26.4 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΜια πόλη ακαδημαϊκών και... φαντασμάτων (Μέρος Β΄)

Μια πόλη ακαδημαϊκών και… φαντασμάτων (Μέρος Β΄)


Της Δέσποινας Κερασιώτη, 

Οξφόρδη: μια πόλη μύθων και φαντασμάτων, με πλούσια ιστορία που αποτυπώνεται παντού σε ολόκληρη την πόλη, πόσο μάλλον δε στα πιο ιστορικά κτήρια της Ευρώπης, τα πανεπιστήμιά της. Βέβαια, η ιστορία της Οξφόρδης δεν αποτυπώνεται μόνο εκεί, ούτε αποτελείται μόνο από αυτά. Υπάρχουν πολλά κρυφά πράγματα που λίγοι γνωρίζουν, αλλά θα συναρπάσουν πολλούς. Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, στο ταξίδι της γνώσης, μαθαίνοντας την Οξφόρδη! 

To Christ Church είναι για σένα που αργείς πάντα στο μάθημα!

Πριν από τη σύνδεση των διάφορων βρετανικών πόλεων μέσω σιδηροδρομικών γραμμών, κάθε μέρος λειτουργούσε με τη δική του ώρα. Ως αποτέλεσμα, οι ταξιδιώτες έπρεπε να ενημερώνουν τα ρολόγια τους, καθώς έφταναν σε έναν νέο προορισμό. Ορισμένες περιοχές και κολέγια, ωστόσο, κράτησαν τη δική τους ώρα σε σύγκριση με άλλες. Για παράδειγμα, η Οξφορδιανή ώρα ήταν πέντε λεπτά και δύο δευτερόλεπτα πίσω από τη μέση ώρα του Γκρίνουιτς. Μέχρι και σήμερα το Christ Church, στα σεμινάρια και στις συναντήσεις που αναγράφουν ως ώρα έναρξης τις 2μ.μ., στην πραγματικότητα ξεκινούν στις 2.05 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς και 2 μ.μ. ώρα Οξφόρδης.

Φαντάσματα στην πόλη

Υπάρχουν άπειροι αστικοί μύθοι για τα φαντάσματα παλαιών φοιτητών, ακαδημαϊκών και πανεπιστημιακών, που λέγεται ότι κυκλοφορούν στους κήπους ή ακόμα και στους στενόμακρους διαδρόμους των βιβλιοθηκών του ιστορικού πανεπιστημίου, προσθέτοντας στη μυστηριώδη και μαγευτική ατμόσφαιρά του. Ενδεικτικά, ο Ανδρέας Ρίκερσμπρουτ θεωρείται το πιο γνωστό φάντασμα της Οξφόρδης, το οποίο περιπλανιέται στα δωμάτια και τους διαδρόμους του Christ Church, ενώ πολύ γνωστό στις αφηγήσεις μεταξύ φοιτητών και ντόπιων είναι και το φάντασμα ενός αρχαίου βιβλιοθηκάριου που φέρεται να εμφανίζεται στη Bodleian Βιβλιοθήκη και να προκαλεί ανεξήγητες φωνές και θορύβους. 

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Ray Harrington

Εξαιρετικοί αθλητές πέρα από λαμπρά μυαλά

Η φήμη της Οξφόρδης δεν προέρχεται μόνο από τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και από την αριστεία τους στον αθλητισμό. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα αθλητικά επιτεύγματα που συνέβησαν στην Οξφόρδη ανήκει στον πρώην δρομέα μεσαίων αποστάσεων Sir Roger Bannister. Στις εγκαταστάσεις του στίβου Iffley Road στην πόλη, ο Bannister έγραψε ιστορία, σπάζοντας το φράγμα των τεσσάρων λεπτών στο μίλι, στις 6 Μαΐου 1954. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του πανεπιστημίου, μεταξύ των «διάσημων Οξφορδιανών» συγκαταλέγονται 120 κάτοχοι ολυμπιακών μεταλλίων.

H πρώτη καφετέρια στην Αγγλία 

Η πρώτη καφετέρια στην Αγγλία άνοιξε το 1650 στην Οξφόρδη από έναν Εβραίο ονόματι Jacob, στο Angel Inn στη High Street. Οι καφετέριες γρήγορα έγιναν κέντρα πνευματικών και πολιτικών συζητήσεων.

Η Οξφόρδη στο πλευρό της Ελλάδας το ‘40

Το 1942 ιδρύθηκε στην Οξφόρδη η «Επιτροπή Καταπολέμησης του Λιμού» (Oxford Committee for Famine Relief), η οποία συγκέντρωσε κεφάλαιο για να στείλει βοήθεια σε κατεχόμενες χώρες και κυρίως στην Ελλάδα. Μέχρι το 1943, η πόλη είχε συγκεντρώσει έσοδα της τάξης των £ 10.700 –αντίστοιχα με περίπου 440.000 σημερινές λίρες Αγγλίας– τα οποία δόθηκαν σε εκπρόσωπο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Hitler «βάζει στο μάτι» την Οξφόρδη

Σύμφωνα με φήμες, η πόλη έμεινε σχεδόν άθικτη από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διότι ο Hitler την προόριζε για πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την επικείμενη εισβολή του ή χώρο στάθμευσης των στρατευμάτων του, αν και δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις σχετικά με αυτό το σενάριο. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία δε θα βομβάρδιζε την Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ, με αντάλλαγμα να μη βομβαρδιστούν δύο γερμανικές πανεπιστημιουπόλεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η Χαϊδελβέργη.

Πηγή εικόνας: unsplash.com/ Δικαιώματα χρήσης: Sidharth Bhatia

Η παραμυθένια αυτή πόλη μοιάζει να αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου με μοναδικό τρόπο. Η ομορφιά της δεν έγκειται μόνο στην αρχιτεκτονική της, αλλά και στην ανεξίτηλη πνευματική της ζωντάνια που διατηρείται αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες. Η εκκεντρικότητά της καταγράφεται στις ιστορίες και τους μύθους που την περιβάλλουν, και μπορείς να την αισθανθείς πραγματικά μόνο αν έχεις την ευκαιρία να ζήσεις σαν ντόπιος για λίγο και να αφεθείς στη μαγευτική ατμόσφαιρά της! Σε κάθε γωνιά της, η ιστορία και ο μύθος ενώνονται, υπενθυμίζοντάς μας ότι η αλήθεια και η σοφία συχνά δεν κρύβονται στη σοβαροφάνεια, αλλά στον ενθουσιασμό και την ανοιχτόκαρδη αναζήτηση του θαύματος. Η Οξφόρδη, με την αίγλη της και την ιδιαίτερη μαγεία που αποπνέει, αντιπροσωπεύει αυτό το θαύμα και μας καλεί να το εξερευνήσουμε και να το απολαύσουμε, όπως μόνο εκεί μπορούμε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 23 Fascinating Facts About Oxford You Kneed To Know, summerboardingcourses.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δέσποινα Κερασιώτη
Δέσποινα Κερασιώτη
Γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Ασχολείται επαγγελματικά με τη διδασκαλία των ελληνικών και των ισπανικών ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στο εξωτερικό, όπου ζει μόνιμα. Είναι λάτρης των εξορμήσεων στη φύση και των ταξιδιών και την ενδιαφέρουν πολύ θέματα σχολικής συμβουλευτικής και καθοδήγησης. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και την ανάγνωση βιβλίων.