27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣυνάντηση Κεφαλογιάννη-Μπελέρη στις φυλακές Φιέρι

Συνάντηση Κεφαλογιάννη-Μπελέρη στις φυλακές Φιέρι


Της Παναγιώτας Κλεφτόγιαννη,

Τον τελευταίο καιρό, ο Φρέντι Μπελέρη είναι ένα από τα πρόσωπα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα μέσα με την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αυτήν τη φορά, βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο των εξελίξεων, μετά την επίσκεψη που δέχτηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Ε.Ε. – Αλβανίας, ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και του Ε.Λ.Κ., Μανώλη Κεφαλογιάννη. Μάλιστα, αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο Μανώλης Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε τον συνυποψήφιό του στις φυλακές Φιέρι.

Ο Φρέντι Μπελέρη γεννήθηκε στη Χειμάρρα, όπου και μεγάλωσε. Είναι Βορειοηπειρώτης μειονοτικός αυτοδιοικητικός και πολιτικός. Το 2015 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ Ομόνοια και το έτος αυτό έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα για τον Δήμο Χειμάρρας, χωρίς ωστόσο, τελικά να εκλεγεί. Έπειτα, τον Μάιο του 2023 έθεσε και πάλι υποψηφιότητα για Δήμαρχος Χειμάρρας στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές στην Αλβανία.

Όμως, δύο μέρες πριν τις εκλογές, ο υποψήφιος τότε Δήμαρχος συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Τελικά, στις 14 Μαΐου 2023, ο Φρέντι Μπελέρη, αν και βρισκόταν στη φυλακή υπό προσωρινή κράτηση, εκλέχθηκε Δήμαρχος Χειμάρρας. Η τελική απόφαση για την ποινή της καταδίκης του πάρθηκε στις 5 Μαρτίου 2024 από το ειδικό δικαστήριο SPAK, το οποίο αποφάνθηκε την ενοχή του εκλεγμένου Δημάρχου. Η ποινή που του επιβλήθηκε τότε από το δικαστήριο ήταν φυλάκιση δύο ετών με κράτηση.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μπελέρη φυλακίστηκε. Είχε προηγηθεί κάποια χρόνια πριν, τον Μάρτιο του 1995, η σύλληψή του από τις ελληνικές αρχές. Τη μέρα εκείνη, ήταν ένα από τα επτά άτομα που συνελήφθησαν από Έλληνες συνοριοφύλακες κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα με όπλα, μεταξύ των οποίων εννιά καλάσνικοφ, θεωρώντας ότι σχεδίαζαν επίθεση σε αλβανικό στρατιωτικό στόχο. Οι συλληφθέντες, άρα και ο Μπελέρη, κατηγορήθηκαν για πλημμελήματα και σε δίκη σε δεύτερο βαθμό, στην οποία τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης για 18 έως 20 μήνες για οπλοκατοχή.

Αργότερα, στις 15 Απριλίου 2024, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Δημάρχου Χειμάρρας στις προσεχείς Ευρωεκλογές με το συγκεκριμένο κόμμα. Η επιλογή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, να είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής ο Φρέντι Μπελέρη δεν ήταν τυχαία, καθώς η πιθανή εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο θα αποτελέσει τη φωνή των Βορειοηπειρωτών στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Εξάλλου, ο Δήμαρχος Χειμάρρας έχει αποδείξει ότι έχει μια δυναμική προσωπικότητα, με πανελλαδική αναγνωρισιμότητα και ισχυρό πολιτικό λόγο. Έτσι, εάν τελικά εκλεγεί, θα έχει το βήμα να διεκδικήσει τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και να περιορίσει την προκατάληψη και την ανισότητα που υπάρχουν τόσα χρόνια προς το πρόσωπό τους.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογραφία αρχείου: ΓτΠ / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Δημήτρης Παπαμήτσος

Στα πλαίσια της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη στις Ευρωεκλογές, ο επίσης υποψήφιος ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης είχε προγραμματίσει επίσκεψη στις φυλακές Φιέρι, προκειμένου να συναντήσει τον συνυποψήφιό του τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης βρισκόταν στην Αλβανία από την ημέρα του Πάσχα, όπου παρακολούθησε και τη θεία λειτουργία στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα.

Την Δευτέρα του Πάσχα, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είχε στις 11:00 συνάντηση με τον συνυποψήφιό του Φρέντι Μπελέρη στις φυλακές Φιέρι, όπου κρατείται ο τελευταίος. Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής με ανακοίνωσή του είχε εκφράσει πριν τη συνάντηση των δύο υποψηφίων την ένστασή του στην κράτηση του Δημάρχου Χειμάρρας, καθώς, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, ο Μπελέρη κρατείται άδικα εδώ και έναν χρόνο στις αλβανικές φυλακές. Μιλώντας για τον Μπελέρη, ο Κεφαλογιάννης τόνισε αρκετές φορές τον αγώνα που δίνει καθημερινά για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, τους Χειμαρριώτες.

Αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο υποψηφίων στις φυλακές Φιέρι, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης προέβη σε εκ νέου δηλώσεις, στις οποίες εκδήλωσε για ακόμα μια φορά την υποστήριξή του προς τον Φρέντι Μπελέρη, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, κάνοντας λόγο για σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Δικαιώματα χρήσης: Shutterstock

Η ακριβής δήλωση του Μανώλη Κεφαλογιάννη ήταν η ακόλουθη: «Ο Φρέντι Μπελέρη συνεχίζει τον υπερήφανο αγώνα του για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, για τους Χειμαρριώτες. Παραμένει εδώ και ένα χρόνο κρατούμενος. Μία σαθρή και έωλη κατηγορία, μία άδικη απόφαση τον κρατά παράνομα στις φυλακές. Μάχεται με όπλα του την αλήθεια και την αγνή πατριωτική του αγάπη για τον τόπο του. Και είναι σίγουρο ότι στο τέλος αυτός θα είναι ο Νικητής. Η Αλβανία είναι μία υπό ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όμως, εξαρτάται από τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Από την επίλυση του περιουσιακού ζητήματος στη Βόρεια Ήπειρο. Από τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας. Την άμεση απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη. Την ορκωμοσία του ως Δημάρχου Χειμάρρας. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με Ψήφισμά της ζητά δίκαιη δίκη για τον Φρέντι Μπελέρη και την προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο. Όλα αυτά έχουν καταστεί σαφή με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην αλβανική πλευρά».

Μετά τη συνάντηση των δύο υποψηφίων μπορούμε να αντιληφθούμε τη σαφή υποστήριξη του Κεφαλογιάννη στον Μπελέρη για τον διαρκή αγώνα που δίνει ο τελευταίος καθημερινά. Η απόφαση, ωστόσο, για την ποινή φυλάκισης του Δημάρχου Χειμάρρας έχει παρθεί και δύσκολα θα ανατραπεί. Μένει, όμως, να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στο πεδίο των επικείμενων Ευρωεκλογών και να δούμε αν, τελικά, ο Φρέντι Μπελέρη θα καταφέρει να εκλεγεί ευρωβουλευτής με την υποστήριξη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Κλεφτόγιαννη
Παναγιώτα Κλεφτόγιαννη
Γεννήθηκε το 2003 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων», ως έφηβος βουλευτής. Η ενασχόληση με την αρθρογραφία αποτελεί νέο εγχείρημα για εκείνη, μέσω του οποίου επιδιώκει να αποτυπώσει την δική της οπτική για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώρας της.