27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήJudas Priest: Το συγκρότημα που «άναψε» φωτιές στη Metal σκηνή (Μέρος Β’)

Judas Priest: Το συγκρότημα που «άναψε» φωτιές στη Metal σκηνή (Μέρος Β’)


Του Ανδρέα Πετρόπουλου,

Συνεχίζοντας από το πρώτο μέρος που μπορείτε να βρείτε εδώ, το 1980, οι Judas Priest ξεκίνησαν τη συνεργασία τους με τον ντράμερ Dave Holland και τον παραγωγό Tom Allom. Στα Tittenhurst studios του Λονδίνου, ηχογράφησαν το άλμπουμ “British Steel”, που τους έκανε παγκοσμίως διάσημους. Το άλμπουμ είχε πιο απλή, “catchy” και ρυθμική προσέγγιση, και έγινε πλατινένιο. Το single “Living After Midnight” πούλησε 500.000 αντίτυπα στην Αμερική. Μετά από εκτεταμένες περιοδείες, κλείστηκαν σε ένα στούντιο στην Ίμπιζα για να προετοιμάσουν το επόμενο άλμπουμ τους, “Point Of Entry”, το οποίο κυκλοφόρησε το 1981 και γνώρισε καλές πωλήσεις.

Το 1982, κυκλοφόρησαν το “Screaming For Vengeance”, το οποίο έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής και περιείχε το επιτυχημένο single “You Got Another Thing Comin’”. Το 1983, έκαναν μόνο μερικές εμφανίσεις και στο τέλος του έτους μπήκαν στο στούντιο στην Ισπανία για να προετοιμάσουν το επόμενο άλμπουμ τους.

Το 1984, κυκλοφόρησαν το single “Freewheel Burning” και το άλμπουμ “Defenders of the Faith”, το οποίο ήταν το πιο “heavy” και γρήγορο άλμπουμ τους μέχρι τότε, επηρεάζοντας πολλές άλλες μπάντες. Η περιοδεία τους κράτησε μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια οι Downing και Tipton επέστρεψαν στο στούντιο για να δουλέψουν σε νέα υλικά.

Το 1985 ήταν μια πιο ήρεμη χρονιά για την μπάντα, αλλά συνέβησαν γεγονότα που προκάλεσαν προβλήματα. Δύο νεαροί στην Αμερική αυτοκτόνησαν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, και οι οικογένειές τους μήνυσαν τους Judas Priest, υποστηρίζοντας ότι το τραγούδι “Better By You, Better Than Me” περιείχε κρυφά μηνύματα που ωθούσαν στην αυτοκτονία. Παρά τις δυσκολίες, η μπάντα συνέχισε να δουλεύει στο επερχόμενο άλμπουμ της.

Ο Rob Halfrod. Πηγή εικόνας: metaledgemag.com

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα της μπάντας αφορούσε τον Rob Halford. Ως ομοφυλόφιλος, βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν οι Judas Priest έγιναν παγκόσμιοι rock stars, καθώς αισθανόταν ότι δεν μπορούσε να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του σε μια μπάντα που προωθούσε ένα macho image. Αν και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας γνώριζαν και τον υποστήριζαν εντός του γκρουπ, τον αποθάρρυναν από το να εκφράζεται ανοιχτά. Αυτό οδήγησε τον Halford να καταφύγει στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ειδικά κατά τη διάρκεια των περιοδειών, για να αντέξει την πίεση. Στις αρχές του 1986, στο Phoenix της Arizona, μετά από μια αποτυχημένη πρόβα, βυθίστηκε στην κατάθλιψη και πήρε μεγάλη ποσότητα ηρεμιστικών και βαρβιτουρικών. Αν και συνειδητοποίησε γρήγορα την κατάστασή του και ζήτησε βοήθεια, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και στη συνέχεια σε κέντρο αποτοξίνωσης στο Phoenix. Οι εντάσεις με την μπάντα εντάθηκαν όταν ένιωσε ότι δεν έπαιρναν στα σοβαρά την ψυχολογική του κατάσταση, αλλά ήταν αποφασισμένος να επανέλθει δυναμικά.

Το 1986 κυκλοφόρησε το 11ο άλμπουμ της μπάντας, “Turbo”, παρουσιάζοντας ένα νέο “image” με synth κιθάρες και πλήκτρα, το οποίο αποθάρρυνε τους φανατικούς οπαδούς στην Ευρώπη, ενώ η Αμερική τους υποδέχτηκε θερμά. Η περιοδεία δεν περιλάμβανε την πατρίδα τους, με αποτέλεσμα να χάσουν σημαντική μερίδα των Άγγλων οπαδών τους.

Το 1987, από ηχογραφήσεις στη Σκανδιναβία, κυκλοφόρησαν το 2ο live album τους, “Priest… Live!”, τον Ιούνιο. Αν και είχε εξαιρετικό “live” συναίσθημα, δεν σημείωσε μαζικές πωλήσεις, καθώς είχαν να επισκεφτούν την Αγγλία από το 1984 και στην Αμερική οι οπαδοί στρέφονταν προς το thrash metal.

