27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα: 5 Ιουνίου 1972 – Καθιερώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σαν Σήμερα: 5 Ιουνίου 1972 – Καθιερώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Του Νικολάου Σαμαρά,

1972: Η 5η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και γιορτάζεται δεόντως κάθε χρόνο από τον Ο.Η.Ε., με τη θέσπισή του να τοποθετείται το 1972. Για τον σκοπό αυτόν, οργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων με επίκεντρο την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν το περιβάλλον και γενικότερα την ανθρωπότητα.

Από τις 5 έως τις 16 Ιουνίου του 1972 πραγματοποιήθηκαν τα πρώτα συνέδρια για το περιβάλλον υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., με τη Σουηδία –και πιο συγκεκριμένα τη Στοκχόλμη– να φιλοξενούν τις εργασίες τους. Πριν από αυτήν την περίοδο, τα περιβαλλοντικά ζητήματα εκτείνονταν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και βρίσκονταν στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου, κυρίως, σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, λόγω της μεγάλης βιομηχανικής ανάπτυξης στις εν λόγω ηπείρους. Ο Ο.Η.Ε. μέχρι τότε ήταν περιορισμένα ενεργός σε ό,τι είχε να κάνει με το περιβάλλον, καθώς ο σκοπός δημιουργίας του μετά τη λήξη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πρωτίστως η διασφάλιση της ειρήνης παγκοσμίως.

Η Διάσκεψη της Στοκχόλμης, όπως έμεινε στην ιστορία, αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια καθολικής ευαισθητοποίησης του κοινού για ζητήματα που απασχολούσαν το παρόν και το μέλλον του πλανήτη, σε μια περίοδο που η ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη των χωρών έθεσε επί τάπητος τα συγκεκριμένα ζητήματα. Στις 15 Δεκεμβρίου του 1972, η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. εξέδωσε ψήφισμα με αφορμή τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης και παρότρυνε τα υπόλοιπα κράτη να αναλαμβάνουν κάθε 5 Ιουνίου δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα. Από το 1974, η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαδικασία ευαισθητοποίησης και δραστηριοποίησης του κοινού που σταδιακά άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο αισθητή.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: lehuudat

Επιπλέον, κατά τη Διάσκεψη υπήρξε αναλυτική ενημέρωση του κοινού για ζητήματα όπως οι τοξικές χημικές ουσίες και η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και η εξάντληση της στιβάδας του όζοντος. Η συνεχής διερεύνηση της οικονομικής δραστηριότητας των βιομηχανιών, καθώς και η αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού παγκοσμίως δημιουργούν νέες ανάγκες και νέα ζητήματα αντιμετώπισης των «πράσινων» ζητημάτων και γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικών μορφών διαβίωσης στη καθημερινότητά μας, όπως η αντικατάσταση κάποιων μορφών κρέατος από τη σόγια, καθώς και η αντικατάσταση του πλαστικού σε μια προσπάθεια στροφής προς την κυκλική οικονομία.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η κατασκευή υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μηχανών, τα οποία συντελούν στη μείωση των ρύπων που επιβαρύνουν το οξυγόνο. Η φετινή εκδήλωση αναμένεται να έχει μεγάλη συμμετοχή και στη χώρα μας, με τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες να έχουν ήδη ανακοινώσει μια σειρά δράσεων περιβαλλοντικής δραστηριοποίησης. Ευχή όλων είναι η σύσσωμη δραστηριοποίηση της παγκόσμιας πολιτικής κοινότητας, αλλά και όλων των πολιτών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι πιο κρίσιμα από ποτέ και όλοι μαζί. αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, οφείλουμε να μεριμνήσουμε για τον πλανήτη μας, για τις ζωές μας και για το μέλλον μας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, sansimera.gr, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Σαμαράς
Νικόλαος Σαμαράς
Γεννημένος στην Καστοριά, είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ και νυν φοιτητής του οικείου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Τα ενδιαφέροντά του είναι ο αθλητισμός, η ιστορία, η πολιτική και η οικονομία.