19 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕίναι, τελικά, ο πλούτος απόλαυση;

Είναι, τελικά, ο πλούτος απόλαυση;


Του Ναπολέοντα Γρίβα,

Μπορεί λίγα πράγματα στη ζωή να είναι κοινώς αποδεκτά από το σύνολο της κοινωνίας, ωστόσο η έντονη επιθυμία του ανθρώπου για την απόκτηση του πλούτου είναι, σίγουρα, ένα από αυτά. Η πολύωρη –και συχνά υπερωριακή– εργασία, οι χαμηλοί μισθοί, καθώς και η διαρκής αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, μοιάζουν να έχουν αγανακτήσει τον μέσο άνθρωπο. Η αντίληψη πως τα χρήματα λύνουν κάθε πρόβλημα στη ζωή φαίνεται να διακατέχει τον σύγχρονο άνθρωπο περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Παρότι μια τέτοια αντιμετώπιση μόνο ως αφελή και ιδιαιτέρως επιφανειακή θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω, οφείλω να αναγνωρίσω πως αποτελεί, δυστυχώς, απόρροια της ζοφερής ελληνικής πραγματικότητας. Η οικονομική κρίση, η οποία εδώ και πάνω από μία δεκαετία πλήττει τη χώρα μας, είναι φανερό πως έχει αποβεί επιζήμια όχι μόνο για την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά κυρίως για την ψυχολογία τους. Το χρήμα –και μάλιστα το πολύ χρήμα– φαντάζει ως το «μάνα εξ ουρανού», το «Θείο δώρο» που θα μπορέσει να μας διασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για να ζήσουμε…ανθρώπινα, όπως δηλαδή θα έπρεπε να μπορούσαμε να ζούμε. Εξ ου και η προτροπή, αν όχι εξαναγκασμός, πολλών γονέων προς τα παιδιά τους για την επιλογή μίας κορυφαίας σχολής, η οποία θα μπορεί να τους εξασφαλίσει μία πολύ καλή οικονομική αποκατάσταση. Βέβαια, στη προσπάθειά του ο άνθρωπος να αποκτήσει αμύθητα χρηματικά ποσά, ποσά εξωπραγματικά, τα οποία θα του επιλύσουν εφ’ όρου ζωής το βιοποριστικό του πρόβλημα, έχει παρατηρηθεί πως στρέφεται στον τζόγο. Παραδεχθείτε το…όλοι μας, έστω από μία φορά, αγοράσαμε ένα λαχείο ή παίξαμε joker, στο άκουσμα των δύο, τριών ή και πέντε εκατομμυρίων ευρώ που κληρώνονταν. Όνειρο όλων μας πάντα ήταν και…εξακολουθεί να είναι, η μεγάλη μας αυτή νίκη, η νίκη που θα αποφέρει στον τραπεζικό μας λογαριασμό…μονάχα μερικά εκατομμύρια και θα αλλάξει τη ζωή μας. Ωστόσο, έχετε ποτέ σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή μας μετά από κάτι τέτοιο; Πώς πρέπει να το διαχειριστούμε;

Πηγή εικόνας: pixabay / Δικαιώματα χρήσης: ds_30

Σίγουρα, η διαχείριση των συναισθημάτων του ανθρώπου, αν βρεθεί σε μία τέτοια περίσταση, μόνο εύκολη δεν αναμένεται να είναι. Όταν μεταβεί κάποιος ακαριαία από τη φτώχεια και τις δυσκολίες στο πολύ χρήμα και τη χλιδή, θέλοντας και μη, θα παρατηρήσει τον ίδιο του τον εαυτό να αλλάζει σημαντικά. Και αυτό όχι απαραίτητα, επειδή άλλαξε –και μάλιστα σημαντικά– η οικονομική του κατάσταση, αλλά κυρίως γιατί είναι κάτι παραπάνω από πολύ πιθανό…να μην ξέρει τι να τα κάνει. Αλλά ακόμη και αν γνωρίζει πώς να τα αξιοποιήσει, πρέπει να σκεφτεί με ποιον τρόπο να ενεργήσει, ώστε να μην κινήσει και υποψίες. Με άλλα λόγια, τα πολλά χρήματα που μπορεί να κερδίσετε δύναται να σας αλλάξουν τη ζωή, απλώς όχι με τον τρόπο που στις διαφημίσεις προσπαθούν να μας εμφυσήσουν. Αντ’ αυτού, ίσως σας δημιουργήσουν άγχος πρωτίστως για να διαφυλάξετε ασφαλή τα κέρδη σας και δευτερευόντως για τη σωστή διαχείρισή τους. Προβλήματα κι αυτά!

