27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός“Gilmore Girls”: Η σειρά των '00s που κυριάρχησε στο Netflix

“Gilmore Girls”: Η σειρά των ’00s που κυριάρχησε στο Netflix


Της Κωνσταντίνας Χασιώτη,

Ίσως μια από πιο λατρεμένες αμερικάνικες σειρές της δεκαετίας του 2000, το Gilmore Girls έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές μέχρι και των πιο απαιτητικών μέσω των γρήγορων διαλόγων, των ξεχωριστών χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν αλλά και των σχέσεων που αναπτύσσονται όσο εξελίσσεται η πλοκή του έργου. Το Gilmore Girls ακολουθεί τη ζωή μιας νεαρής μητέρας, Lorelai Gilmore (Lauren Graham), και της έφηβης κόρης της, Rory Gilmore (Alexis Bledel), σε μια μικρή περιοχή, ονομαζόμενη Stars Hollow, στην πολιτεία του Connecticut των Η.Π.Α. Συστατικό επιτυχίας της σειράς αποτελεί η σκιαγράφηση γνήσιων και αληθοφανών χαρακτήρων αλλά και η ρεαλιστική προσέγγιση σε θέματα που αφορούν τόσο τις δυσκολίες της μητρικής και νεανικής ζωής, όσο και την υπέρμετρη αγάπη μεταξύ μητέρας και κόρης αλλά και μεταξύ των κατοίκων μιας κλειστής κοινωνίας. Το Gilmore Girls επιδιώκει να προβάλει την ομορφιά της «αργής ζωής», της ανιδιοτέλειας και της υπομονής μιας και που προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πρωταγωνιστές απαιτούν όλα τα παραπάνω.

Η πρώτη σεζόν της σειράς προβλήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 2000 από το δίκτυο “The WB’’ ενώ έπειτα ακολούθησαν στο σύνολο άλλες έξι σεζόν με την έβδομη να προβάλλεται από τον σταθμό “The CW’’ στις 15 Μαΐου του 2007. Κάθε σεζόν απαρτίζεται από 22 επεισόδια, με εξαίρεση την πρώτη που αποτελείται από 21, με καθένα από αυτά να παρουσιάζει μια μοναδική ιστορία παραμένοντας όμως αλληλένδετα με τη βασική πλοκή.

Πηγή εικόνας: netflix.com

Το Gilmore Girls είναι μια από τις πιο προβεβλημένες σειρές στην πλατφόρμα του Netflix με πολλούς θεατές να τη βλέπουν ξανά και ξανά. Η δυνατότητα επαναληπτικής παρακολούθησης της σειράς είναι και το στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει. Οι πιστοί θεατές βασίζονται στο γεγονός πως μπορούν να επιλέξουν τυχαία ένα επεισόδιο και να βυθιστούν αυτόματα στη ζεστασιά του Stars Hollow. Τα φθινοπωρινά τοπία, οι αξιολάτρευτοι χαρακτήρες, η χαλαρή ρουτίνα που επικρατεί και οι ρομαντικές και φιλικές σχέσεις που σχηματίζονται θέτουν το κοινό σε μια οικεία κατάσταση θαλπωρής και γαλήνης. Το στοιχείο της απλότητας που κυριαρχεί στη σειρά δημιουργεί μια αίσθηση γλυκιάς μελαγχολίας και ανεμελιάς και αποτελεί τον κύριο λόγο που οι θεατές επιλέγουν να εισέλθουν στο κόσμο των Gilmores κάθε φθινόπωρο. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η επαναπροβολή των αγαπημένων μας σειρών μειώνει σημαντικά το αίσθημα της μοναξιάς. Αυτό το αίσθημα της μοναξιάς καταφέρνει να περιορίσει η σειρά αυτή μέσω των λιτά σχεδιασμένων χαρακτήρων, οι οποίοι δεν παρουσιάζονται σαν φανταστικοί ήρωες αλλά σαν απλοί άνθρωποι με αδυναμίες και μειονεκτήματα.

