12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΆννα Φρανκ: Ένα σύμβολο κατά του Ναζισμού 

Άννα Φρανκ: Ένα σύμβολο κατά του Ναζισμού 


Της Ειρήνης Κρίκη, 

Η Άννα Φρανκ ήταν Γερμανοεβραία συγγραφέας, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος. Το ημερολόγιό της, το οποίο κρατούσε κατά τη διάρκεια της κατοχής, είναι ένα από τα πιο γνωστά βιβλία παγκοσμίως.

Γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στη Φρανκφούρτη και γονείς της ήταν οι Όττο και Ίντιθ Φρανκ. Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ζούσε με την οικογένειά της σε ένα διαμέρισμα στα περίχωρα της πόλης. Το 1933, με την άνοδο των ναζί στην εξουσία, ο πατέρας της κατέφυγε στο Άμστερνταμ για επιχειρηματικούς λόγους. Τον ακολούθησε όλη η οικογένεια, με το τελευταίο μέλος της, την Άννα, να φτάνει τον Φεβρουάριο του 1934, καθώς παρέμενε με τους παππούδες της στο Άαχεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί κατέλαβαν το Άμστερνταμ τον Μάιο του 1940.

Πηγή εικόνας: annefrank.org

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, η Άννα και η οικογένειά της βρήκαν καταφύγιο σε ένα διαμέρισμα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω. Στο ίδιο διαμέρισμα, αναζήτησαν προστασία τέσσερις Ολλανδοί Εβραίοι, οι Hermann Auguste, Peter van Pels και ο Fritz Pfeffer. Για δύο χρόνια όλοι μαζί ζούσαν κρυφά σε μία σοφίτα, πίσω από τα γραφεία της οικογενειακής επιχείρησης στην οδό Prinsengracht 263. Μάλιστα, η Άννα το αποκαλούσε μυστική πτέρυγα, γεγονός το οποίο αναφέρει στο ημερολόγιό της. Οι φίλοι του Όττο τους βοηθούσαν με κάθε τρόπο, φροντίζοντας να έχουν τρόφιμα και ρούχα καθημερινά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο έβαζε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Στις 4 Αυγούστου 1944 η Γκεστάπο (μυστική γερμανική αστυνομία) βρήκε την κρυψώνα, έπειτα από την καταγγελία ενός Ολλανδού πληροφοριοδότη, ο οποίος μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστος. Εκείνη την ημέρα, ο αξιωματικός της Γκεστάπο, Karl Silberbauer και δύο Ολλανδοί συνεργάτες της προχώρησαν στη σύλληψη της οικογένειας. Λίγες μέρες αργότερα, στις 8 Αυγούστου, η Γκεστάπο τους έστειλε στο Βέστερμπορκ, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, τα SS και οι αρχές, επιβίβασαν την οικογένεια Φρανκ μαζί με τα τέσσερα άτομα που κρύβονταν μαζί τους στη σοφίτα, σε ένα τρένο, το οποίο θα τους μετέφερε στο Άουσβιτς. Το τελευταίο ήταν ένα από τα πιο γνωστά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία, η οποία βρισκόταν υπό κατοχή. Η Άννα και η αδερφή της, Μαργκό, εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό, καθώς βρίσκονταν σε νεαρή ηλικία και στα τέλη Οκτώβρη μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν – Μπέλσεν, κοντά στην πόλη Celle, στη βόρεια Γερμανία.

Δυστυχώς οι δύο αδελφές έχασαν τη ζωή τους από τύφο, τον Μάρτιο του 1945, λίγες εβδομάδες πριν την απελευθέρωση του στρατοπέδου Μπέργκεν – Μπέλσεν από βρετανικά στρατεύματα, στις 15 Απριλίου 1945. Όσον αφορά τους γονείς της Άννας, η μητέρα της Ίντιθ πέθανε στο Άουσβιτς στις αρχές Ιανουαρίου του 1945, ενώ ο πατέρας της Όττο υπήρξε ο μόνος που επέζησε από τον πόλεμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σοβιετικές δυνάμεις τον απελευθέρωσαν στο Άουσβιτς στις 27 Ιανουαρίου 1945.

Η Άννα Φρανκ, υπήρξε ένα σημαντικό πρόσωπο κατά τη διάρκεια του Ναζισμού. Όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τους φόβους της, ακόμα και τις σκέψεις της τις κατέγραψε στο ημερολόγιό της. Το ημερολόγιο αυτό βρέθηκε στο διαμέρισμα – κρυψώνα της οικογένειας, μετά τη σύλληψη της και η Miep Gies, η οποία βοήθησε την οικογένεια το φύλαξε. Δημοσιεύτηκε μετά τη λήξη του πολέμου σε πολλές γλώσσες και σήμερα διδάσκεται σε πολλά σχολεία στην Ευρώπη και στην Αμερική. Χάρη σε αυτό, η Άννα Φρανκ κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμα της στην ανθρωπότητα και να γίνει ένα ισχυρό σύμβολο εναντίον του Ολοκαυτώματος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Άννα Φρανκ – Εγκυκλοπαίδεια Ολοκαυτώματος, encyclopedia.ushmm.org, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη - Θεοδώρα Κρίκη
Ειρήνη - Θεοδώρα Κρίκη
Είναι 19 χρονών και κατάγεται από τη Βερδικούσια Ελασσόνας και τη Λίμνη Ευβοίας, αλλά ζει στη Λάρισα. Σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Έχει πτυχίο proficiency στα αγγλικά και γνωρίζει λίγα ισπανικά. Δεν έχει ασχοληθεί ξανά με τη δημοσίευση άρθρων, αλλά το βρίσκει πολύ ενδιαφέρον καθώς μπορείς να μάθεις πολλά σημαντικά και ενδιαφέροντα πράγματα.