15.6 C
Athens
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΛυδία Βενέρη: «Πρέπει να δώσουμε φωνή στη νέα γενιά για να φέρουμε...

Λυδία Βενέρη: «Πρέπει να δώσουμε φωνή στη νέα γενιά για να φέρουμε την αλλαγή»


Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Γκότση,

Η Λυδία Βενέρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1993. Είναι δικηγόρος και διεθνολόγος, με μεταπτυχιακό στο δημόσιο διεθνές δίκαιο και έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, την άμυνα και την ασφάλεια. Παράλληλα, εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών επάνω στα προσωπικά δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. Έχει εργαστεί σαν νομικός σύμβουλος σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται εθελοντικά με την προώθηση και την ενδυνάμωση των γυναικών στους τομείς της τεχνολογίας και με την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.

Υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου, η Λυδία Βενέρη αποδέχθηκε την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρεται, πέραν των άλλων, στα κίνητρα για τη συμμετοχή της στις εκλογές της Κυριακής, στους τέσσερις βασικούς πυλώνες που θα ασχοληθεί η ίδια κατά την επόμενη πενταετία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον εκλεγεί, και στέλνει το δικό της μήνυμα στους ψηφοφόρους, ιδίως της νεότερης γενιάς.

Η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Βενέρη. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο της Λ. Βενέρη.
  • Κατέρχεσθε για πρώτη φορά υποψήφια σε εκλογές. Πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πράγματι, είναι η πρώτη φορά που αποφασίζω να ασχοληθώ με την πολιτική. Δεν είχα ασχοληθεί πιο πριν με καμία εκλογική διαδικασία, ούτε με κάποιο κόμμα. Αφορμή για την ενασχόλησή μου αποτέλεσε το μεγάλο άνοιγμα που έγινε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη, προς τα μέλη και προς την κοινωνία. Έστειλα, λοιπόν, το βιογραφικό μου, διεξήχθη η προκριματική διαδικασία και, εν τέλει, είχα τη μεγάλη τιμή ο Πρόεδρος να με συγκαταλέξει στις 5 επιλογές του. Όλα αυτό το άνοιγμα προς την κοινωνία δίνει ακριβώς σε ανθρώπους σαν εμένα (που δεν είχαν πιο πριν κάποια επαφή με την πολιτική) τη δυνατότητα να λάβουνε μια θέση στον δημόσιο λόγο και να επιδιώξουν να συμμετάσχουνε στα κοινά, με βασικό κίνητρο –για εμένα– την ανάγκη για προσφορά.

Βρισκόμαστε σε μία χρονική στιγμή στη χώρα που είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι ο καθένας μας –στο μέτρο που μπορεί– θα προσφέρει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μπορέσουμε να δούμε μια βελτίωση και αλλαγή των συνθηκών. Ειδικά για εμάς τους νέους, που έχουμε βιώσει πάρα πολλές φορές –και συνεχίζουμε να βιώνουμε τα τελευταία χρόνια– τα αποτελέσματα πολιτικών που έχουνε ληφθεί χωρίς να μας έχουν συμπεριλάβει στη λήψη αυτών των αποφάσεων, νομίζω πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρούμε τρόπο να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε μια θέση στον δημόσιο λόγο, ώστε να μπορέσουμε να δούμε την αλλαγή που όλοι επιθυμούμε κάποια στιγμή.

  • Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την επόμενη κομβική πενταετία του Ευρωκοινοβουλίου;

Τα ζητήματα που μπορεί να μας απασχολήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη πενταετία είναι πολλά. Σαν ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια ευρωδιακήρυξη με 10 στόχους-τομές, που αφορούν το σύνολο των ευρωπαϊκών θεμάτων που μας απασχολούν. Θα μιλήσω περισσότερο για αυτά που θα απασχολήσουν εμένα, σε περίπτωση που εκλεγώ. Αυτά τα ζητήματα τα διαρθρώνω σε 4 κύριους πυλώνες:

Ο πρώτος πυλώνας αναφέρεται στα ζητήματα που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, αλλά και την προώθηση των εθνικών συμφερόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βλέπουμε αυτήν τη στιγμή να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα ζητήματα των διμερών σχέσεων της χώρας μας με τους γείτονές της, ως αποτέλεσμα προβληματικών πολιτικών από την πλευρά της Κυβέρνησης. Προκειμένου να προωθηθούν οι θέσεις μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται ισχυρή εκπροσώπηση και προώθηση των εθνικών συμφερόντων, ώστε να σταθεροποιηθούν οι θέσεις μας, να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας στην Ε.Ε. και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερες και ισχυρότερες συμμαχίες.