Σε πρώτο χρόνο, πάντως, οφείλετε να διασφαλίσετε πώς θα μοιραστείτε τη μεγάλη σας αυτή χαρά με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα γίνεται, καθώς το να γίνει ευρέως γνωστό μόνο αρνητικές «εκπλήξεις» μπορεί να σας επιφέρει. Μπορεί πολλοί να μην του προσάπτουν τη δέουσα σπουδαιότητα, ωστόσο, σε μία τέτοια περίσταση χρέος όλων μας πρέπει να αποτελεί να μη μας «κυριεύσει» η αλαζονεία. Είναι ιδιαιτέρως εύκολο, όταν είσαι εκατομμυριούχος, να συμπεριφερθείς με έπαρση και να αντιμετωπίζεις τους συμπολίτες σου ως κατώτερους, ωστόσο, ποιος είσαι στη τελική για να κάνεις κάτι τέτοιο; Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε από που ξεκινήσαμε, γιατί ουδείς γνωρίζει τι το μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει! Γιατί πάντα στη ζωή μας πρέπει να παραμένουμε ταπεινοί, ανεξαρτήτως των συνθηκών!

Στη συνέχεια και αφότου έχουμε εξασφαλίσει τα παραπάνω, μπορούμε να αρχίσουμε να διαχειριζόμαστε το μεγάλο μας έπαθλο. Είναι η στιγμή, όπου χωρίς να χάνουμε το μέτρο, θα μπορέσουμε σταδιακά να εκπληρώσουμε, ενδεχομένως, τα παιδικά μας όνειρα. Προφανώς, οι αγορές, απαιτούν προγραμματισμό και…μέτρο, όπως προανέφερα. Μπορεί να αισθανόμαστε πολλές φορές πως τα προβλήματά μας και οι δυσκολίες κρατούν αιώνια, χωρίς όμως να ισχύει μία τέτοια αναλογία και για τα χρήματα. Τα χρήματα, δυστυχώς, όχι απλώς μαζεύονται δύσκολα, αλλά δαπανώνται και ιδιαιτέρως εύκολα, οπότε επιβάλλεται σε μία τέτοια περίσταση να εντάξεις την αποταμίευση στη καθημερινότητά σου. Η αποταμίευση ενός σημαντικού ποσοστού του ποσού που κέρδισες, ίσως, και να αποτελεί την πιο ασφαλή επιλογή. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις είναι πως τα γραφειοκρατικά ζητήματα ως προς τη φορολογία, λίγο ή πολύ θα σε αναγκάσουν στη συγκρότηση μιας «ομάδας» ειδικών (λογιστής, δικηγόρος) για τη νόμιμη, ασφαλή και ορθή διαχείριση των χρημάτων σου. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσεις στη κατάλληλη επιλογή των ανθρώπων αυτών, διασφαλίζοντας πως μέλημά τους, ως επαγγελματίες, είναι να σου προσφέρουν όντως βοήθεια και όχι να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις!

Πηγή εικόνας: pixabay / Δικαιώματα χρήσης: geralt

«Τα χρήματα δε σε κάνουν ευτυχισμένο, απλώς κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη» ισχυρίστηκε πολύ σωστά ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Zlatan Ibrahimovic, ένας άνθρωπος, του οποίου τα χρήματα δεν του έλειψαν ποτέ κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του. Ξεχνάμε, όμως, πως τα χρήματα δεν μπορούν να μας διασφαλίσουν το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, την υγεία. Και για όποιον το αμφισβητήσει, ας αναζητήσει στο διαδίκτυο τα θύματα της πανδημίας COVID-19. Καλό, λοιπόν, το «κυνήγι» του χρήματος, ωστόσο ποτέ δεν πρέπει να αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο, καθώς όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί η ανθρώπινη υγεία είναι αναντικατάστατη και μη εξαγοράσιμη!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ναπολέων - Σάββας Γρίβας
Ναπολέων - Σάββας Γρίβας
Μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά τώρα σπουδάζει στην Πάτρα Χημικός Μηχανικός. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά και συμμετέχει στην εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου. Του αρέσει το περπάτημα όπως και να βγαίνει έξω, να βλέπει ταινίες, καθώς και να ασχολείται με τον αθλητισμό.