Το 1988, συνειδητοποιώντας ότι η αλλαγή του προηγούμενου άλμπουμ δεν ωφέλησε, επέστρεψαν στο γνώριμο heavy metal ύφος τους με το άλμπουμ “Ram It Down”. Αν και ο Τύπος ήταν επιφυλακτικός, στην περιοδεία συμπεριέλαβαν ξανά την Αγγλία.

Το 1989, καθώς ήταν έτοιμοι να ανέβουν στη σκηνή στο Dallas των Η.Π.Α., η τοπική αστυνομία τους παρέδωσε εξώδικο για τις αυτοκτονίες των δύο νέων το 1985. Βρέθηκαν στα δικαστήρια, παλεύοντας για την υπόληψη και την ελευθερία τους. Η δίκη, που έλαβε τεράστια δημοσιότητα, καθυστέρησε τις ηχογραφήσεις του επόμενου άλμπουμ και ο ντράμερ Dave Holland αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους. Τελικά, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η μουσική των Judas Priest δεν ευθυνόταν για τις αυτοκτονίες, αθωώνοντας την μπάντα. Ωστόσο, οι διαδικασίες τους άφησαν ψυχολογικά και οικονομικά ζημιωμένους.

Το καλοκαίρι του 2003, οι Judas Priest ανακοίνωσαν ότι μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ο Rob Halford επιστρέφει στο συγκρότημα για ένα νέο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει το 2004 και μια παγκόσμια περιοδεία.

Οι Judas Priest στο δικαστήριο. Πηγή εικόνας: Getty Images/ Bettmann

Κατά τη διάρκεια των χρόνων που έλειπε από τους Priest, ο Rob Halford ασχολήθηκε με διάφορα projects και solo δουλειές. Οι Fight, η μπάντα που δημιούργησε όταν έφυγε από τους Judas Priest, κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ: το “War Of Words” το 1992, που είχε σύγχρονους metal ρυθμούς θυμίζοντας αρκετά τους Pantera, και το “A Small Deadly Space” το 1995, που κινήθηκε σε πιο grunge ύφος. Το δεύτερο άλμπουμ δεν τα πήγε καλά, οδηγώντας στη διάλυση των Fight.

Το 1997, ο Halford ίδρυσε το συγκρότημα Two, με τη βοήθεια του Trent Reznor (Nine Inch Nails) και του Bob Marlette. Το 1998, κυκλοφόρησε το “Voyeurs”, το οποίο περιείχε industrial rock, goth και brit pop στοιχεία, αλλά επίσης δεν σημείωσε επιτυχία, οδηγώντας στη διάλυση των Two. Ήδη από το 1999, υπήρχαν φήμες ότι ο Halford θα επέστρεφε στο metal και στα μέσα της ίδιας χρονιάς ανακοινώθηκε ότι εργαζόταν με ένα νέο συγκρότημα, τους Halford, έχοντας μερικούς νέους αλλά ταλαντούχους μουσικούς. Οι Halford κυκλοφόρησαν τρία άλμπουμ: “Resurrection” (2000), “Live Insurrection” (2001) και “Crucible” (2002), που σηματοδότησαν την επιστροφή του Halford στο metal, θυμίζοντας αρκετά τους Judas Priest. Ωστόσο, από το 1999 είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις για την επιστροφή του Halford στους Priest, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Οι Judas Priest δήλωσαν ότι είναι πανέτοιμοι για όλα. Θα ξεκινήσουν να γράφουν το νέο άλμπουμ τους τον Σεπτέμβριο με το line-up του “Painkiller” και υποσχέθηκαν ότι θα είναι μια επιστροφή στις ρίζες τους. Σχετικές δηλώσεις έγιναν από τους Rob Halford, Glenn Tipton, K.K. Downing και Ian Hill στην επίσημη σελίδα της μπάντας. Αναφέρθηκε, επίσης, ότι η μπάντα χώρισε φιλικά με τον Tim ‘Ripper’ Owens και του εύχεται καλή συνέχεια στο μέλλον. Φέτος έρχονται στη χώρα μας για μία ξεχωριστή συναυλία στην πλατεία Νερού στις 21/7 στο πλαίσιο του Release Athens Festival.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Judas Priest, rocking.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Πετρόπουλος
Ανδρέας Πετρόπουλος
Γεννήθηκε στην Πάτρα, Αχαΐας το 1991 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με δίπλωμα σε ανώτατα θεωρητικά μαθήματα, ενώ παράλληλα έχει σπουδάσει δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις. Ασχολείται ενεργά με την επικοινωνία και το Marketing, παρουσιάζοντας projects για μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι επίσης ραδιοφωνικός παραγωγός μ' επιτυχημένη πορεία σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας όπως ο Αθήνα 9.84, ο ΑΡΤ FM 90.6 και ο Rockha Radio. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και portals, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές του, στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού. Λατρεύει τα ταξίδια και το καλό φαγητό και χαρακτηρίζεται απ' τους φίλους του ως One Day Traveller, καθώς είναι fan των μονοήμερων εκδρομών σε νησιά της Ελλάδας.