O δεύτερος πυλώνας αφορά τα ζητήματα της τεχνολογίας. Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή μας, η οποία μπορεί, εν γένει, να αποφέρει πολλά οφέλη για τη χώρα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της απάτης, στην πρόληψη της φοροδιαφυγής, στον εκσυγχρονισμό του κράτους (π.χ. της Δικαιοσύνης), στην αγροτική παραγωγή, στην υγεία κ.ά. Είναι πάρα πολλές οι εφαρμογές της. Φυσικά, ενέχει και κινδύνους, που δεν πρέπει να τους παραβλέπουμε. Αλλά ακριβώς για αυτό είναι απαραίτητο να συνδιαμορφωθούν πολιτικές στην Ε.Ε. σε κεντρικό επίπεδο, οι οποίες στη συνέχεια θα ενσωματωθούν στο δικό μας εθνικό δίκαιο, που θα μπορούν να θέσουν την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με αυτές τις εξελίξεις.

Ο τρίτος πυλώνας είναι τα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη και βέλτιστες πρακτικές, προκειμένου από τη μία πλευρά να έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από τον τουρισμό, που είναι βασική πηγή εσόδων για τη χώρα, και από την άλλη πλευρά να μπορέσουμε να προλάβουμε τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και ευρύτερα στη ζωή μας. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες και τους κινδύνους που μπορεί να θέσει ο υπερτουρισμός. Σε αυτό το επίπεδο, είναι πάρα πολύ σημαντική η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία θα διατεθούν σε ιδιώτες, σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα μπορέσουν να προωθήσουν πράγματι τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και να ενισχύσουν τη γεωργική παραγωγή, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τα ζητήματα έμφυλης βίας. Γνωρίζουμε όλοι τις προσπάθειες που γίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη διαμόρφωση νομοθεσιών που θα αντιμετωπίσουνε στον πυρήνα την έμφυλη βία, αλλά βλέπουμε πως, ακόμα και στη χώρα μας, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Στο ίδιο επίπεδο, εννοείται, εντάσσονται και τα ζητήματα της ισότητας, αλλά και η νομική κατοχύρωση του όρου της «γυναικοκτονίας». Όσον αφορά το τελευταίο, αποτελεί ένα θέμα με το οποίο δραστηριοποιούμαι εδώ και αρκετά χρόνια, αρθρογραφώντας επάνω στην αναγκαιότητα της νομικής κατοχύρωσης, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε αυτό να βοηθήσει.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που μας απασχολούν και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν. Είναι βασικοί πυλώνες που μας ενδιαφέρουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η εμπειρία και η προϋπηρεσία που έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και το ακαδημαϊκό μου υπόβαθρο, έχουν διαμορφώσει τον τρόπο σκέψης μου και έχουν αναδείξει τα ζητήματα που με αφορούν περισσότερο και θα ήθελα να ασχοληθώ, στην περίπτωση που εκλεγώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Βενέρη, μαζί με τον Πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο της Λ. Βενέρη.
  • Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι προκλήσεις που αφορούν την Ευρώπη και, κατ’ επέκταση, την Ελλάδα είναι πολύπλευρες. Έχουμε κρίση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Παλαιστινιακό, η κακή οικονομία της Ε.Ε. και φυσικά η πολύ μεγάλη άνοδος που παρατηρείται στα κόμματα της Ακροδεξιάς αποτελούν κάποια από τα πιο φλέγοντα ζητήματα. Όσον αφορά την άνοδο της Ακροδεξιάς, μάλιστα, υπολογίζει ότι πιθανώς φέτος απειλούμαστε να έχουμε τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με τα παλαιότερα έτη. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο οφείλεται ακριβώς στην απογοήτευση πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τις ευρωπαϊκές πολιτικές και, κυρίως, στην αδυναμία γεφύρωσης των διαφορετικών λαών της Ε.Ε., καθώς και στην αδυναμία σύγκλισης των χωρών του Νότου με την υπόλοιπη Ευρώπη, συντηρώντας μια Ευρώπη πολλών «ταχυτήτων». Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μία απογοήτευση για το πολιτικό σύστημα, η οποία έχει απομακρύνει και τους νέους από τις εκλογές. Για αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα σε αυτήν την εκλογική διαδικασία, να προσέλθουμε όλοι στις κάλπες ενημερωμένοι και να προσφέρουμε στη Δημοκρατία το ελάχιστο και το μέγιστο ταυτόχρονα που μπορούμε, το οποίο είναι η ψήφος μας.

