27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜοντέρνα γλυπτική: Σύγχρονος τρόπος έκφρασης και δημιουργίας

Μοντέρνα γλυπτική: Σύγχρονος τρόπος έκφρασης και δημιουργίας


Της Μαίρης Μορέλλα,

Στη μοντέρνα εποχή που διανύουμε, οι διαρκείς αλλαγές αφήνουν το στίγμα τους ακόμη και σε μορφές δημιουργίας που θεωρούνται «παραδοσιακές», όπως η γλυπτική. Σε αντίθεση με τα κοινά γλυπτά που μοιάζουν πιο στατικά, η μοντέρνα γλυπτική ενσωματώνει υλικά, στυλ και νέες τεχνικές που ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα. Η εξέλιξή της συνεχίζει να είναι μια δυναμική διεργασία, ωστόσο, πλέον οι σύγχρονες θεματικές προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες που την εντάσσουν στον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.

Οι καλλιτέχνες φαίνεται να μην περιορίζονται στα αναμενόμενα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται, όπως ο πηλός, η πέτρα ή το ξύλο. Εμπνευσμένοι από το πιο «βιομηχανικό» στυλ, εντάσσουν στις δημιουργίες τους ατσάλι, πλαστικό και υαλοβάμβακα, μεταφέροντας, έτσι, τα έργα τους στη σύγχρονη εποχή. Αυτός ο πειραματισμός διευρύνει τους ορίζοντες σχετικά με την αντοχή στον χρόνο και τη μορφή των γλυπτών, προσφέροντας ταυτόχρονα απεριόριστη καλλιτεχνική έκφραση.

Η τεχνολογία είναι σίγουρα παράγοντας που επηρεάζει τη μοντέρνα όψη της γλυπτικής. Ψηφιακά προγράμματα, εκτυπωτές που προσφέρουν τη δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης και ρομποτική, αποτελούν τους πυλώνες των σύγχρονων τάσεων στη γλυπτική. Οι τεχνολογίες αυτές καταφέρνουν να αλλάξουν σημαντικά την πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών και τον τρόπο κατασκευής των γλυπτών. Πρωτοποριακά υλικά παίρνουν μορφή μέσα από εξειδικευμένες τεχνολογίες, συνδυάζοντας έτσι την τέχνη με την επιστήμη της μηχανικής.

Rusty robots, Osnago, Italy. Πηγή εικόνας: pixabay.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: sferrario1968

Σε γενικές γραμμές, η έννοια της γλυπτικής όπως την έχουμε στο μυαλό μας έχει αλλάξει αρκετά. Σήμερα, δεν συναντάται μόνο σε απτά έργα, αντιθέτως υπάρχει εναλλαγή μεταξύ φυσικών και νοητών. Μέσα από τα διαδραστικά γλυπτά, επιτυγχάνεται η αλληλεπίδραση του κοινού με το έργο και τον δημιουργό του, καταργώντας τον οποιοδήποτε διαχωρισμό υπάρχει ανάμεσα στην τέχνη και στην απλή καθημερινότητα. Αξιοσημείωτες είναι και οι εφήμερες εγκαταστάσεις, που συχνά ενσωματώνουν στη γλυπτική την αρχιτεκτονική και αποτελούν έργα τέχνης τα οποία δεν είναι μακράς διάρκειας. Είναι διαθέσιμα μόνο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προσφέροντας μια εμπειρία «εμβύθισης» στους επισκέπτες.

Ποικιλομορφία, πειραματισμός και τεχνολογική εξέλιξη, θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τη σύγχρονη γλυπτική. Διαφόρων ειδών τεχνικές, υλικά και τεχνολογίες, εμπλέκονται με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα με στόχο να αφυπνίσουν και να προβληματίσουν μέσα από την τέχνη. Η καλλιτεχνική έκφραση συνεχίζει να αποκτά νέες μορφές και να διευρύνεται, όπως άλλωστε η κοινωνία και η ανάγκη για άνευ ορίων δημιουργία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ephemeral art, tate.org.uk, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαίρη Μορέλλα
Μαίρη Μορέλλα
Μεγάλωσε στα Τρίκαλα και στη Γερμανία και τα τελευταία χρόνια φοιτά στο τμήμα Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και διαμένει. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγονται η εξέλιξη της επιστήμης που σπουδάζει, μέσα από βιβλία, επιμορφωτικά σεμινάρια και δράσεις, οι περίπατοι στην πόλη και η δημιουργία μέσω της ζωγραφικής.