Της Ελένης Καραγιάννη,
Πριν λίγες ημέρες, τα social media, αλλά και οι τηλεοπτικές διαφημίσεις γέμισαν με ευχές και ανθοδέσμες για την περίφημη Γιορτή Της Μητέρας. Πράγματι, είναι πολύ σημαντικό να επευφημούμε και να γιορτάζουμε τη μητρότητα, σίγουρα, όχι μόνο, μια ημέρα και, σίγουρα, όχι μόνο με φωτογραφίες. Σε απάντηση όλων αυτών των φωτογραφιών, αυτό το άρθρο ελπίζει να υποστηρίξει έμπρακτα τη μητρότητα, αλλά και την πατρότητα, και σας προτείνει κάποια βιβλία που είτε ως γονείς, είτε μέλλοντες γονείς, είτε απλώς ως ενδιαφερόμενοι για την ψυχική υγεία και την έννοια της γονεϊκότητας, πρέπει να διαβάσετε!
Νούμερο ένα στη λίστα μας και —πιστεύω σε κάθε τέτοια λίστα— αξίζει να αναφερθεί Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου, γραμμένο από την ψυχοθεραπεύτρια Perry Philippa. Σπάει κάθε ρεκόρ πωλήσεων, καθώς οι γονείς έχουν ανάγκη να ακούσουν ότι δε γίνεται να είναι τέλειοι και χρειάζονται κάποιον να τους υποστηρίξει σε αυτό το δύσκολο ταξίδι που δε σταματά ποτέ. Η συγγραφέας έχει μια μοναδική ικανότητα να συνθέτει τις αξιόπιστες πληροφορίες με την κατάλληλη ποσότητα χιούμορ και το ιδανικό ποσοστό ενσυναίσθησης για αυτό, δημιουργεί ένα αφηγηματικό και πρακτικό «μη-οδηγό γονεϊκότητας». Βασικός πυλώνας του βιβλίου είναι να αναδείξει τη σημασία του συναισθηματικού δεσμού και πώς αυτός επηρεάζει τη μετέπειτα ψυχική υγεία του παιδιού. Αξίζει να διαβαστεί όχι μόνο από γονείς, αλλά και από όλους εμάς που ζούμε σε μια κοινωνία που συνεχώς βγάζει κανόνες για τα πάντα, για να θυμόμαστε ότι: δεν υπάρχουν κανόνες για τον τέλειο γονέα, αλλά ο τέλειος γονέας οφείλει να γνωρίζει, έστω τα βασικά για την αναπτυξιακή ψυχική πορεία του παιδιού! Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου, λοιπόν, κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Συνεχίζοντας, πρέπει να αναφερθούμε σίγουρα στο Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του. Οι συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Daniel Siegel, είναι νευροψυχίατρος και η Tina Payne Bryson, η οποία εργάζεται στο χώρο της συμβουλευτικής γονέων. Αυτός ο συνδυασμός ειδικοτήτων είναι ακριβώς ό,τι απαιτείται για την κατανόηση της παιδικής συμπεριφοράς, μιας και παρέχονται οι κατάλληλες ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τη φύση και την πλαστικότητα του εγκεφάλου, αλλά με τρόπο κατανοητό, «εύπεπτο» και… φιλικό προς τους γονείς, υπό την αιγίδα της συμβουλευτικής διαδικασίας. Το Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του είναι ένας οδηγός «αναπτυξιακής πορείας», ένας σαφής χάρτης πληροφοριών για το πώς μπορεί να σκέφτεται ένα παιδί. Αυτό είναι χρήσιμο, διότι, αν δε γνωρίζουμε πώς σκέφτεται ένα παιδί, δε θα μπορέσουμε ποτέ να το υποστηρίξουμε έμπρακτα, να το κατανοήσουμε ολιστικά, να το «αγκαλιάσουμε». Το βιβλίο αυτό απευθύνεται κυρίως σε γονείς, αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο και για όσους ειδικεύονται στον κλάδο της παιδικής ψυχικής υγείας. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορεί ο καθένας μας να χρησιμοποιήσει ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων. Και αυτό είναι που το κάνει μαγικό. Πώς σκέφτεται το παιδί; Ποιο μέρος του εγκεφάλου του κυριαρχεί, το συναισθηματικό ή το λογικό; Τι σημαίνει όταν ένα παιδί φωνάζει και έχει ξεσπάσματα θυμού; Πώς διαχειρίζομαι σωστά τις καθημερινές δυσκολίες στη ζωή με ένα παιδί; Πώς προσαρμόζομαι στις διαφορετικές ανάγκες κάθε αναπτυξιακού σταδίου; Και άλλες πολλές ερωτήσεις, απαντώνται μέσα στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του; ένα χρήσιμο εργαλείο από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Και φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη λίστα το επί δεκαετίες παγκόσμιο best seller της Penelope Leach, Τα πρώτα κρίσιμα χρόνια του παιδιού μας. Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί σταθμό της επιστημονικής μελέτης για τη παιδική και βρεφική ηλικία, μιας και περιλαμβάνει έναν ακριβή χάρτη όλων των πτυχών της ανάπτυξης. Η συγγραφέας βοηθά τους αναγνώστες να ξαναγίνουν παιδιά και να παρατηρήσουν όλες τις αλλαγές, τα βήματα και τις δυσκολίες της παιδικής τους ηλικίας. Τα πρώτα κρίσιμα χρόνια του παιδιού μας έχει κατακτήσει τον τίτλο του καλύτερου ιατρικού βιβλίου που απευθύνεται στο ευρύ κοινό του BMA (British Medical Association) και έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο.
