12.8 C
Athens
Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίαΟ Ρωσικός Εμφύλιος Πόλεμος (1917-22)

Ο Ρωσικός Εμφύλιος Πόλεμος (1917-22)


Του Ιουλίου Παπάζογλου,

Ο Ρωσικός Εμφύλιος Πόλεμος έγινε ίσως την καταλληλότερη στιγμή για την έκβαση της παγκόσμιας ιστορίας. Στα χρόνια που διεξαγόταν ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στην πρώην Ρωσική Αυτοκρατορία πυροδοτήθηκε η ανατροπή, καθώς πολλές φατρίες αγωνίστηκαν για να καθορίσουν το πολιτικό μέλλον της Ρωσίας. Είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό της Ένωσης Σοσιαλιστικών Σοβιετικών Δημοκρατιών, γνωστή και ως Σοβιετική Ένωση. Σηματοδότησε το τέλος της Ρωσικής Επανάστασης, που ήταν ένα από τα βασικά γεγονότα του εικοστού αιώνα.

Στην Οκτωβριανή Επανάσταση, το Μπολσεβίκικο Κόμμα ζήτησε από την Κόκκινη Φρουρά (ένοπλες ομάδες εργατών και λιποτάκτες του αυτοκρατορικού στρατού) να καταλάβει τον έλεγχο της Πετρούπολης και άρχισε αμέσως την ένοπλη κατάληψη πόλεων και χωριών σε όλη την πρώην Ρωσική Αυτοκρατορία. Τον Ιανουάριο του 1918 οι Μπολσεβίκοι διέλυσαν τη Ρωσική Συντακτική Συνέλευση και ανακήρυξαν τα Σοβιέτ (εργατικά συμβούλια) ως τη νέα κυβέρνηση της Ρωσίας. Οι αρχικές ομάδες που πολέμησαν ενάντια στους κομμουνιστές ήταν τοπικοί στρατοί των Κοζάκων που είχαν δηλώσει την πίστη τους στην Προσωρινή Κυβέρνηση. Ο Καλεντίν των Κοζάκων του Ντον και ο στρατηγός Γκριγκόρι Σεμένοφ των Κοζάκων της Σιβηρίας ήταν εξέχοντες μεταξύ τους.

Ο Βλαντιμίρ Λένιν, αρχηγός των Ρώσων επαναστατών και ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας. Πηγή εικόνας: britannica.com

Οι κορυφαίοι τσαρικοί αξιωματικοί του Αυτοκρατορικού Ρωσικού Στρατού άρχισαν, επίσης, να αντιστέκονται. Τον Νοέμβριο, ο στρατηγός Μιχαήλ Αλεξέεφ, Αρχηγός του Επιτελείου του Τσάρου κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, άρχισε να οργανώνει τον Εθελοντικό Στρατό στο Νοβοτσερκάσκ. Οι εθελοντές του μικρού στρατού ήταν κυρίως αξιωματικοί του παλιού ρωσικού στρατού, στρατιωτικοί δόκιμοι και φοιτητές. Τον Δεκέμβριο του 1917, ο Alekseev ενώθηκε με τον στρατηγό Lavr Kornilov, τον Denikin και άλλους τσαρικούς αξιωματικούς που είχαν δραπετεύσει από τη φυλακή, όπου είχαν φυλακιστεί μετά την αποτυχημένη υπόθεση Kornilov λίγο πριν την Επανάσταση. Στις 9 Δεκεμβρίου, η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή στο Ροστόφ επαναστάτησε, με τους Μπολσεβίκους να ελέγχουν την πόλη για πέντε ημέρες έως ότου η Οργάνωση υποστήριξε τον Καλεντίν στην ανακατάληψη της πόλης. Σύμφωνα με τον Peter Kenez, «Η επιχείρηση, που ξεκίνησε στις 9 Δεκεμβρίου, μπορεί να θεωρηθεί ως η αρχή του Εμφυλίου Πολέμου». Οι Μπολσεβίκοι αποφάσισαν να συνάψουν αμέσως ειρήνη με τις Κεντρικές Δυνάμεις, όπως είχαν υποσχεθεί στον ρωσικό λαό πριν από την Επανάσταση.