  • Πώς θα μπορούσε να συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην καταπολέμηση των καίριων ζητημάτων που μαστίζουν τη νέα γενιά (ανεργία, brain drain, στέγαση κ.λπ.);

Όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη νέα γενιά αποτελούν, πέρα από εγχώρια, και ευρωπαϊκά ζητήματα. Όπως ανέφερα και παραπάνω, εμείς οι νέοι είναι απαραίτητο να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές που μας αφορούν, να προωθήσουμε τις δικές μας ανάγκες και προβληματισμούς, οι οποίοι διαφέρουν πάρα πολύ σε σχέση με τα ζητήματα που αντιμετώπισαν προηγούμενες γενιές από εμάς. Αυτό είναι ένα στοίχημα για όλα τα κράτη, το πώς θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν ακόμα παραπάνω τους νέους. Νομίζω πως μια βασική μέθοδος, για να επιτευχθεί αυτό, είναι ό,τι ακριβώς έκανε σε αυτήν την εκλογική διαδικασία και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους, σε ανθρώπους που προέρχονται από την κοινωνία και, ειδικότερα, από την αγορά εργασίας, να λάβουν μια θέση στον δημόσιο λόγο και να παρουσιάσουν τις ανάγκες, τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζει η γενιά μας. Είναι ένα σοβαρό πανευρωπαϊκό και εθνικό ζήτημα και πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας, στηρίζοντας τη νέα γενιά, να μπορέσουμε να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση.

  • Εν μέσω προκλήσεων, όπως το μεταναστευτικό ζήτημα και οι γειτονικές πολεμικές συρράξεις, πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει περισσότερο προς την Ολοκλήρωση ή την ενδοκρατική εσωστρέφεια;

Δυστυχώς, υπάρχει όντως μια τάση προς την εσωστρέφεια, καθώς δεν έχει επιτευχθεί σε κεντρικό επίπεδο από την Ε.Ε. το αρχικό ζητούμενο, το οποίο ήτανε η σύγκληση των λαών και η αλληλοκατανόηση, δηλαδή το να μάθουμε ο ένας τη «γλώσσα» του άλλου και να μπορούμε να επικοινωνούμε, έστω και μια διαφορετικό κώδικα επικοινωνίας, αλλά να μπορούμε να καταλαβαινόμαστε. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει επιτευχθεί και, κατά συνέπεια, έχει οδηγήσει σε αυτήν την εσωτερικότητα τα διάφορα κράτη. Αυτό που χρειαζόμαστε, προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε, είναι να στραφούμε ακριβώς στην ίδια την Ευρώπη. Να εστιάσουμε στη συνδιαμόρφωση των πολιτικών και στη δημιουργία θεσμών και φορέων που θα στοχεύουν ακριβώς στη σύγκλιση των κρατών-μελών. Αυτό που χρειαζόμαστε, λοιπόν, είναι να εντείνουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας προς την Ευρώπη, προκειμένου να τη βοηθήσουμε και να επιτύχουμε τους αρχικούς στόχους της. Να πετύχουμε, ουσιαστικά, την πραγματική Ένωση.

  • Ποιος είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., όσον αφορά το αποτέλεσμα επικείμενων Ευρωεκλογών;

Ο βασικός στόχος είναι η ανατροπή, να μπορέσουμε να βγούμε δυνατά μπροστά σε αυτήν την εκλογική διαδικασία και να καταφέρουμε να δείξουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση με στοχευμένα και συγκεκριμένα προγράμματα, που αφορούν ζητήματα τόσο απλά και καθημερινά όσο, ταυτόχρονα, και διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά. Ο στόχος είναι να φέρουμε την αλλαγή και να δοθεί ένα μήνυμα. Για αυτό, βέβαια, είναι πολύ σημαντικό να κινητοποιηθεί ο κόσμος και να προσέλθει στην κάλπη. Να δοθεί το μήνυμα πως καμία Κυβέρνηση δεν έχει λευκή επιταγή. Οι πολιτικές της εκάστοτε Κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνονται στο πλαίσιο της διαταγής που της έχει δοθεί από την κοινωνία, η οποία είναι να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Αυτό είναι το βασικό διακύβευμα.

  • Τι μήνυμα στέλνετε στους εκλογείς της 9ης Ιουνίου και γιατί να σας εμπιστευτούν με μία από τις ψήφους τους;

Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι να μην τα παρατάμε, να μην θεωρήσουμε ποτέ ότι δεν μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στα κοινά, ώστε ο καθένας, από την πλευρά του, να βάλει ένα «λιθαράκι», προκειμένου να υπάρξει αλλαγή. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες, όλες τις ηλικίες, όλα τα κοινωνικά στρώματα και να ζητήσω να δοθεί μια στήριξη στη νέα γενιά, η οποία έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει μεγάλη δύναμη και ισχύ. Απλώς μέχρι τώρα δεν είχε τη φωνή. Σας ζητάω να μας δώσετε αυτήν τη φωνή για να μπορέσουμε να φέρουμε την αλλαγή.

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα ήθελα να εμπιστευτούν, καταρχάς, το κίνητρό μου, την ανάγκη μου να προσφέρω πραγματικά προς όφελος όλων μας. Θα ήθελα, τέλος, να εμπιστευτούν το γνωσιακό μου υπόβαθρο, το οποίο μου έχει δώσει τα εφόδια να μπορώ να εκπροσωπήσω τη χώρα και τα ζητήματα που μας αφορούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ευχαριστούμε την κυρία Βενέρη για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης
Κωνσταντίνος Γκότσης
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.