Της Φαίδρας Χρυσοστάλη,
Σε ένα γεωπολιτικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από μεταβαλλόμενες συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες, οι πρόσφατες εξελίξεις στη σχέση μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ιράν έχουν τραβήξει την προσοχή των αναλυτών και των παρατηρητών παγκοσμίως. Καθώς και τα δύο έθνη επιδιώκουν να ενισχύσουν τους δεσμούς με ομοϊδεάτες κράτη πέρα από τους ισχυρούς γείτονές τους, τη Ρωσία και την Κίνα, η αυξανόμενη συνεργασία τους έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια πολιτική.
Η εμφάνιση ενός νέου μπλοκ, που θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οδήγησε τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν να ενωθούν, για να σταθούν ενάντια στην αντιληπτή κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους. Αυτή η ευθυγράμμιση, που χαρακτηρίζεται από κοινά παράπονα και αντίθεση στη Δυτική επιρροή, έχει οδηγήσει σε αυξημένες διπλωματικές ανταλλαγές και επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Τεχεράνης.
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει τα πιθανά οικονομικά οφέλη και για τις δύο χώρες, καθώς διέρχονται ισχυρές κυρώσεις που περιορίζουν την πρόσβασή τους σε βασικούς πόρους. Το ενδιαφέρον της Βόρειας Κορέας να πουλήσει όπλα και στρατιωτική τεχνολογία στο Ιράν, σε αντάλλαγμα για οικονομικά οφέλη, έχει επισημανθεί ως βασική πτυχή της αναπτυσσόμενης σχέσης τους. Η πρόσφατη επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου από τη Βόρεια Κορέα στην Τεχεράνη, που καλύπτεται από μυστικότητα, πυροδότησε εικασίες για συζητήσεις για στρατιωτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων.
Παρά τις αρνήσεις από Ιρανούς αξιωματούχους σχετικά με συνομιλίες για πυρηνική συνεργασία, οι στενοί δεσμοί μεταξύ Τεχεράνης και Πιονγκγιάνγκ έχουν εγείρει ανησυχίες για τη μεταφορά ευαίσθητων τεχνολογιών μεταξύ των δύο εθνών. Το κοινό αντιδυτικό αίσθημα και τα αυταρχικά καθεστώτα και στις δύο χώρες έθεσαν τα θεμέλια για μια εταιρική σχέση που υπερβαίνει τις ιδεολογικές διαφορές.
Καθώς η Βόρεια Κορέα επικεντρώνεται στην ενίσχυση των συμμαχιών με χώρες όπως το Ιράν, η Ρωσία, η Κίνα, η Συρία και η Λευκορωσία, έχει ταυτόχρονα περιορίσει τη διπλωματική της παρουσία σε άλλα μέρη του κόσμου. Η στρατηγική αναδιάταξη των διπλωματικών προτεραιοτήτων της Πιονγκγιάνγκ αντικατοπτρίζει μια στροφή προς συμμάχους που μπορούν να παρέχουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, ελαχιστοποιώντας, παράλληλα, τον κίνδυνο αποστασίας μεταξύ των διπλωματών της στο εξωτερικό.
Η δυνατότητα συνεργασίας στην πυρηνική τεχνολογία και την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ της Βόρειας Κορέας και του Ιράν έχει σημάνει συναγερμό μεταξύ των Δυτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστορία της παροχής πυρηνικής τεχνολογίας από τη Βόρεια Κορέα στο Ιράν υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας τους για την προώθηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και την αμφισβήτηση της υπάρχουσας παγκόσμιας τάξης.
Εν μέσω ανησυχιών για τις διεθνείς κυρώσεις και την ανάγκη για βασικούς πόρους, όπως το πετρέλαιο, η εξάρτηση της Βόρειας Κορέας από το Ιράν για καύσιμα υπογραμμίζει τη σημασία της σχέσης τους για την παράκαμψη των οικονομικών περιορισμών. Η εμφάνιση ενός ισχυρού μπλοκ «αγανακτισμένων» κρατών, ενωμένων στην αντίθεσή τους στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό την ηγεσία των Η.Π.Α., σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια γεωπολιτική.
Καθώς η Βόρεια Κορέα και το Ιράν διέρχονται σύνθετες γεωπολιτικές προκλήσεις και επιδιώκουν να ενισχύσουν τις στρατηγικές τους θέσεις, οι επιπτώσεις της συμμαχίας τους εκτείνονται πολύ πέρα από τα αντίστοιχα σύνορά τους. Η εξελισσόμενη δυναμική μεταξύ αυτών των δύο εθνών θα συνεχίσει να διαμορφώνει την περιφερειακή δυναμική και να επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο τα επόμενα χρόνια.
Συμπερασματικά, η εξελισσόμενη σχέση μεταξύ Βόρειας Κορέας και Ιράν, που χαρακτηρίζεται από κοινά παράπονα και αντίθεση στη Δυτική επιρροή, έχει τραβήξει την παγκόσμια προσοχή και έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στην περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια πολιτική. Η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ αυτών των δύο εθνών, που χαρακτηρίζεται από αυξημένες διπλωματικές ανταλλαγές και πιθανά οικονομικά οφέλη εν μέσω κυρώσεων, σηματοδοτεί μια αλλαγή στο γεωπολιτικό τοπίο. Η ευθυγράμμιση της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, μαζί με άλλα ομοϊδεάτισσες χώρες, αποτελεί πρόκληση για την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη και έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει την περιφερειακή δυναμική και να επηρεάσει το ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο τα επόμενα χρόνια.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- North Korea and Iran — a New Anti-Western Alliance?, DW, διαθέσιμο εδώ