Οι πολιτικοί εχθροί του Βλαντιμίρ Λένιν απέδωσαν αυτή την απόφασή του στη χορηγία του από το Υπουργείο Εξωτερικών του Γουλιέλμου Β’, Γερμανού Αυτοκράτορα, που προσφέρθηκε στον Λένιν με την ελπίδα ότι, με μια επανάσταση, η Ρωσία θα αποχωρούσε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η υποψία ενισχύθηκε από τη χορηγία του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την επιστροφή του Λένιν στην Πετρούπολη. Ωστόσο, αφού το στρατιωτικό φιάσκο της καλοκαιρινής επίθεσης (Ιούνιος 1917) από τη ρωσική Προσωρινή Κυβέρνηση είχε καταστρέψει τη δομή του ρωσικού στρατού, έγινε κρίσιμο να συνειδητοποιήσει ο Λένιν την ειρήνη που είχε υποσχεθεί. Ακόμη και πριν από την αποτυχημένη καλοκαιρινή επίθεση, ο ρωσικός πληθυσμός ήταν πολύ δύσπιστος σχετικά με τη συνέχιση του πολέμου. Δυτικοί σοσιαλιστές είχαν φτάσει αμέσως από τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να πείσουν τους Ρώσους να συνεχίσουν τον αγώνα, αλλά δεν μπορούσαν να αλλάξουν τη νέα ειρηνιστική διάθεση της Ρωσίας.

Εθελοντικός ρωσικός στρατός κατά των Μπολσεβίκων. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Τον Φεβρουάριο του 1918, ο Κόκκινος Στρατός ανέτρεψε την Αυτονομία του Τουρκμενιστάν που υποστηριζόταν από τους Λευκούς Ρώσους Kokand. Αν και αυτή η κίνηση φαινόταν να εδραιώνει την εξουσία των Μπολσεβίκων στην Κεντρική Ασία, σύντομα προέκυψαν περισσότερα προβλήματα για τον Κόκκινο Στρατό, καθώς οι Συμμαχικές Δυνάμεις άρχισαν να επεμβαίνουν. Η βρετανική υποστήριξη του Λευκού Στρατού αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή για τον Κόκκινο Στρατό στην Κεντρική Ασία το 1918. Η Βρετανία έστειλε τρεις εξέχοντες στρατιωτικούς ηγέτες στην περιοχή. Ο ένας ήταν ο αντισυνταγματάρχης Frederick Marshman Baile, ο οποίος κατέγραψε μια αποστολή στην Τασκένδη, από όπου οι Μπολσεβίκοι τον ανάγκασαν να φύγει. Ένας άλλος ήταν ο στρατηγός Wilfrid Malleson, επικεφαλής της αποστολής Malleson, ο οποίος βοήθησε τους Μενσεβίκους στο Ashkhabad (τώρα πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν) με μια μικρή άγγλο-ινδική δύναμη. Ωστόσο, δεν κατάφερε να αποκτήσει τον έλεγχο της Τασκένδης, της Μπουχάρα και της Χίβα. Ο τρίτος ήταν ο υποστράτηγος Dunsterville, ο οποίος εκδιώχθηκε από τους Μπολσεβίκους της Κεντρικής Ασίας μόνο ένα μήνα μετά την άφιξή του τον Αύγουστο.

Το πρώτο περιφερειακό συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος συγκλήθηκε στην πόλη της Τασκένδης τον Ιούνιο του 1918 με σκοπό την υποστήριξη ενός τοπικού Μπολσεβίκικου Κόμματος. Οι Βρετανοί κατέλαβαν το Μούρμανσκ και κατέλαβαν το Αρχάγγελσκ μαζί με τις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών. Με την υποχώρηση του Κολτσάκ στη Σιβηρία, τράβηξαν τα στρατεύματά τους έξω από τις πόλεις πριν ο χειμώνας τους παγιδεύσει στο λιμάνι. Οι εναπομείνασες λευκές δυνάμεις υπό τον Yevgeny Miller εκκένωσαν την περιοχή τον Φεβρουάριο του 1920. Στις αρχές Μαρτίου 1919 άρχισε η γενική επίθεση των Λευκών στο ανατολικό μέτωπο. Η Ufa ανακαταλήφθηκε στις 13 Μαρτίου. στα μέσα Απριλίου, ο Λευκός Στρατός σταμάτησε στη γραμμή Glazov – Chistopol – Bugulma – Buguruslan – Sharlyk. Οι Ερυθροί ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους ενάντια στις δυνάμεις του Kolchak στα τέλη Απριλίου.

