11.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά«Τα χωριά του…Βορρά»

«Τα χωριά του…Βορρά»


Της Μαριαλένας Κουντούρη,

Η χώρα μας, ως γνωστόν, είναι πλούσια σε μοναδικά τοπία και βιότοπους. Συνδυάζει αυτό που λέμε «και βουνό και θάλασσα»! Από χωριά που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο μέχρι οικισμούς που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα. Σήμερα, θα εστιάσουμε στα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας και στις ενδιαφέρουσες ιστορίες που τα περικλείουν.

Πισοδέρι, Φλώρινα

Το Πισοδέρι  βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Βαρνούντα σε υψόμετρο 1.420 μέτρων. Πήρε το όνομα του από την ένωση δύο λέξεων, πίσος= λιβάδι ή πίσσον= βουνό και δέρα= υπερβολή όρους. Μερικοί υποστηρίζουν πως το χωριό έλαβε αυτήν την ονομασία από τη μεσαιωνική λέξη “passatorium” που σημαίνει στενό πέρασμα. Επί τουρκοκρατίας, το χωριό έφερε το όνομα «Βίγλα» και αποτελούσε σημαντικό πέρασμα της εποχής. Πέρα από την ακατέργαστη ομορφιά του, το Πισοδέρι ξεχωρίζει για τη Μοδέστειο Σχολή που χτίστηκε το 1904 με την προσφορά του Αγιοταφίτη Αρχιμανδρίτη Μόδεστου, ο οποίος είχε καταγωγή από το Πισοδέρι. 

Σαμαρίνα, Γρεβενά 

Το χωριό που ξεπροβάλει από τα πυκνά δάση στις πλαγιές της Πίνδου, αποτελεί ένα από τα χωριά με τη μεγαλύτερη ιστορία. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 – 1.600 και είναι γνωστό για τα μοναδικά φυσικά του τοπία, γι’ αυτό και ονομάζεται, επίσης, «Ωραία Σαμαρίνα». Το χωριό ιδρύθηκε από κατοίκους του χωριού Πραιτώρι της Θεσσαλίας, οπότε πήρε την ονομασία “Santa Maria de Praitoria”. Ένα από τα αξιοθέατα για τα οποία φημίζεται η Σαμαρίνα είναι ο μητροπολιτικός ναός της Μεγάλης Παναγίας! 

Καμάρια, Ευρυτανία 

Το χωριό Καμάρια βρίσκεται στα Άγραφα σε ύψος 1.480 μέτρων. Είναι ένας οικισμός ο οποίος μοιάζει να έχει παγώσει στον χρόνο, έχοντας σχεδόν εγκαταλειφθεί και μετρώντας περίπου 8 μόνιμους κατοίκους. Και στα Καμάρια Ευρυτανίας η φυσική ομορφιά είναι μοναδική. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, είναι ένας απολαυστικός προορισμός για ένα road-trip ή μια μονοήμερη εκδρομή. 

Πηγή εικόνας: travel.gr/ Δικαιώματα χρήσης: Περικλής Μεράκος

Αετομηλίτσα, Γιάννενα

Βρίσκεται στα Γιάννενα και είναι το βορειότερο χωριό του νομού Ιωαννίνων στα Ελληνοαλβανικά σύνορα σε ύψος 1.430 μέτρων. Τοποθετείται στις πλαγιές του Γράμμου και παλαιότερα ονομαζόταν Ντένισκο. Η ονομασία αυτή είναι σλαβική και μεταφράζεται ως «προσήλιο», δηλαδή το μέρος που φωτίζεται από τον ήλιο. Το 1928 πήρε τη σημερινή ονομασία του. Το χωριό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Μακεδονίας καθώς διέθεσε πληθώρα ενόπλων δυνάμεων στον αγώνα. 

Καταφύγιο, Κοζάνη

Το «Καταφύγι», όπως αλλιώς ονομάζεται, βρίσκεται σε ύψος 1.400 μέτρων στις πλαγιές των Πιερίων όρων. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων ανέρχεται στους 200. Το χωριό ιδρύθηκε από ανθρώπους που έφυγαν από τους γύρω οικισμούς μετά από την αποτυχημένη επανάσταση του Διονυσίου του φιλοσόφου. Λέγεται ότι για να αποφασίσουν πού θα εγκατασταθούν έστειλαν δυο ζώα στα Πιέρια και όπου εκείνα θα έβρισκαν νερό και κατάλληλο έδαφος, τότε αυτό το σημείο θα ήταν το ιδανικό για μόνιμη εγκατάσταση.

Τέλος, τα ορεινά ελληνικά χωριά αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών κατά τη χειμερινή – και όχι μόνο– σεζόν. Διαθέτουν σπάνια φυσική ομορφιά και «ζεστούς» ανθρώπους, σε αντίθεση με τις θερμοκρασίες που επικρατούν! Αξίζει, φυσικά, να τα επισκεφτεί κανείς ανεξάρτητα από την εποχή για να έρθει σε επαφή με μέρη βγαλμένα από άλλη εποχή!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Που βρίσκονται τα 10 υψηλότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας. Φτάνουν τα 1.400 μέτρα και απομονώνονται το χειμώνα, mixanitouxronou.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριαλένα Κουντούρη
Μαριαλένα Κουντούρη
Κατάγεται από την Νεάπολη Λακωνίας. Είναι γεννημένη το 2003 και σήμερα φοιτά στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα ενδιαφέροντά της είναι η μουσική και σαφώς η ανάγνωση βιβλίων, η οποία αποτελεί τη βάση του αντικειμένου σπουδών της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Ακόμη, ασχολείται με τον αθλητισμό και απολαμβάνει ιδιαίτερα την ύπαιθρο και τους περιπάτους στη φύση.