15.4 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«28 ημέρες»: Πώς γίνεται 24 χρόνια μετά την πρεμιέρα να συνεχίζεται η...

«28 ημέρες»: Πώς γίνεται 24 χρόνια μετά την πρεμιέρα να συνεχίζεται η επιτυχία;


Της Βάσιας Χατζηγεωργίου,

Έχεις πιθανόν ακούσει για διαχρονικά δημιουργήματα και σίγουρα υπάρχουν στην καρδιά σου μερικά από αυτά. Τί είναι, όμως, αυτό που τα καθιστά δεκαετίες μετά τη δημιουργία τους εξίσου επιτυχημένα; Οι θεματικές που θίγουν είναι σαφώς μια σωστή απάντηση, καθώς οι βασικές αξίες μιας κοινωνίας παραμένουν αναλλοίωτες ανά τα χρόνια ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκεται.

Το κινηματογραφικό διαμάντι, λοιπόν, για το οποίο γίνεται λόγος αποτελεί μία ταινία που ισορροπεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος και πραγματεύεται ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα που αφορά τις εθιστικές συμπεριφορές και τους τρόπους απεξάρτησης των ατόμων. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει εκτός από τις συνήθεις εξαρτήσεις που είναι το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, το ζήτημα της σεξομανίας, με το οποίο φαίνεται πως έρχονται αντιμέτωπα αρκετά άτομα, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ως διαταραχή.

Πηγή εικόνας: sonypictures.com/
Δικαιώματα χρήσης: Columbia Pictures Industries, Inc

Πρόκειται για την ταινία 28 Ημέρες, η οποία αποτελεί δημιούργημα αμερικανικής παραγωγής με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική ηθοποιό Σάντρα Μπούλοκ. Αξίζει να αναφερθεί πως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό 24 χρόνια πριν, το μακρινό 2000, αποτελώντας σήμερα ένα διαχρονικό διαμάντι του κινηματογράφου, που συνεχίζει να ασκεί επιρροή μέσα από τα βαθιά μηνύματα που αναλύονται.

Το έναυσμα, λοιπόν, για το ξεκίνημα της ιστορίας δίνει μια σειρά γεγονότων που διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια μιας γαμήλιας δεξίωσης και οδηγούν σε μία απροσδόκητη τροπή του έργου. Ειδικότερα, μια αλκοολική και εθισμένη στα ναρκωτικά νεαρή γυναίκα φαίνεται πως ακόμη και τη μέρα του γάμου της αδελφής της δεν μπορεί να απομακρυνθεί και να αφήσει στην άκρη το πρόβλημά της. Εμφανίζεται με αυτόν τον τρόπο από την αρχή σε κατάσταση μέθης, η οποία επιβαρύνεται και κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης με ένα ατύχημα που φαίνεται καταστροφικό για την πολυώροφη τούρτα. Αμέσως μετά την αναστάτωση που προκάλεσε σε μία προσπάθειά της να επιδιορθώσει την κατάσταση και να επαναφέρει το ευχάριστο κλίμα, τρέφεται προς αναζήτηση ζαχαροπλαστείου οδηγώντας. Δυστυχώς, όμως, η κατάστασή της δεν της επιτρέπει να έχει πλήρη διαύγεια και έλεγχο των κινήσεών της με αποτέλεσμα να πέσει πάνω σε ένα σπίτι προκαλώντας καταστροφές, αλλά τουλάχιστον περιορισμένες σε υλικές.

Έπειτα, λοιπόν, από το συγκεκριμένο τραγικό συμβάν η ηρωίδα ονόματι Γκουέν έρχεται αντιμέτωπη με ένα δίλημμα που αφορά την ποινή της. Να επιλέξει τη φυλακή ή τον εγκλεισμό της για 28 ημέρες σε κέντρο απεξάρτησης, με την ίδια να βρίσκεται θετικά διακείμενη προς τη δεύτερη εκδοχή, θεωρώντας την ως την πιο «ελαφριά».

Πηγή εικόνας: scriptmag.com

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του εγκλεισμού της έρχεται αντιμέτωπη με τα συμπτώματα έλλειψης που την διακατέχουν δυσχεραίνοντας τη διαδικασία αποτοξίνωσής της. Ταυτόχρονα, ο σύντροφός της, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα αλκοολισμού παρόλα αυτά συνεχίζει την ζωή του στην κοινωνία, καθώς δεν υπάρχει κάποια κατηγορία εις βάρος του, γεγονός που την κρατάει πίσω, αδυνατώντας να κατανοήσει τη νέα κατάσταση. Η κεντρική ηρωίδα, όμως, μέσα από όλη τη συμβίωσή της με τα υπόλοιπα άτομα στο κέντρο απεξάρτησης, φτάνει κάποια στιγμή στο σημείο να συνειδητοποιήσει το πρόβλημά της και να ξεκινήσει τις προσπάθειες πλήρους ανάρρωσής της με μικρά, αλλά σημαντικά βήματα.

Ανακεφαλαιώνοντας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως τα άτομα ανάλογα με τα πράγματα τα οποία είναι σε θέση να ακούσουν κάθε φορά, εκλαμβάνουν και με διαφορετικό τρόπο τα νοήματα. Γι’ αυτό μπορεί κανείς να συμπεράνει πως όταν αλλάζεις ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού σου είναι λογικό τα άτομα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τον περίγυρό σου, να μην συμβαδίζουν πλέον με τον τρόπο σκέψης σου. Επίσης, μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα πως χρειάζεται πραγματική δύναμη και παραδοχή ότι υπάρχει όντως κάποιο πρόβλημα, ώστε να καταφέρεις να το λύσεις επιτυχώς.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 28 ημέρες, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βάσια Χατζηγεωργίου
Βάσια Χατζηγεωργίου
Σπουδάζει στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και βρίσκεται στο 4ο έτος. Γνωρίζει Αγγλικά και μαθαίνει Γερμανικά. Στον ελεύθερο χρόνο της προσπαθεί να γυμνάζεται και να διαβάζει βιβλία, ενώ με κάποιους φίλους μου προσπαθεί να παρακολουθεί ταινίες και παραστάσεις όσο πιο συχνά γίνεται. Συμμετέχει, επίσης, σε μια εθελοντική φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ και συγκεκριμένα ασχολείται με το κομμάτι της προώθησης και την εικόνα του οργανισμού.