Της Βασιλικής Χατζηγεωργίου,
Σε περίπτωση που έχεις ταξιδέψει στη μαγευτική πόλη της Κρακοβίας, σίγουρα κατάλαβες αμέσως για ποιο πράγμα μιλάμε! Αν όμως όχι, τότε αυτή είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να μάθεις περισσότερα! Αναντίρρητα, ένα εύλογο ερώτημα που πιθανόν να τεθεί είναι, πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Συνήθως, τα μουσεία δεν περιέχουν τέτοια θεάματα. Άρα, μήπως, δεν πρόκειται για μουσείο; Αλλά περί τίνος πρόκειται;
Το αξιοθέατο, λοιπόν, για το οποίο γίνεται λόγος παραπάνω δεν είναι άλλο παρά ο λόφος Wawel! Ένα σύμβολο του πολιτισμού του Πολωνικού έθνους και ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά αρχιτεκτονικά συγκροτήματα στον κόσμο. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της Πολωνίας και χρονολογείται σχεδόν από την Παλαιολιθική Εποχή. Η δόξα του Wawel διατηρήθηκε ανά τους αιώνες και συνεχίζει και στη σημερινή εποχή.
Πού βρίσκεται όμως; Το Wawel, το οποίο προστέθηκε στη λίστα της UNESCO ως παγκόσμια κληρονομιά το 1978, βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κρακοβίας, ενώ λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ο ποταμός Βιστούλας, που διαρρέει την πόλη σε μεγάλη έκταση. Η τοποθεσία του είναι μαγευτική, καθώς βρίσκεται σε έναν λόφο από ασβεστόλιθο λίγα μέτρα μόλις από το ύψος του ποταμού, αποτελεί ένα ιδανικό τοπίο για μία βόλτα κατά μήκος του, ευκαιρία για δραστηριότητες όπως το κανό, αλλά και χαλάρωση κάτω από την σκιά των πυκνών δέντρων που έχουν φυτευτεί εκεί.
Τι ακριβώς υπάρχει στον λόφο Wawel; Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αποτελεί ένα συγκρότημα οχυρώσεων και συγκεκριμένα περιλαμβάνει σήμερα τον Καθεδρικό Ναό Wawel, το Βασιλικό Κάστρο, τους Βασιλικούς Κήπους και άλλες κατασκευές. Αξίζει να σημειωθεί πως o Καθεδρικός αυτός Ναός αποτελεί τον πιο μεγαλειώδη σε όλη την Πολωνία και, συγχρόνως, το μέρος ταφής των Βασιλιάδων, ηγεμόνων, εξαιρετικών ποιητών και επισκόπων της Κρακοβίας. Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα δεν αργεί να γίνει αντιληπτό πως όντως αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους ναούς στην χώρα της Πολωνίας.
Οι φωτιές, όμως, υπάρχουν όντως; Ένα ακόμη συγκλονιστικό οικοδόμημα στον λόφο Wawel, αποτελεί η σπηλιά του Δράκου. Το αποκαλούμενο Dragon’s Den, το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί την φωλιά του πλάσματος αυτού, σύμφωνα με τις προφορικές παραδόσεις φαίνεται να υπήρχε όντως. Έξω από τη σπηλιά αντικρίζουμε ένα γλυπτό του Δράκου, το οποίο εκτοξεύει φωτιές κάθε λίγα λεπτά, κερδίζοντας αμέσως τους επισκέπτες.
Πότε ξεκίνησε η οικοδομική δραστηριότητα στον λόφο Wawel; Περί το 1020 κατασκευάστηκε η πρώτη εκκλησία στον λόφο, η οποία όμως λίγο αργότερα καταστράφηκε και στη συνέχεια μετατράπηκε σε μία τελικά μικρή εκκλησία του St. Gereon. Ήταν όμως να μη γίνει η αρχή, καθώς αμέσως μετά ξεκίνησαν και άλλες ανεγέρσεις κτιρίων στην περιοχή. Ακολούθησαν αρκετοί Καθεδρικοί Ναοί αλλά δυστυχώς υπήρξαν και καταστροφές λόγω φωτιάς, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και επιδιορθώθηκαν οι όποιες ζημιές.
Τελικά, υπάρχει και μουσείο ανάμεσα σε όλα αυτά τα έργα; Υπάρχει και μάλιστα άνοιξε το 2020 στους μεσαιωνικούς εσωτερικούς χώρους γοτθικών σπιτιών που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του συγκροτήματος. Δεν είναι δυνατόν να λείπει από την έκθεση αυτή μια παρουσίαση της ιστορίας του λόφου Wawel, που έχασε την ανεξαρτησία του από το έτος 1975.
Για να επισκεφτεί κανείς αυτό το διαμάντι της ιστορικής πόλης της Κρακοβίας θα χρειαστεί σίγουρα αρκετό χρόνο, ώστε να δει όλους τους χώρους, να περπατήσει στους Κήπους, να διασχίσει την σπηλιά του Δράκου, αλλά και να απολαύσει την απαράμιλλη ομορφιά του ποταμού ακριβώς από κάτω. Για να επανέλθουμε στο θέμα μας μία φωτογραφία την ώρα που βγαίνουν οι φλόγες από το στόμα του Δράκου είναι άκρως απαραίτητη. Μη ξεχαστείτε, όμως και δεν αποτυπώσετε τις στιγμές βλέποντας και παρατηρώντας τα εντυπωσιακά οικοδομήματα πρώτα απ’ όλα με τα μάτια σας. Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείτε το χρονικό διάστημα που θα είστε εκεί, συλλέγοντας εικόνες που θα σας ταξιδεύουν ξανά και ξανά στο ίδιο πολιτιστικό μέρος.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
-
Krakow: A guide to symbols, historic sites and major highlights, travel guide, Gauss.