Χάρτης του Εμφυλίου στα ευρωπαϊκά εδάφη της Ρωσίας. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Η Κόκκινη 5η Στρατιά, με επικεφαλής τον ικανό διοικητή Tukhachevsky, κατέλαβε την Elabuga στις 26 Μαΐου, το Sarapul στις 2 Ιουνίου και το Izevsk την 7η και συνέχισε να πιέζει προς τα εμπρός. Και οι δύο πλευρές είχαν νίκες και απώλειες, αλλά μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού ο Κόκκινος Στρατός ήταν μεγαλύτερος από τον Λευκό Στρατό και είχε καταφέρει να ανακαταλάβει εδάφη που είχαν χάσει προηγουμένως. Μετά την αποτυχημένη επίθεση στο Τσελιάμπινσκ, οι Λευκοί αποσύρθηκαν πέρα από το Τομπόλ. Τον Σεπτέμβριο του 1919 ξεκίνησε μια επίθεση των Λευκών κατά του Μετώπου Tobol, η τελευταία προσπάθεια αλλαγής της ροής των γεγονότων. Ωστόσο, στις 14 Οκτωβρίου οι Κόκκινοι αντεπιτέθηκαν και έτσι άρχισε η αδιάκοπη υποχώρηση των Λευκών προς τα ανατολικά. Στις 14 Νοεμβρίου 1919 ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το Ομσκ. Ο ναύαρχος Κολτσάκ έχασε τον έλεγχο της κυβέρνησής του λίγο μετά την ήττα. Οι δυνάμεις του Λευκού Στρατού στη Σιβηρία είχαν ουσιαστικά πάψει να υπάρχουν μέχρι τον Δεκέμβριο. Η υποχώρηση του ανατολικού μετώπου από τους λευκούς στρατούς διήρκεσε τρεις μήνες, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 1920, όταν οι επιζώντες, αφού διέσχισαν τη λίμνη Βαϊκάλη, έφτασαν στην περιοχή Chita και ενώθηκαν με τις δυνάμεις του Ataman Semenov.

Με το τέλος του πολέμου, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης δεν αντιμετώπιζε πλέον οξεία στρατιωτική απειλή για την ύπαρξη και τη δύναμή του. Ωστόσο, η αντιληπτή απειλή της συνεχιζόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, σε συνδυασμό με την αποτυχία των σοσιαλιστικών επαναστάσεων σε άλλες χώρες -κυρίως τη Γερμανική Επανάσταση – συνέβαλε στη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της σοβιετικής κοινωνίας. Οι Μπολσεβίκοι κατάφεραν να εδραιώσουν τον έλεγχο στη Ρωσία, αλλά κατάφεραν μόνο εν μέρει να αποκαταστήσουν τον εδαφικό έλεγχο των άλλων επαρχιών της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Η Ειρήνη της Ρίγας, που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 1921 μετά τον Πολωνό-Σοβιετικό Πόλεμο, χώρισε τα εδάφη στη Λευκορωσία και την Ουκρανία μεταξύ της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ρωσίας. Η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία απέκρουσαν όλες τις σοβιετικές εισβολές, ενώ η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και η Γεωργία καταλήφθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Russian Civil War summary, britannica.com, Διαθέσιμο εδώ
  • Antony Beevor (2022), Russia: Revolution and Civil War, 1917—1921, Νέα Υόρκη: εκδόσεις B&N

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιούλιος Παπάζογλου
Ιούλιος Παπάζογλου
Σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Είναι στο τρίτο έτος και έχει επιλέξει την κατεύθυνση Ιστορίας. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Proficiency και τη γερμανική γλώσσα σε επίπεδο Β1.