25 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΞεκινώντας από ένα βιβλίο…

Ξεκινώντας από ένα βιβλίο…


Της Μαρίας Βέργου,

Από μικρή ηλικία ακούμε για τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει ένα βιβλίο στη ζωή μας. Διαβάζοντας ένα βιβλίο κάποιοι άνθρωποι άλλαξαν τη ζωή τους, άλλοι έμαθαν περισσότερα για τον εαυτό τους και την πολυπλοκότητα του κόσμου, άλλοι ταυτίστηκαν με ιδέες και χαρακτήρες, ενώ κάποιοι άλλοι έμαθαν και εντρύφησαν στην ιστορία και την τέχνη. Το βιβλίο, λοιπόν, εκείνες οι σελίδες, οι ενωμένες, κρύβουν ιστορία, γνώση, αξίες, ιδανικά, συναισθήματα, κόσμους διαφορετικούς και κόσμους ανθρώπινους. Πόσα οφέλη που δεν μπορούμε καν να αντιληφθούμε μπορεί να έχει ένα κομμάτι χαρτί;

Η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να έχει ιδιαίτερα θετικό πρόσημο στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Η επαφή με τη γνώση, την πληροφορία και την ποικιλία απόψεων και ιδεολογιών που παρουσιάζονται στα βιβλία είναι γνωστό ότι οξύνει τον πνευματικό μας ορίζοντα και μας φέρνει σε επαφή με την κριτική σκέψη και την ανακάλυψη του εαυτού μας. Συνάμα, μας απομακρύνει από πολλές δυσκολίες που δημιουργεί η καθημερινότητα και η ρουτίνα, όπως το άγχος, ενώ επιδρά και πολύ θετικά στην καταπολέμηση της μοναξιάς. Η ανάγνωση μας βοηθά στην αποσύνδεση από την πραγματικότητα και μας φέρνει σε επαφή με κάτι διαφορετικό, με άμεσο αποτέλεσμα να αποδεσμευόμαστε έστω και λίγο από τη φορτική καθημερινότητα και τα προβλήματα που τη χαρακτηρίζουν. Επιπλέον, η συμμετοχή σε ομάδες φιλαναγνωσίας, μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην κοινωνική του ζωή, λόγω της επαφής με διαφορετικούς ανθρώπους.

Πηγή εικόνας: pexels.com / Δικαιώματα χρήσης: pixabay

Οι άνθρωποι δε γεννηθήκαμε με την ικανότητα να διαβάζουμε. Η ανάγνωση είναι δεξιότητα που αναπτύξαμε με τα χρόνια, χρησιμοποιώντας και εξασκώντας τον εγκέφαλό μας. Έρευνες έχουν αποδείξει, λοιπόν, ότι η ανάγνωση ενός βιβλίο εκτός από τα οφέλη που έχει στον πνευματικό μας ορίζοντα, επηρεάζει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, βελτιώνοντας τη μνήμη και κάνοντάς τον να λειτουργεί και να επεξεργάζεται την πληροφορία ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Ένα ακόμη κομμάτι της ανθρώπινης ζωής, στο οποίο η ενασχόληση με το διάβασμα έχει αποδειχτεί ευεργετική, είναι εκείνο των ανθρώπινων σχέσεων. Το διάβασμα συνδέεται σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό με την ενσυναίσθηση, ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά για επιτυχημένες ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις. Ένα κλασικό παράδειγμα αποτελεί η ανάγνωση λογοτεχνικής φαντασίας, η οποία μας προσφέρει την εμπειρία μίας εικονικής πραγματικότητας, μέσω της οποίας μπορούμε να ταυτιστούμε με ήρωες, να βιώσουμε τα συναισθήματά τους και να καταλάβουμε καλύτερα τον χαρακτήρα και τις σκέψεις τους από εξωτερική οπτική γωνία. Έτσι συνάμα, πέρα από ενσυναίσθηση αποκτούμε και διαλλακτικότητα, καθώς μαθαίνουμε να αφουγκραζόμαστε και να σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο γύρω μας, με αποτέλεσμα να μας είναι ευκολότερο να αναπτύξουμε ανθρώπινες σχέσεις και να αλληλοεπιδράσουμε αρμονικά .

Το βιβλίο, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει την αρχή πολλών πραγμάτων και να επηρεάσει τη ζωή μας με τρόπους, που ούτε εμείς οι ίδιοι μπορούμε να συλλάβουμε. Κάτι τόσο μικρό μπορεί να μας δείξει διαφορετικό και να μας φέρει σε επαφή με πτυχές της ζωής και του εαυτού μας που δε φανταστήκαμε ποτέ. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις κι εσύ ένα βιβλίο;


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Βέργου
Μαρία Βέργου
Γεννημένη το 2003 στην Αθήνα. Σπουδάζει Φαρμακευτική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ενδιαφέρει η ενασχόληση με επιστημονικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα την έχει κερδίσει η φιλοσοφία και η ποίηση. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τον χορό, τις πολεμικές τέχνες και το σκάκι.