27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Challengers" (2024): Αγώνες τένις, πειρασμοί και ερωτικά παιχνίδια εξουσίας

“Challengers” (2024): Αγώνες τένις, πειρασμοί και ερωτικά παιχνίδια εξουσίας


Της Άννας Μαρίας Τσαρτσίδου, 

Η ταινία πρόκειται για ένα αμερικάνικο, ερωτικό, αθλητικό δράμα, σε σκηνοθεσία Luca Guadagnino με πρωταγωνιστές τη Zendaya, τον Josh O’ Connor και τον Mike Faist. Η πλοκή επικεντρώνεται στο ερωτικό τρίγωνο των τριών αυτών πρωταγωνιστών, εκ των οποίων το μόνο που πραγματικά τους συνδέει είναι η αγάπη τους για το τένις. Όταν οι δύο κολλητοί, Ο Patrick (Jose O’ Connor) και ο Art (Mike Faist) γνωρίζουν και ερωτεύονται ταυτόχρονα το κολεγιακό δεκάρι του τένις Tashi Donaldson (Zendaya), τα πράγματα στις ζωές τους περιπλέκονται καθώς μπλέκονται σε ένα παιχνίδι αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους για την κατάκτηση της Tashi. Η ίδια, αν και επιφανειακά αμέτοχη σε όλη αυτή την κόντρα, τροφοδοτεί βουβά τον ανταγωνισμό αυτών με διάφορους τρόπους, εξωθώντας τους δύο φίλους στα άκρα.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Η Tashi ως μια πολύ σαγηνευτική γυναίκα και έξοχη τενίστρια, παλεύει για την προσωπική της καταξίωση στον χώρο του αθλήματος, προσπαθώντας να μείνει ανεπηρέαστη με ό,τι συμβαίνει γύρω της. Ταυτίζει τα πάντα με το τένις, τη ζωή, τις σχέσεις, τους αγώνες και την απόλαυση. Ένας σοβαρός τραυματισμός της, όμως, πάνω στην καλύτερη φάση της καριέρας της, θα την αναγκάσει να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου. Μην μπορώντας να ακολουθήσει πλέον το πάθος της, στρέφεται σε εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να την κρατάν σε συνεχή επαφή με το τένις. Απογοητευμένη με την τροπή που έχει πάρει η ζωή της, δεν διστάζει να παντρευτεί τον Art, ο οποίος μεγαλώνοντας, έχει πλέον γίνει ένας καταξιωμένος στον χώρο τενίστας. Έτσι μέσα από τις δικές του νίκες, αντλεί δύναμη και η ίδια. Ζουν μέσα σε μια περίεργη μορφή οικογένειας, της οποίας ο πυλώνας είναι πάντα το τένις. Όταν οι επιδόσεις στο τένις πέφτουν, τα θεμέλια της οικογένειας κλονίζονται. Εκεί ακριβώς έρχεται και κουμπώνει ο Patrick, ο οποίος με την σπίθα ανταγωνισμού που τον διακατέχει, ανατροφοδοτεί συνέχεια το πάθος που λείπει από το ζευγάρι.

Η ταινία Challengers μας προσφέρει ένα αέναο ερωτικό τρίγωνο, από τα εφηβικά χρόνια μέχρι την ενήλικη ζωή των πρωταγωνιστών, με αδιάκοπα on-offs. Σχέσεις πάθους, με το μίσος, τη ζήλεια και τον έρωτα συνεχώς να εναλλάσσονται. Αόρατες κλωστές και παιχνίδια της μοίρας ενώνουν τους τρεις πρωταγωνιστές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ακόμα και όταν κατά διαστήματα ζουν χωριστά. Πόσο απότομα διαλύεται μια φιλία όταν στη μέση μπαίνει ο έρωτας και πόσο απότομα αλλάζει μια σχέση όταν από την μέση φύγει ο έρωτας; Πώς μια γυναίκα μπορεί να διαδραματίσει τόσους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στη ζωή ενός άντρα, ώστε εν τέλει ούτε και αυτός ο ίδιος να μην ξέρει σαν τι την χρειάζεται δίπλα του πραγματικά; Ως γυναίκα; Μητέρα; Φίλη; Ερωμένη; Τρόπαιο; Προπονήτρια ή «Μάνατζερ»; Τόσες πολλές οι επιλογές που η μπάλα χάνεται και πέρα από την ανάγκη για τένις, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα.

Η ταινία ξεκινάει με τένις και τελειώνει επίσης με ένα παιχνίδι τένις. Αυτό πάνω κάτω είναι και όλη η ουσία της ταινίας, η εξομοίωση της ζωής με μια παρτίδα, με ένα παιχνίδι, με ένα «ματς», απλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα παιχνίδι τένις. Καλώς ή κακώς, η ζωή είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να καθορίζεται αρκετά από τις νίκες ή τις ήττες και όσο περίπλοκο και αν είναι αυτό, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι συμβαίνει. Ένα παιχνίδι μπορεί να σου διαλύσει τη ζωή, με τον ίδιο τρόπο που ένα παιχνίδι μπορεί και να στη δημιουργήσει.

Πάρε ποπ-κορν, κάτσε καναπέ και απόλαυσε αυτή τη δίωρη καυτή παρτίδα τένις, αφήνοντας την αισθησιακή πλοκή του παιχνιδιού να σε ταξιδέψει…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Οι αντίπαλοι (2024), imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα - Μαρία Τσαρτσίδου, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Άννα - Μαρία Τσαρτσίδου, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Γεννημένη το 2000 στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών σπουδών. Έχει έντονες λογοτεχνικές αναζητήσεις, με κλίση προς την πεζογραφία. Ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά δρώμενα και τρέφει μεγάλη αγάπη για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή.