27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η «γιορτή του βιβλίου» έρχεται ξανά σε...

20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Η «γιορτή του βιβλίου» έρχεται ξανά σε λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη!


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη, 

Μία μεγάλη εκδήλωση για το βιβλίο, μια γιορτή για το βιβλίο! Ένα από τα σημαντικότερα και αρχαιότερα πολιτιστικά αγαθά της ανθρωπότητας νοείται το βιβλίο. Η γραπτή αποτύπωση των λέξεων, σε πρώτο επίπεδο, και των διαφόρων πληροφοριών και γνώσεων, σε δεύτερο επίπεδο. Με το βιβλίο να μετράει περίπου 5 αιώνες ύπαρξης, η εξέλιξη αυτού το πολιτιστικού αγαθού είναι πραγματικά τεράστια. Από την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο, φτάσαμε στους εκατοντάδες χιλιάδες εκδοτικούς οίκους παγκοσμίως, σε χιλιάδες αντίτυπα βιβλίων σε πωλήσεις με την ιστορία της λογοτεχνίας να αποτελεί πραγματικά αξιοσημείωτη και σπουδαία. Ωστόσο, με την άνοδο των τηλεπικοινωνιών και ειδικότερα του παγκόσμιου ιστού, δηλαδή του διαδικτύου, η βιομηχανία του βιβλίου έχει γνωρίσει μια σχετική παρακμή με το κλείσιμο αρκετών εκδοτικών οίκων σε διεθνές και τοπικό επίπεδο να είναι απτό γεγονός.

Το βιβλίο, όμως, είναι ακόμα ζωντανό. Υπάρχει ένας αξιόλογος αριθμός εκδοτικών οίκων, συγγραφέων και φυσικά αναγνωστών που δεν το έχει ξεχάσει το βιβλίο, που το αγαπά και συνεχίζει να το στηρίζει με οποιοδήποτε τρόπο. Κάθε χρόνο βγαίνουν πολλά best sellers και ο κόσμος δείχνει και εμπράκτως πως, αν και η βιομηχανία του βιβλίου έχει επηρεαστεί από τη νέα εποχή της τεχνολογίας, δεν έχει παρακμάσει. Και αυτό αποδεικνύεται και από την ετήσια Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης…

Πηγή εικόνας: pixabay.com/ Δικαιώματα χρήσης: AhmadArdity

Για 20 χρόνια, από το 2005 συγκεκριμένα και κάθε χρόνο, πραγματοποιείται αυτή η εκδήλωση, αυτή η γιορτή βιβλίου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο χώρο της Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ή αλλιώς στον χώρο Helexpo, όπως επίσης ονομάζεται. Λαμβάνει χώρα κατά τον μήνα Μάιο και φιλοξενεί ως επί το πλείστον έναν τριψήφιο αριθμό εκδοτικών οίκων από όλη την Ελλάδα, αλλά  και από όλο τον κόσμο.

Φέτος, η ΔΕΒΘ πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 16 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη έως και τις 19 Μαΐου, ημέρα Κυριακή. Μια τετραήμερη, δηλαδή, αφιέρωση στο βιβλίο με τη μορφή μιας έκθεσης. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φετινών εκδοτικών οίκων που θα συμμετάσχουν φαίνεται να ανέρχεται στους 850 με πάνω από 1000 Έλληνες και ξένους συγγραφείς να βρίσκονται και αυτοί στο χώρο αυτό. Η φετινή, όπως και οι προηγούμενες, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παράλληλα με την ανοιχτή έκθεση βιβλίου που περιμένει την επίσκεψη αναγνωστικού κοινού, διοργανώνει και διάφορες εκδηλώσεις και ομιλίες σε αρκετές, διαφορετικές αίθουσες, δεδομένου του γεγονότος πως τα περίπτερα που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως 3 και πολύ μεγάλων διαστάσεων. 

Αξίζει να τονιστεί πως κάποιες από τις παράλληλες δράσεις της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης πρόκειται να σχετίζονται με διάφορα, κυρίως κοινωνικά, ζητήματα, όπως με τις παραδόσεις, τα Βαλκάνια, τη γυναίκα στη λογοτεχνία, την κλιματική κρίση, τη σύνδεση βιβλίου και τέχνης, αλλά και της ιστορίας με την πολιτική αντίστοιχα. 

Επομένως, φαίνεται πως, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος οι φίλοι του βιβλίου και της ανάγνωσης θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με διάφορα αντικείμενα συζήτησης και σχολιασμού, μαθαίνοντας με αυτόν τον τρόπο διάφορα νέα πράγματα και λαμβάνοντας νέα ερεθίσματα.

Πηγή εικόνας: pixabay.com/ Δικαιώματα χρήσης: Pexels

Επιπλέον, πέρα από το φαντασμαγορικό της έκθεσης, δεδομένης της ύπαρξης χιλιάδων βιβλίων και συνάντησης αντίστοιχα, ανθρώπων του πνεύματος, η έκθεση κρίνεται ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εξαιτίας του γεγονότος πως το αναγνωστικό κοινό θα μπορέσει να παρακολουθήσει μια πληθώρα παρουσιάσεων βιβλίων, που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα αυτό το τετραήμερο στον χώρο helexpo στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να λάβει κάποιο βιβλίο υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον συγγραφέα, ένα όνειρο ή και χόμπι πολλών βιβλιόφιλων.

Σε λίγες μέρες, λοιπόν, αν βρίσκεσαι στη Θεσσαλονίκη και λατρεύεις το βιβλίο, σου αρέσει να διαβάζεις ή θέλεις να περάσεις δημιουργικά και όμορφα τον χρόνο σου, η 20ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης από τις 16 έως και τις 19 Μαΐου μπορεί να σου προσφέρει αυτά ακριβώς. Η εμπειρία είναι μοναδική και είναι δύσκολο, ακόμα και αν δεν είσαι βιβλιόφιλος, να μη σε σαγηνεύσει η γοητεία του βιβλίου, γιατί πραγματικά το βιβλίο έχει πολύ μεγάλη γοητεία…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, thessalonikibookfair.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.