Στα περιεχόμενα του θα βρείτε απαντήσεις για διάφορα καθημερινά προβλήματα που αφορούν τη ζωή του παιδιού σας όπως η διατροφή, τα προβλήματα με τον ύπνο και τον θηλασμό. Θα βρείτε, επίσης, πληροφορίες αναφορικά με την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού και του βρέφους, την πορεία της μάθησης, καθώς και θέματα που αφορούν «δύσκολες» συμπεριφορές, όπως το κλάμα και τα παιδικά ξεσπάσματα θυμού. Είναι ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κάθε γονιού, όχι με σκοπό να τα κάνει όλα σωστά, αλλά τουλάχιστον να ξέρει προς τα που περίπου πρέπει να κινηθεί. Τα πρώτα κρίσιμα χρόνια του παιδιού μας, από την Penelope Leach κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Παπαζήση και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία να σας συντροφεύσει στην αρχή του γονεϊκού ταξιδιού.
Φτάνοντας στο τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως ο στόχος όλων αυτών των βιβλίων, αυτού του άρθρου και γενικά της επιστήμης της Ψυχολογίας που ασχολείται με τα παιδιά, δεν είναι να κρίνει, να ματαιώσει και να «τιμωρήσει» τους γονείς που δεν τα κάνουν όλα τέλεια. Κανένας γονέας δεν μπορεί να θεωρηθεί τέλειος, και αυτό είναι πυρηνικό χαρακτηριστικό της φύσης των ανθρώπων. Στην ανατροφή του παιδιού σας δεν υπάρχετε μόνο εσείς, όσο κι αν αυτό θα θέλατε. Υπάρχουν χιλιάδες μικρές εμπειρίες, υπάρχει η δική σας ανατροφή, οι γονείς σας, η κοινωνία, το πολίτευμα, η θρησκεία, το σχολείο, η γειτονιά, η επιστήμη, τα social media, η προσωπικότητα του ίδιου του παιδιού και άλλα πάρα πολλά που δεν είναι στο χέρι σας να ελέγξετε. Αυτό που σίγουρα μπορείτε να ελέγξετε είναι η δική σας θέληση να καταλάβετε πραγματικά τις μακροχρόνιες ανάγκες ενός παιδιού, η δική σας σιγουριά για την απόκτηση ενός παιδιού, η δική σας ενημέρωση και, φυσικά, η δική σας συνεχής προσπάθεια. Επί της ουσίας, τα βιβλία που σας προτείνουμε δεν αφορούν τόσο το ίδιο το παιδί, όσο εσάς τους ίδιους και την επιθυμία σας να δημιουργήσετε ευτυχισμένα και υγιή παιδιά. Τα βιβλία αυτά θα είναι δίπλα σας στη γονεϊκότητα, για να σας αγκαλιάζουν στις αναπόφευκτες ματαιώσεις.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
- Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του; , Siegel J. Daniel, Payne – Bryson Tina, εκδόσεις Πατάκη, Μάιος 2018.
-
Tα πρώτα κρίσιμα χρόνια του παιδιού μας, Penelope Leach, Εκδόσεις Παπαζήση, 2018.
-
Το Βιβλίο που θα Ήθελες να Είχαν Διαβάσει οι Γονείς σου, Philippa Perry, εκδόσεις Δίοπτρα, Ιανουάριος 2020.