24 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΠάμε για μια βουτιά;

Πάμε για μια βουτιά;


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Οι ζέστες φέτος ήρθαν πολύ νωρίς και πλήθος κόσμου έχει «τρέξει» στις παραλίες για να αποδράσει από τη ζοφερή καθημερινότητα των υποχρεώσεων μέσα στον καύσωνα και να δροσιστεί από το αλμυρό, νερό της θάλασσας! Έτσι, κάθε μέρα και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, οι παραλίες «βουλιάζουν» από κόσμο που αράζουνε στην παραλία «ανανεώνοντας» το χρώμα τους, πλατσουρίζοντας στο νερό, παίζοντας ρακέτες και απολαμβάνοντας κάποιο δροσιστικό ρόφημα. Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικό – και επιθυμητό – να πηγαίνουμε στη θάλασσα; 

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Luke – Dean Weymark

Μας κάνει χαρούμενους και χαλαρούς

Γενικά, η παραλία αποτελεί διέξοδο πολλών και τους χειμερινούς μήνες, όχι μόνο για να κάνουν μια βουτιά, αλλά και για να χαλαρώσουν και να αφήσουν τις σκέψεις τους να τις «παρασύρει» το κύμα. Ο τρυφερός ήχος της θάλασσας που «χαϊδεύει» την αμμουδιά, το ζεστό, κίτρινο χρώμα του ηλίου που γυαλίζει πάνω στα μπλε νερά και τα θαλασσοπούλια που πετούν αμέριμνα στον γαλάζιο ουρανό, αποτελούν την απόλυτη θεραπεία για κάθε πόνο και την ιδανική απομάκρυνση από κάθε προβληματισμό. Πόσο μάλλον, όταν κι εσύ ο ίδιος γίνεσαι μέρος αυτού του συνόλου, κολυμπώντας στη θάλασσα. Σίγουρα θα έχετε νιώσει πιο γαλήνια μετά από μια βόλτα στην παραλία ή πιο χαρούμενοι μετά τη βουτιά σας. Αυτό, εξηγείται και επιστημονικά, αφού το θαλασσινό νερό ξυπνάει μια συγκεκριμένη ορμόνη που βρίσκεται στο κεφάλι μας και γι’ αυτό νιώθουμε μια ευεξία και μια χαρά κάνοντας μια βουτιά. 

Μας γυμνάζει

Πέραν, όμως, της χαράς, η κολύμβηση θεωρείται μία από τις καλύτερες ασκήσεις. Το κολύμπι, είναι η μοναδική άσκηση που μπορεί και γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, βοηθάει την υγεία της καρδιάς, ενώ παράλληλα, το αλμυρό, θαλασσινό νερό μπορεί και επουλώνει θαυματουργά τις πληγές μας και βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής! 

Μας φέρνει πιο κοντά με τους φίλους μας

Παρόλα αυτά, μια επίσκεψη στην παραλία αποτελεί και μια τέλεια επιλογή για βόλτα με φίλους! Απλά, σχηματίστε την εικόνα με εσάς και την αγαπημένη σας παρέα σε μια ξαπλώστρα με καλοκαιρινή μουσική, με ένα κλαμπ σάντουιτς και ένα δροσερό ρόφημα, αντηλιακό και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ή μια μπάλα έτοιμη να την αρπάξετε για να παίξετε βόλεϊ μέσα στη ρηχή θάλασσα ή ρακέτες στο ακρογιάλι. Η διασκέδαση βέβαια, δέχεται και τα πιο απλά. Πετσετούλες στην άμμο, φαγητό από το σπίτι και νεράκια στα θερμό, «οδηγούν» στο αγαπημένο «χύμα στο κύμα» της ελεύθερης παραλίας! Φυσικά, κάθε στιγμή που μοιράζεται με ξεχωριστούς και καλούς φίλους είναι πάντα υπέροχη, όπου και αν λαμβάνει μέρος, αλλά το κλίμα της παραλίας είναι σίγουρα το ιδανικό για μια ξέγνοιαστη στιγμή μέσα στην ημέρα μαζί με την παρέα. 

Μας φέρνει πιο κοντά με τον εαυτό μας

Βέβαια, η παραλία δεν είναι ένας χώρος που απαιτεί να είσαι με την παρέα ή την οικογένειά σου. Μπορείς να απολαύσεις και μόνος σου τη θάλασσα, με το αγαπημένο σου σνακ ή φαγητό, ένα βιβλίο που αγαπάς να διαβάζεις για να σου κρατάει την καλύτερη συντροφιά και μια απέραντη θάλασσα, έτοιμη να τη χαρείς. 

Φουσκωτά, στρώματα, κουλούρες, παιχνίδια, βιβλίο, ολοκληρώνουν το σύνολο της εξόδου της παραλίας, ενώ υπάρχουν ακόμα τόσες δραστηριότητες που επιλέγει ο καθένας για να περάσει την ώρα του στην παραλία. Δική μου αγάπη, πάντως, είναι η συλλογή κοχυλιών και ιδιαίτερων βοτσάλων. Μπορούν να αποτελέσουν σουβενίρ από κάποια εκδρομή, διακοσμητικό στο σπίτι ή στην αυλή, κομμάτι ενός χειροποίητου κοσμήματος ή υλικό χειροτεχνίας, για κάποια ζωγραφική πάνω σε πέτρα ή μαγνητάκι! 

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Vicko Mozara

Ολοκληρώνοντας, το μπάνιο στη θάλασσα είναι θεραπευτικό τόσο σωματικά, όσο και για την ψυχική μας υγεία, αφού μας αποσυμπιέζει από τις καθημερινές μας έγνοιες, μας «προκαλεί» να χαλαρώσουμε και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις με τους αγαπημένους μας. Εννοείται, πως μέσα σε αυτό το κλίμα δεν επιτρέπονται τα αρνητικά αισθήματα, οπότε πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι η ευγένεια είναι αρετή και ο σερβιτόρος, όχι ρομπότ, ούτε ο διπλανός μας είναι βγαλμένος από τη δική μας ντουλάπα, με το δικό μας γούστο αποτυπωμένο στο κορμί του. Η παραλία είναι ένας χώρος που τον μοιραζόμαστε όλοι, με αγάπη και σεβασμό, τόσο στο ίδιο το περιβάλλον, όσο και στους γύρω μας, για να μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι μας τη θάλασσα και τις ευχάριστες στιγμές που αυτή μπορεί να μας προσφέρει. Μη ξεχνάτε, όμως, πάντα με προσοχή! Πρώτα το μπάνιο και μετά το φαγητό, δεν δοκιμάζουμε τις αντοχές μας και δεν αφήνουμε τον ήλιο να μας «ακουμπά», χωρίς το αντηλιακό, γιατί μετά αντί να φάμε το γιαουρτάκι του καταλόγου, θα το «λουστούμε»… ακούστε την ηλιοκαμένη έμπειρη!

Καλά μπάνια!

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.