27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Φυσική» εξέταση

«Φυσική» εξέταση


Της Αμαλίας Θεοχαρίδου,

Σάλο στην πολιτική σκηνή, καθώς και στην ελληνική κοινωνία, έχει προκαλέσει η είδηση ότι ο καθηγητής Θοδωρής Παπασγουρίδης, καθηγητής της Γ’ Λυκείου στο Βαρβάκειο Πρότυπο Γενικό Λύκειο, συμμετείχε στην Επιτροπή Θεματοδοσίας των Πανελληνίων, και συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνοντας δύο θέματα του σχολικού βιβλίου, αφού τα είχε συμπερiλάβει και στις ενδοσχολικές εξετάσεις. Το θέμα προσέλκυσε το ενδιαφέρον και την οργή του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, ο οποίος κατήγγειλε δημοσία την περίπτωση αλλοίωσης ενός θεσμού που διαρκώς γίνεται προσπάθεια να αναφερθεί ως αξιοκρατικός.

Αναφορικά με τις δημοσιεύσεις του πολιτικού, ο καθηγητής προέβη σε επίσημη απάντηση, αναφέροντας τις κατηγορίες ως ψευδείς, δηλαδή ότι ουδέποτε συμμετείχε στην επιτροπή και πως το όνομά του δε βρίσκεται ανάμεσα στα ονόματα των καθηγητών που συνέθεσαν τα θέματα. Επιπλέον, τονίζει ότι αν το θέμα δε λήξει άμεσα, θα κινήθει νομικά. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Δηλώνω λοιπόν προς αποκατάσταση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ ότι ΔΙΑΨΕΥΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ του κου ΠΟΛΑΚΗ, η οποία ευθέως με αφορά, ως απολύτως ψευδή και ξένη με το πρόσωπό μου, καθ’ ότι δεν συμμετείχα στην επιτροπή θεματοδοσίας του μαθήματος της φυσικής, κάτι που ευχερώς θα μπορούσε και όφειλε να διασταυρώσει ο κος Πολάκης και που ευθέως αποδεικνύεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων».

Απ’ την αντίθετη πλευρά, ο πρώην Υπουργός απάντησε με ανάρτηση στα social media, γράφοντας ότι δεν ανακαλεί σε καμία περίπτωση, χωρίς να τον ενδιαφέρει το ενδεχόμενο της μήνυσης και αναμένει να διαλευκάνει έναν θεσμό τόσο αλλοιωμένο, όσο οι Πανελλήνιες, χαρακτηρίζοντας τα θέματα της Φυσικής ως «ελεεινά». Εν συνεχεία, επιζητά τη δημοσιοποίηση της λίστας των ονομάτων της επιτροπής (καθώς ως σύνηθες αυτή παραμένει ανώνυμη) μαζί με τις επίσημες υπογραφές των προϊσταμένων, κατηγορώντας εμμέσως τον Υπουργό Παιδείας, κ. Πιερρακάκη. Κατ’ αυτόν, με τον τρόπο απάντησής του, ο κος Παπασγουρίδης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι έθεσε τα ίδια θέματα στις ενδοσχολικές εξετάσεις, καθώς κατέθεσε στοιχεία που επιβεβαίωναν ότι ο ίδιος καθηγητής συμμετείχε στην επιτροπή θεματοδοσίας πέρυσι και πρόπερσι. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, είναι αδύνατον να μη γνωρίζει τους φετινούς υπευθύνους, καθώς τα ίδια άτομα «ανακυκλώνονται», όπως παρέθεσε. Σκοπός του πρώην Υπουργού είναι να φτάσει αυτό το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχοντας τα επίσημα ονοματεπώνυμα των επιτρόπων προς εξέταση, προκειμένου να ξεσκεπαστούν τυχόν ατασθαλίες. Ο κος Πολάκης δήλωσε έτοιμος να υπερασπιστεί τον εαυτό του δικαστικά, προκειμένου να ελέγξει περαιτέρω την υπόθεση.

Πηγή εικόνας: efsyn / Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Το θέμα έφτασε και στον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος δήλωσε ότι τα δοθέντα θέματα είχαν κάθε νομική κάλυψη να βρίσκονται στα θέματα, καθώς αποτελούν εξεταστέα ύλη του σχολικού βιβλίου. Επικύρωσε τη μυστικότητα με την οποία ετοιμάζονται τα θέματα, και με γενικότητα ανέφερε ότι «Στην Επιτροπή συμμετέχουν τέσσερις (4) καθηγητές που δίδαξαν το μάθημα κατά τα τελευταία έτη, ένας (1) Σύμβουλος Εκπαίδευσης και ένας (1) καθηγητής ΑΕΙ […]τα θέματα επιλύονται και σχολιάζονται κριτικά από έναν (1) ακόμα καθηγητή που αναφέρεται ως “λύτης”». Τέλος, διέψευσε σαφέστατα τη συμπερίληψη του συγκεκριμένου καθηγητή στην επιτροπή, τονίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σε ανακοινώσεις προέβη και η διεύθυνση της Βαρβακείου Σχολής, υπερασπιζόμενη τον καθηγητή και τονίζοντας ότι ουδέποτε η ακεραιότητα των καθηγητών της ήταν αντικείμενο αμφισβήτησης. Στη στήριξη του κου Παπασγουρίδη συνέβαλε και η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), εκφράζοντας έναν έντονο σκεπτικισμό αναφορικά με το ποιόν του κου Πολάκη αναφορικά με την ταχύτητα με την οποία προέβη σε κατηγορίες χωρίς να διασταυρώσει καν τις πηγές του, καταλήγοντας στο ότι ο πολιτικός πρέπει να απολογηθεί στο «θύμα».

Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί περαιτέρω τις επερχόμενες μέρες, προκειμένου να ρίξει φως στην υπόθεση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Άγρια αντιπαράθεση Πολάκη με καθηγητή Φυσικής για το εάν συμμετείχε στην επιτροπή θεματοδοσίας στις Πανελλαδικές, Το Πρώτο Θέμα, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αμαλία Θεοχαρίδου, Αρχισυντάκτρια Ξενόγλωσσης Έκδοσης
Αμαλία Θεοχαρίδου, Αρχισυντάκτρια Ξενόγλωσσης Έκδοσης
Γεννημένη το 2003, σπουδάζει στο Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Λατρεύει τα ταξίδια και να γνωρίζει νέους πολιτισμούς.