23.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΕπίσημη Πρώτη για το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας

Επίσημη Πρώτη για το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας


Του Γιάννη Λεωτσάκου,

Σχεδόν έναν χρόνο μετά από την τέταρτη διαδοχική ήττα του Αλέξη Τσίπρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε και επίσημα η ίδρυση του Ινστιτούτου «Αλέξης Τσίπρας» με τον πρώην Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. να ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο που χάραξαν και άλλοι που κατείχαν το δεύτερο υψηλότερο πολιτικό αξίωμα, όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Έτσι, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, παρά την παραίτηση του από την αρχηγία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν έχει σκοπό να κατευνάσει την παρουσία του στον δημόσιο διάλογο.

Μερικές μέρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις για την πρώτη εκδήλωση, τη θεματική και τους καλεσμένους, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του λογοτύπου του Ινστιτούτου μέσω ενός βίντεο στα social media. Το λογότυπο αποτυπώνεται μέσα από τα σύμβολα της ισότητας, έναν διαρκές και βασικό στόχο του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχεται ο Αλέξης Τσίπρας, και μέσα από τον κίονα, ένα σύμβολο δύναμης και μέτρου που δε στηρίζει απλώς δομές, αλλά αξίες. Ο κίονας συμβολίζει τον σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού και διεθνούς πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή που συνδέεται με την τήρηση και προάσπιση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προσπάθεια για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, αναδεικνύεται το σήμα «ίσον» που συμβολίζει την ισότητα και την προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη και κατοχύρωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέναντι σε κάθε μορφής ανισότητας και διακρίσεων. Μέσα από την εμφάνιση στοχευμένων λέξεων, όπως διεκδικώντας, σχεδιάζοντας, προστατεύοντας, οικοδομώντας, αναπτύσσοντας, καλλιεργώντας, αποφασίζοντας, γίνεται εμφανής η ανάγκη για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση του μέλλοντος.

Πηγή εικόνας: Facebook Αλέξη Τσίπρα

Η πρώτη δημόσια εκδήλωση του Ινστιτούτου με τίτλο «Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ζάεφ, που έχει ιδρυθεί από τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Ιουνίου στο Ωδείο Αθηνών, με αφορμή την συμπλήρωση έξι ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σε μία χρονική συγκυρία που η Συμφωνία αμφισβητείται και παραβιάζεται ευθέως από τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της γειτονικής μας χώρας που προέρχονται από το εθνικιστικό κόμμα VMRO που ήταν πάντα αντίθετο με τη Συμφωνία.

Στη Διεθνή Διάσκεψη δίνουν το παρόν σημαντικές προσωπικότητες προερχόμενες από την εγχώρια και όχι μόνο πολιτική σκηνή, νυν και πρώην ανώτατοι αξιωματούχοι, ειδικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι και αναλυτές από κορυφαία think tanks, από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και την Αμερική. Αξίζει να γίνει μια ειδική αναφορά σε μερικά ονόματα, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (μέσω βίντεο), ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. με αρμοδιότητα τα θέματα ενεργειακών πόρων, Τζέφρι Πάιατ. Οι θεματικές ενότητες της Διάσκεψης θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος επίκαιρων και διαχρονικών ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της Ευρώπης, η άνοδος της ακροδεξιάς, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική κρίση και, φυσικά, η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πηγή εικόνας: cnn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: AP Photo / Boris Grdanoski

Η Διεθνής Διάσκεψη, σύμφωνα με ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook, φιλοδοξείται να διοργανώνεται κάθε χρόνο τον Ιούνιο μαζί με το Ίδρυμα Ζάεφ με βασικό στόχο να προωθείται το μήνυμα της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών, να εμβαθύνεται ο διάλογος και να αναδεικνύονται προοδευτικές ιδέες, λύσεις αλλά και συμφωνίες στις μεγάλες προκλήσεις που βρίσκονται όλοι αντιμέτωποι στην εποχή μας.

Είναι σίγουρο ότι η Διάσκεψη αυτή θα αποτελέσει κέντρο σημαντικών συζητήσεων αλλά και πηγή ειδήσεων, ένα λογικό γεγονός αν αναλογιστεί κανείς το υπόβαθρο και την πορεία των καλεσμένων. Οι εργασίες και οι ουσιώδεις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της δραστηριότητας ιδρυμάτων και ινστιτούτων είναι πάντα ευπρόσδεκτες και καλοδεχούμενες, καθώς συμβάλλουν στον δημόσιο διάλογο και στην παραγωγή ιδεών και πολιτικών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Λεωτσάκος
Γιάννης Λεωτσάκος
Γεννήθηκε το 2003 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Λήμνο. Είναι τριτοετής φοιτητής στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου, έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση Δημοσίων Θεσμών. Η αρθρογραφία αποτελεί ένα όνειρό του και μια ευκαιρία να αποτυπώσει τις σκέψεις του και τις ανησυχίες του σε λέξεις.