Της Μαίρης Μορέλλα,
Η ανάγνωση βιβλίων αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα που προτιμάται από μικρούς και μεγάλους. Η μεγάλη ποικιλία σε περιεχόμενο και η εύκολη απόκτηση των βιβλίων, «ξεκλειδώνουν» την πόρτα για μια νέα πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που άλλοτε περιλαμβάνει φανταστικές περιπέτειες και άλλοτε, περιπέτειες βασισμένες σε αληθινά γεγονότα, με σκοπό να περάσουν μηνύματα χρήσιμα για τη ζωή. Όμορφες ιστορίες, γραμμένες απλά, και κυρίως για παιδιά, κατορθώνουν να θίξουν κοινωνικά αλλά και προσωπικά ζητήματα της καθημερινότητας, με μια χροιά παιδικότητας.
1. «Ο Τριγωνοψαρούλης», Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Πρόκειται για την ιστορία ενός ψαριού που η εμφάνισή του και οι δεξιότητές του στο σχολείο, αποκλίνουν από τις αντίστοιχες τον υπόλοιπων συμμαθητών του. Η διαφορετική, «τρίγωνη» εμφάνισή του και η αδυναμία του να σχεδιάσει κάτι άλλο πέρα από τρίγωνα, αποτέλεσε την αφορμή για την περιθωριοποίηση από τους συμμαθητές του και τη δυσανασχέτηση της δασκάλας του. Η διαφορετικότητα και οι μαθησιακές δυσκολίες είναι φαινόμενα που συναντώνται πολύ συχνά στις μέρες μας. Έτσι, ο Τριγωνοψαρούλης έρχεται αντιμέτωπος όχι με μόνο με μια διαφορετική πραγματικότητα, αλλά και με υψηλές προσδοκίες, έλλειψη κατανόησης και αποκλεισμό. Η ιστορία, παρά το γεγονός ότι διαδραματίζεται στον βυθό της θάλασσας, αγγίζει με λεπτότητα ένα ευαίσθητο θέμα που απασχολεί μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, δίνοντας ένα καλό «μάθημα» σε όποιον επιλέξει να το διαβάσει.
2. «Πολυξένη», Στέλλα Μιχαηλίδου
Η μικρή ηρωίδα, η Πολυξένη, είναι ένα κορίτσι που μπορεί να μιλήσει στις πέτρες, τα πουλιά, τις πεταλούδες. Δυσκολεύεται, όμως, να συνομιλήσει με άλλους ανθρώπους, οι λέξεις «κολλάνε» και δεν βγαίνουν από το στόμα της. Η υπομονετική στάση των γύρω της, όταν προσπαθεί να μιλήσει, αρχίζει σιγά-σιγά να ξεθωριάζει, με αποτέλεσμα η ηρωίδα να αισθάνεται μόνη και «πολύ ξένη». Η διαταραχή λόγου και ομιλίας και πιο συγκεκριμένα ο τραυλισμός, προσεγγίζονται με μια ιδιαίτερη οπτική μέσα από τη συγκεκριμένη ιστορία, καθώς παρουσιάζεται η μοναχικότητα και η εσωστρέφεια, που μπορεί να εμφανίζονται σε ένα παιδί με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Βέβαια, ο τρόπος και το σθένος με το οποίο η μικρή πρωταγωνίστρια αντιμετωπίζει την κατάσταση, αποτελεί σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση από μικρούς και μεγάλους.
3. «Ο Μικρός Πρίγκιπας», Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Οι περιπέτειες του Μικρού Πρίγκιπα μας ταξιδεύουν από πλανήτη σε πλανήτη. Στα ταξίδια του, συναντά νέους ανθρώπους, με διαφορετικούς χαρακτήρες, που μερικές φορές περιγράφονται ως λίγο αλλόκοτοι. Ο Μικρός Πρίγκιπας, διασχίζοντας βουνά και ερήμους, γνωρίζοντας καινούριους ανθρώπους, αναζητά το νόημα της ζωής. Η συνάντησή του στον πλανήτη Γη με μια αλεπού στάθηκε αφορμή για να ανακαλύψει την μοναδικότητα της φιλίας. Αυτό φαίνεται να είναι και το σημαντικότερο στη ζωή. Το βιβλίο με έναν αλληγορικό χαρακτήρα περιγράφει το ταξίδι προς την αναζήτηση μιας αγνής φιλίας, παρουσιάζοντας διάφορες προσωπικότητες που ένας άνθρωπος μπορεί να συναντήσει στη ζωή του, μέχρι να την κατακτήσει. Μια ιστορία για την αγάπη και την βαθιά εμπιστοσύνη που πηγάζει μέσα από μια αληθινή σχέση φιλίας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, Ο μικρός Πρίγκιπας, Eκδόσεις Πατάκη.
- Στέλλα Μιχαηλίδου, Πολυξένη, Μάρτιος 2014, Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
- Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ο Τριγωνοψαρούλης, Εκδόσεις Πατάκη.