12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΠώς να διαχειριστείς μια αποτυχία: 5 tips για να την ξεπεράσεις γρηγορότερα

Πώς να διαχειριστείς μια αποτυχία: 5 tips για να την ξεπεράσεις γρηγορότερα


Της Άννα – Μαρίας Τσαρτσίδου,

Η αποτυχία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Κάποια στιγμή, αναγκαστικά, θα τη συναντήσεις. Ό,τι και αν κάνεις δεν μπορείς να την αποφύγεις, κάποια στιγμή θα έρθει. Αυτό που μπορείς να κάνεις, όμως, είναι να την ξεπεράσεις. Δεν είναι ακατόρθωτο, ούτε σπάνιο, λίγο θάρρος θέλει μόνο και μερική αποφασιστικότητα. Όπως έλεγε και ο Νίκος Καζαντζάκης «έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». Κάπως έτσι λειτουργεί και η αποτυχία. Οτιδήποτε και αν έχει συμβεί, μόνο εσύ μπορείς να ελευθερώσεις τον εαυτό σου από αυτή την κατάσταση.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Alex Green

1ο: Αποδέξου την αποτυχία

Αρχικά, πρέπει να αποδεχτείς την κατάσταση όπως ακριβώς είναι. Ξέρεις ότι το αποτέλεσμα, πλέον, δεν αλλάζει, ό,τι έγινε, έγινε και ο χρόνος πίσω δε γυρνάει. Πρέπει να «συμφιλιωθείς» με την ιδέα αυτή, δεν αξίζει να «τρέφεις» αυταπάτες. Μόνο αν αποδεχτείς ότι κάτι σε πλήγωσε μπορείς να το αφήσεις πίσω και να προχωρήσεις, αλλιώς θα σε τρώει. Αποδέξου το για να φύγει, λοιπόν, να «αναπαυθεί εν ειρήνη». Κάνε στην αποτυχία μια ανασκόπηση, ένα μικρό «μνημόσυνο» και άφησε την να πάει στο «καλό». Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει τη θλίψη για αυτό που δεν κατάφερε, χωρίς, όμως, δικαιολογίες και αφορμές για να ρίξεις κάπου αλλού την ευθύνη. Ήταν μια αποτυχία σου, αλλά καμιά φορά κάποια πράγματα δεν έρχονται στη ζωή μας, γιατί μας περιμένει κάτι καλύτερο.

2ο: Βάλε όριο στη θλίψη

Αφού περάσεις από την τραυματική εμπειρία της αποδοχής, βάλε στον εαυτό σου όρια πόνου. Κάθε αποτυχία είναι μια μικρή καταστροφή, κατά την οποία κάτι χάθηκε και είναι λογικό αυτό να έχει κάποιο τίμημα, κάποιου είδους πόνο. Δημιούργησε τα δικά σου χρονικά όρια πόνου, με βάση τις δικές σου ψυχολογικές ανάγκες. Από μια εβδομάδα έως ένα μήνα; Από ένα μήνα έως μισό χρόνο; Όσο χρόνο θες εσύ να επιτρέψεις στον εαυτό σου για να θεραπευτεί. Όμως αυτή την οριοθέτηση, σεβάσου την και τήρησε την. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να πονέσει ούτε λεπτό παραπάνω.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Anete Lusina

3ο: Αποστασιοποιήσου 

Πάρε απόσταση από την αποτυχία σου. Ο πόνος τέλειωσε, η θλίψη πέρασε, ο θυμός έχει πλέον καταλαγιάσει, οπότε μήπως είναι καλή ώρα για να προχωρήσεις; Ναι, είναι, για αυτό και πρέπει να αποστασιοποιηθείς από ό,τι σου προκαλεί πόνο. Μην μιλάς για αυτό, μην το φαντάζεσαι, μην σκέφτεσαι τι θα μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να το θυμάται. Ζήσε σαν να μην έγινε ποτέ, σαν να ήταν μια μακρινή ανάμνηση που θυμάσαι αμυδρά. Για να προχωρήσεις πραγματικά, πρέπει να αφήσεις πίσω, ό,τι πιάνει χώρο. Μόνο έτσι θα μπορούν να έρθουν στη θέση του καλύτερα πράγματα.

4ο: Επέτρεψε στον εαυτό σου να ονειρευτεί ξανά

Μια γνωστή παροιμία λέει πως «όποιος έχει καεί με τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι» και είναι πολύ σωστό, μα, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για μην προσπαθείς. Η ζωή δεν τελειώνει με το πρώτο ή το δεύτερο χαστούκι. Πρέπει να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι. Χρειάζονται τα όνειρα ακόμα και αν ξέρεις ότι μπορεί να αποτύχεις, ξανά. Όπως συχνά ταυτίζουμε την αποτυχία με την καταστροφή, τη διάλυση, την πτώση, έτσι λοιπόν αντίστοιχα θα πρέπει να ταυτίζουμε και τα όνειρα με τη ζωή, με τη δημιουργία, με την αναγέννηση. Οπότε ονειρέψου ελεύθερα, χωρίς φόβο και χωρίς ανασφάλειες.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: Sassu Anas

5ο: Εστίασε στις επιτυχίες

Ο ανθρώπινος χαρακτήρας έχει την τάση να εστιάζει στο κακό, ακόμα και αν από πίσω είχαν προηγηθεί αμέτρητα καλά. Πρέπει αυτή την τάση να την αλλάξουμε. Εστίαση στο καλό λοιπόν. Εστίαση στο γέλιο, στη χαρά και στις επιτυχίες που σίγουρα και αυτές θα υπήρχαν. Και ας απέτυχες σε ένα κομμάτι, αναλογίσου σε πόσα άλλα έχεις πετύχει. Βρες όλες αυτές τις νίκες, θυμήσου τες και με βάση αυτές να πορεύεσαι. Κάθε φορά που θα έρχεται στο μυαλό σου η αποτυχία, προσπάθησε να θυμηθείς και εκείνη τη φορά που πέτυχες. Αγάπησε την αισιοδοξία και προσπάθησε όσο μπορείς να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο. Το να μην σε καθορίζει η αποτυχία είναι επιλογή. Αξιοποίησε την!

Συμπερασματικά, λοιπόν, μια αποτυχία σίγουρα θα σε στεναχωρήσει, θα σε απογοητεύσει, θα σε εκνευρίσει, όμως, αυτή δεν πρέπει να σου γίνει «εμπόδιο» για το υπόλοιπο των ονείρων σου και των στόχων σου! Η ζωή προχωράει, με ένα μάθημα παραπάνω!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα - Μαρία Τσαρτσίδου, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Άννα - Μαρία Τσαρτσίδου, Υπεύθυνη Διόρθωσης
Γεννημένη το 2000 στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών σπουδών. Έχει έντονες λογοτεχνικές αναζητήσεις, με κλίση προς την πεζογραφία. Ενδιαφέρεται για τα πολιτιστικά δρώμενα και τρέφει μεγάλη αγάπη για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή.