27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠανελλαδικές εξετάσεις: Το μεγάλο «άλμα» προς τα όνειρα

Πανελλαδικές εξετάσεις: Το μεγάλο «άλμα» προς τα όνειρα


Της Νικολίνας Κουλούρη,

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις αποτελούν ένα από τα πιο καθοριστικά σημεία στην ακαδημαϊκή πορεία των Ελλήνων μαθητών. Δεν είναι απλώς μια δοκιμασία γνώσεων, αλλά και μια διαδικασία που απαιτεί συστηματική προετοιμασία και προσωπικό αγώνα, ψυχολογική αντοχή και στρατηγική σκέψη. Η σημασία των Πανελλαδικών έγκειται στο ότι αποτελούν το κύριο μέσο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επηρεάζοντας σημαντικά το μέλλον των νέων, αφού η αδυναμία του υποψηφίου να εισαχθεί σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, του αφαιρεί την δυνατότητα να φοιτήσει στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.

Η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές δεν περιορίζεται μόνο στη μελέτη των μαθημάτων, αλλά περιλαμβάνει και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως η διαχείριση χρόνου, η επίλυση προβλημάτων και η αντιμετώπιση του άγχους. Οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν μια ολιστική προσέγγιση, συνδυάζοντας τη θεωρητική γνώση με πρακτικές τεχνικές ανασκόπησης και επανάληψης. Παράλληλα, η ψυχολογική στήριξη από την οικογένεια, τους εκπαιδευτικούς και τους συμβούλους παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και της αυτοπεποίθησής τους.

Για αυτό, έφτασε η ώρα να εξετάσουμε τις πολυδιάστατες πτυχές της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μιας και αυτές ξεκίνησαν ή όπως συνηθίζεται να λέει ο κόσμος, «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία». Φυσικά αυτές, δεν περιορίζονται μόνο στο μαθησιακό κομμάτι,  όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά εκτείνονται και σε κοινωνικοψυχολογικούς παράγοντες.

Πηγή εικόνας: newsbomb.gr / Δικαιώματα χρήσης: INTIME

Σίγουρα, ένα πολύ σημαντικό συστατικό για την συνταγή της «επιτυχίας», η οποία βέβαια είναι πολύ πιο περίπλοκη από την απομνημόνευση ενός ογκώδους βιβλίου, είναι το κομμάτι της ατομικής προετοιμασίας. Η συστηματική μελέτη και η κατανόηση της ύλης είναι αναγκαία στοιχεία, ώστε να μπορέσει ο υποψήφιος να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις των διαγωνισμάτων. Η υποστήριξη από καθηγητές είτε σε σχολικό επίπεδο, είτε σε φροντιστηριακό, μπορούν να εμπλουτίσουν το υλικό και να προσφέρουν μία πιο ολοκληρωμένη προετοιμασία. Παρόλα αυτά, οι γνώσεις και οι δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι μαθητές κατά τη διάρκεια των προηγούμενων σχολικών χρόνων διαμορφώνουν τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν για την μέγιστη δυνατή επίδοση στις Πανελλαδικές.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, όπως η προσεκτική ανάγνωση των ερωτήσεων, η διαχείριση του χρόνου της εξέτασης και η αποφυγή παγίδων, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στο κατάλληλο – για τον κάθε ένα- περιβάλλον μελέτης. Ένα ήρεμο και οργανωμένο περιβάλλον διευκολύνει την συγκέντρωση και την αποδοτική μάθηση. 

Η αποφυγή περισπασμών και η δημιουργία ενός σταθερού χώρου μελέτης ενθαρρύνουν την αυτοπεποίθηση και την πίστη στις ικανότητες του μαθητή, καθώς και η ύπαρξη σαφών στόχων και κινήτρων, ενισχύουν την προσήλωση και την προσπάθεια που καταβάλλεται κατά την προετοιμασία και τις εξετάσεις.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Ron Lach

Δεν μπορεί κανείς φυσικά να αμελήσει την σημασία που έχει η ψυχική ανθεκτικότητα και η διαχείριση του άγχους. Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να πει πως είναι ζωτικής σημασίας, ίσως όσο σημαντική είναι και η μελέτη. Η στήριξη από την οικογένεια, τους φίλους και τους εκπαιδευτικούς μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους τους. Ο υποψήφιος, οφείλει πάνω από όλα στον εαυτό του, να απομακρύνει τοξικούς ανθρώπους, ώστε να διαμορφώσει το καλύτερο ψυχολογικό περιβάλλον και να μην δέχεται συμπεριφορές που μόνο ως εμπόδιο μπορούν να σταθούν στον αγώνα του.

Αν και οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μια σημαντική πρόκληση στη μαθητική ζωή, ιδιαίτερα λόγω της νεαρής ηλικίας των υποψηφίων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελούν μόνο ένα βήμα προς την επίτευξη των στόχων μας, όχι το τέλος. Η προετοιμασία και η συμμετοχή σε αυτές τις εξετάσεις διδάσκουν πολύτιμες δεξιότητες, όπως η επιμονή, η υπομονή, η διαχείριση του χρόνου και η αυτοπειθαρχία. Κάθε εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε μας κάνει πιο δυνατούς και κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία για μάθηση και βελτίωση.

Οι Πανελλήνιες δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή μας. Είτε πετύχουμε το στόχο μας από την πρώτη στιγμή, είτε χρειαστεί να κάνουμε νέα σχέδια, το σημαντικό είναι να μην τα παρατάμε και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στον εαυτό μας. Η πραγματική επιτυχία βρίσκεται στην αφοσίωση και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Δικαιώματα χρήσης: Eurokinissi

Για αυτό, μην ξεχνάτε να διατηρείτε μια θετική στάση και να πιστεύετε στις δυνάμεις σας. Η πίστη και η προσήλωση είναι κινητήριες δυνάμεις. Ο καθένας έχει μοναδικά ταλέντα και ικανότητες που θα βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας, είτε αυτοί βρίσκονται στον ακαδημαϊκό χώρο, είτε σε άλλους τομείς της ζωής. 

Και να θυμάστε.. η ζωή είναι γεμάτη ευκαιρίες και η κάθε στιγμή είναι μια νέα ευκαιρία για να ανακαλύψετε και να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας. Τέσσερα γραπτά δεν καθορίζουν σε καμία περίπτωση την αξία του παιδιού, για αυτό δεν πρέπει να βασιζόμαστε σε στερεοτυπικές αντιλήψεις που υποστηρίζουν πως οι Πανελλαδικές είναι η αρχή ή το τέλος των στόχων του. Μυστική συνταγή της επιτυχίας δεν έχει βρεθεί τόσα χρόνια, για αυτό δώστε τον καλύτερο σας εαυτό, με ψυχραιμία, χαμόγελο και όλα θα βρουν τον δρόμο τους!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Το ψυχολογικό «ρόλερ κόστερ» των Πανελλαδικών, kathimerini.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολίνα Κουλούρη
Νικολίνα Κουλούρη
Γεννήθηκε στο Αίγιο Αχαΐας το 2004. Είναι δευτεροετής φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενώ η συγγραφή αποτελεί για αυτήν νέα ασχολία. Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τη γυμναστική, τη μαγειρική και με το να ακούει μουσική. Στο μέλλον θα επιθυμούσε να ασχοληθεί με την εκπαίδευση και με τη μελέτη της Γλωσσολογίας.