15.2 C
Athens
Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΤα Ρωσικά αντίποινα έσπειραν ξανά τον πόλεμο

Τα Ρωσικά αντίποινα έσπειραν ξανά τον πόλεμο


Της Στέλλας Πετρακάκη,

Κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, είναι γεγονός πως όλη η επικαιρότητα και όλη η καθημερινότητά μας στροβιλιζόταν γύρω από τις εξελίξεις. Ακούγαμε συνεχώς για τις απώλειες, για τα μικρά παιδιά που πέθαιναν σε κάθε επιθετική πρακτική της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια των συρράξεων, καθώς και για τα παιδιά, τους νέους, τους γονείς και όλους εκείνους που κλήθηκαν να βοηθήσουν τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία, έχοντας μηδαμινές γνώσεις πάνω στις εμπόλεμες ζώνες και στο πώς να αντιμετωπίσουν τις εχθρικές πράξεις των αντιπάλων. Είχαμε χάσει τον ύπνο μας, είχαμε αρχίσει να φοβόμαστε για μια ρωσική κάθοδο προς τα Βαλκάνια και ειδικότερα στην Ελλάδα, καθώς ο στόχος της Ρωσίας ανέκαθεν ήταν η πρόσβαση στην θάλασσα, οποιασδήποτε εκβολής.

Με τον COVID-19, την Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη, το έγκλημα στα Τέμπη και τις αλλεπάλληλες γυναικοκτονίες, κάθε λεπτό αναμέναμε να ακούσουμε όλο και πιο τραγικά γεγονότα να εκτυλίσσονται στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο. Από το 2022 της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι αυτή η φορά που πραγματικά τρέμει η Ευρώπη για την έκβαση της κατάστασης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία σήμερα εκτόξευσε μια σειρά πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς την Ουκρανία, με σκοπό να καταστρέψει την ηλεκτροδότηση της χώρας ακόμα παραπάνω από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, πριν δύο χρόνια. Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις και όλες οι υποδομές στη χώρα αντιμετώπισαν μη αναστρέψιμες ζημιές, οι οποίες ακολουθήθηκαν από τραυματισμούς τεσσάρων τουλάχιστον ανθρώπων. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν άφησε άλλα περιθώρια στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky, και έτσι έκανε έκκληση για επείγουσα ενισχυτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς οι επόμενες μέρες θα χαρακτηριστούν ακραία κρίσιμες. Ήδη από τον Μάρτιο, όπου ολοκληρώθηκε η έκτη ρωσική επίθεση στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, έχει αναδιοργανωθεί με τον χειρότερο τρόπο η καθημερινότητα στις εμπόλεμες ζώνες της χώρας.

Πηγή Εικόνας: Politico / Φωτογράφος και Δικαιώματα Χρήσης: Alik Keplicz / AP Photo

Ωστόσο, η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας προέβη σε ξεκάθαρες δηλώσεις, κατά τις οποίες επιβεβαίωσε πως καταρρίφθηκαν 35 από τους 53 πυραύλους ρωσικής προέλευσης και 46 από τα 47 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε ένα αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς η ετοιμότητα της χώρας έχει εκτοξευθεί στα ύψη, μην μπορώντας να δρουν διαφορετικά, από τη στιγμή που δεν ξέρουν πλέον τι να περιμένουν, κάθε λεπτό που περνάει. Με δήλωσή του, ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε πως η Ρωσία προσπαθεί να εξαπολύσει τρόμο και αβεβαιότητα για την έκβαση του πολέμου, επειδή γνωρίζει πολύ καλά την αχίλλειο πτέρνα της Ουκρανίας, τις ελλείψεις, δηλαδή, στην αεράμυνα της χώρας. Απέτεινε, επίσης, έκκληση προς την Ευρώπη για παροχή περισσότερων αεροσκαφών Patriots και λοιπών εγκαταστάσεων αεροπορικής άμυνας, όπως επίσης και παραδόσεις F-16 στους Ουκρανούς πιλότους, τους οποίους προσπαθεί η Κυβέρνηση να προστατέψει όσο είναι δυνατόν περισσότερο.

Η Ρωσία δεν παρέλειψε να τονίσει, πως οι επιθέσεις στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για τις επιθέσεις του Κιέβου στις αντίστοιχες ρωσικές εγκαταστάσεις. Βέβαια, όσο κι αν θέλουμε να το αρνηθούμε, είναι εν μέρει αλήθεια πως η Ουκρανία, τον τελευταίο χρόνο, άρχισε τις επιθέσεις προς την Ρωσία και ειδικά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της, ώστε να το αντιμετωπίσει η τελευταία ως μοχλό πίεσης. Η Ρωσία, μέχρι στιγμής, πολύ πιθανόν να είχε υποτιμήσει την αντίπαλη Ουκρανία, καθώς η αιφνιδιαστική επίθεση του 2022 δεν είχε αφήσει περιθώρια γρήγορων και έξυπνων ελιγμών. Παρά ταύτα, η Ουκρανία, πλέον διπλωματικά και αποφασιστικά, αντιμετωπίζει τον εδαφικό και πολιτικό εχθρό της, έχοντας ως απώτερο σκοπό την εξεύρεση μιας μέσης λύσης, ώστε όλη αυτή η τραγωδία να λάβει σύντομα τέλος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Russia pounds Ukraine’s energy sector, Kyiv urges more air defence assistance, Reuters, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Στέλλα Πετρακάκη
Στέλλα Πετρακάκη
Γεννημένη το 1995 στη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Γεράνι Ρεθύμνης, σπούδασε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά θέματα πολιτικής, καθώς και τα πολιτιστικά θέματα. Μιλάει Αγγλικά, Ρουμανικά και Ρωσικά. Κατέχει τη θέση υπεύθυνης νεολαίας στην νεοσύστατη ΑΜΚΕ SEE In Action (South Eastern Europe In Action). Το χόμπι της είναι το πιάνο, ειδικά η μελέτη κλασικής μουσικής.