε τον Νίκο Ανδρουλάκη, παρομοιάζοντάς τον με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο πρώτος που πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση που διήρκησε 9 ώρες ήταν ο Πέτρος Ευθυμίου. Σχολίασε αρνητικά τον Πρόεδρο, λέγοντας «Όποιος προσπαθεί να μοιάσει στον Ανδρέα Παπανδρέου, θα γίνει πολιτικός νάνος». Χαρακτήρισε την «πράσινη» ηγεσία πως είναι γεμάτη περιπτωσιολόγους και γραφειοκράτες και θεωρεί ότι το κόμμα χρειάζεται αναβάπτιση. Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, από τη μεριά του, βλέπει το ΠΑΣΟΚ ως γερασμένο, ταυτίζοντάς το με το ΚΚΕ. Θεωρεί ότι είναι ανάγκη να διεξαχθούν άμεσα οι εκλογικές διαδικασίες. Ο πρώην Γραμματέας και Βουλευτής Ανατολικής Αττικής δήλωσε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, καθώς χρειάζεται μια ολική επανεκκίνηση στο ΠΑΣΟΚ με όρους εξωστρέφειας και σοβαρών λύσεων.

Πηγή εικόνας: efsyn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς θεωρεί ότι δεν ανήκει στην Κεντροαριστερά. Τόνισε ότι ήρθε η ώρα να γίνουν εσωκομματικές εκλογές μετά από τα εκλογικά αποτελέσματα. Ακόμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η τοποθέτηση του Κώστα Σκανδαλίδη που χαρακτήρισε τον Νίκο Ανδρουλάκη «δειλό» στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Το παλαιό στέλεχος πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ που αν δεν μπορεί να τις πραγματοποιήσει, η μόνη λύση είναι οι εσωκομματικές εκλογές. Ο Παύλος Γερουλάνος θεωρεί ότι η πιο κατάλληλη λύση είναι να γίνουν εκλογές όσο πιο νωρίς γίνεται, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου ζήτησε εκλογές το φθινόπωρο.

Ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Στέφανος Παραστατίδης, η Μιλένα Αποστολάκη, η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Παύλος Χρηστίδης άσκησαν κριτική στον Πρόεδρο που δεν ήταν τόσο καυστική όσο των υπολοίπων.

Ενωτικός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που δεν μπόρεσε να παραστεί σε όλη τη συνεδρίαση λόγω πολιτικών υποχρεώσεων. Βέβαια, σχολίασε ότι υπάρχουν κοινές αγωνίες για το κόμμα, αλλά διαφορετικές απόψεις που αυτό είναι θετικό.

Γίνεται αντιληπτό ότι το κλίμα της συνεδρίασης δεν ήταν τόσο τοξικό όσο παρουσιαζόταν στα τηλεοπτικά πάνελ. Η αμφισβήτηση της ηγεσίας ήταν αναμενόμενη από κάποια στελέχη του κόμματος. Η αγωνία των «πράσινων» ψηφοφόρων θα κρατήσει μέχρι τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Βραϊμάκη
Άννα Βραϊμάκη
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας το 2003. Σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών στο Τμήμα Φιλοσοφίας. Μιλάει δυο ξένες γλώσσες, Αγγλικά και Γαλλικά. Ενδιαφέρεται για πολιτικά και κοινωνικά θέματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Στον ελεύθερό της χρόνο, ασχολείται με την πολιτική, διαβάζει βιβλία και της αρέσει να παρευρίσκεται σε ημερίδες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η θέση της γυναίκας.