Ωστόσο, το Gilmore Girls αποτελεί κάτι παραπάνω από μια χαρούμενη αμερικάνικη κωμωδία. Η σειρά εντάσσει μέσα στους σαρκαστικούς της διαλόγους κοινωνικά ζητήματα που μέχρι και σήμερα αποφεύγονται να παρουσιαστούν στην καθημερινή τηλεόραση όντας «πολύ αμφιλεγόμενα». Η εφηβική εγκυμοσύνη της Lorelai, η μη ικανοποίηση των προσδοκιών της Rory, το απαιτητικό σχολικό σύστημα, η έπαρση των εύπορων οικογενειών και η σκληρή μετάβαση στην ενήλικη ζωή είναι μερικά από τα ζητήματα που πραγματεύεται η σειρά με έναν φυσικό τρόπο που δεν στοχεύει να επιβαρύνει τους θεατές αλλά τους προσφέρει, μέσω του σεναρίου, υποστήριξη.

Πηγή εικόνας: myimperfectlife.com/ Netflix. Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Saeed Adyani

Βαρύνουσας σημασίας είναι και η απεικόνιση του σύγχρονου φεμινισμού μέσα από την πορεία που ακολουθούν οι δύο κύριες πρωταγωνίστριες. Τόσο η Lorelai, ως μητρικό πρότυπο, όσο και η Rory, ως μια μοντέρνα δυναμική κοπέλα κατορθώνουν να σπάσουν τις τυπικές προσδοκίες της γυναικείας ζωής αναδεικνύοντας τις φεμινιστικές αξίες της ελεύθερης βούλησης, της αυτάρκειας και της γυναικείας οξυδέρκειας και διορατικότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι βασικές πρωταγωνίστριες αλλά και άλλοι γυναικείοι χαρακτήρες κατάφεραν να αγκαλιάσουν τη θηλυκότητά τους και να αναδείξουν τη διαφορετικότητά τους. Η αυτονομία, η μητρότητα, η αποστροφή από τα στερεότυπα φύλου και η γυναικεία ενδυνάμωση αποτελούν βασικές φεμινιστικές πτυχές της σειράς με τους χαρακτήρες της να τις ενσαρκώνουν με φυσικότητα και δυναμισμό.

Η δημοφιλία της σειράς άργησε να έρθει καθώς το Gilmore Girls έγινε ευρέως γνωστό στο διεθνές κοινό με την είσοδό του στην πλατφόρμα του Netflix το 2014, έπειτα από 6 χρόνια από την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Η απρόσμενη απήχηση που έλαβε η σειρά ώθησε το Netflix στη δημιουργία μιας ανεπίσημης όγδοης σεζόν. Το Gilmore Girls: A Year in the Life απαρτίζεται από τέσσερα επεισόδια των ενενήντα λεπτών που παρουσιάζουν τη ζωή των χαρακτήρων σε καθεμία από τις τέσσερεις εποχές του χρόνου. Η σειρά προβλήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 2016 και το φινάλε άφησε το φανατικό κοινό γεμάτο ερωτήματα.

Το Gilmore Girls είναι σειρά σταθμός για κάθε γενιά καθώς μέσω της σπιρτάδας και του συνονθυλεύματος από θετικά συναισθήματα που προσφέρει απλόχερα στους θεατές κατάφερε να δημιουργήσει ένα καταφύγιο ηρεμίας για πολλούς. Η εξιδανίκευση της ρουτίνας και η απεριόριστη χημεία μεταξύ των χαρακτήρων έδωσε στην αμερικανική τηλεόραση μια νέα πνοή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Gilmore girls, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Χασιώτη
Κωνσταντίνα Χασιώτη
Γεννήθηκε το 2005 σε μια κωμόπολη στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Γνωρίζει αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον χορό και με θέματα που αφορούν την μόδα, την ευεξία και την κοινωνία ως σύνολο. Δηλώνει λάτρης των μουσικών διαγωνισμών αλλά και των αυτοκινητιστικών αγώνων.