22.4 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΣίφνος: Το νησί των γεύσεων, της τέχνης και της ποίησης!

Σίφνος: Το νησί των γεύσεων, της τέχνης και της ποίησης!


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Το καλοκαίρι πλησιάζει και όλοι μας αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τις καλοκαιρινές μας διακοπές! Οι προορισμοί είναι αμέτρητοι και ο καθένας έχει να διαφημίσει μια ξεχωριστή ομορφιά, παράδοση και διασκέδαση. Οπότε, η επιλογή καθορίζεται από τα γούστα του καθένα! Αν σκέφτεστε πάντως για νησί, έχω να σας προτείνω το πανέμορφο νησί νοτιοδυτικά των Κυκλάδων, τη Σίφνο, με την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και τη γαστρονομική της ιστορία! 

Η Σίφνος είναι ένα από τα γραφικά νησιά με την κλασική, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα λευκά σπίτια, τα ρομαντικά σοκάκια, τις παραδοσιακές ταβέρνες που έρχονται σε αντίθεση με την ξέφρενη, νυχτερινή ζωή! Το νησί είναι γνωστό ως η γενέτειρα πολλών ξακουστών ποιητών, όπως του Ιωάννη Γρυπάρη, του Κλεάνθη Τριανταφύλλου, ή αλλιώς Ραμπαγά, και του Αριστομένη Προβελέγγιου. Ακόμα, το νησί φημίζεται για την περίφημη αγγειοπλαστική, ενώ αποκαλείται και το «νησί των γεύσεων», αφού από εδώ κατάγεται ο γνωστός σε όλους, Τσελεμεντές. 

Από την αρχαιότητα, το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή με τη μεταλλεία χρυσού και αργυρού, αλλά και τη λατομεία του «σιφνίου λίθου», ενώ το διάστημα 1687 με 1854 αποτέλεσε σημαντικότατο πνευματικό κέντρο. Πλέον, πρόκειται για έναν δημοφιλή, τουριστικό προορισμό τόσο από νέους για ξέφρενες καλοκαιρινές αποδράσεις και εμπειρίες, όσο και από οικογένειες για ποιοτικές διακοπές! 

Η Χώρα του νησιού «απλώνεται» σε τρεις λόφους, με το όνομα Απολλωνία, και αποτελεί τον ιδανικό τόπο για διαμονή, για όσους επιθυμούν να είναι «μέρος» της ζωής του νησιού. Εκεί, βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο της Σίφνου, με παραδοσιακά, καθημερινά αντικείμενα να εκθέτονται και να παρουσιάζουν με βιωματικό τρόπο, τον τρόπο ζωής των νησιωτών. Έτσι, κατά την απογευματινή σας βόλτα μπορείτε να κάνετε μια στάση και να επισκεφθείτε το μουσείο, ενώ στη συνέχεια να περιηγηθείτε και στις γύρω περιοχές του νησιού! 

Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα, βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό της Σίφνου, ο Αρτεμώνας, με πολλά νεοκλασικά κτίρια, καλοπισμένους, ανθισμένους κήπους και γραφικά σοκάκια. Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται αγέρωχοι δύο σωζόμενοι ανεμόμυλοι. Από εκεί, ο κάθε επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα που θα του μείνει αξέχαστη! Στο χωριό βρίσκονται και μερικές από τις πιο διάσημες ταβέρνες της Σίφνου, αλλά και ξακουστά ζαχαροπλαστεία με φρεσκότατα, σπιτικά γλυκά. Επιπλέον, εκεί θα συναντήσετε την οικία του ποιητή Γιάννη Γρυπάρη, αλλά και πολλά εργαστήρια κεραμικής και ζαχαροπλαστικής. Επίσης, το νησί της Σίφνου φημίζεται για το έντονο εκκλησιαστικό στοιχείο, αφού σε κάθε γωνιά του νησιού βρίσκεται και από μια εκκλησία.

Συγκεκριμένα, στο χωριό Αρτεμώνα, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Κόγχης και η εκκλησία της Παναγίας της Άμμου ή της Σάμου, όπου βρίσκεται η Παναγιά Μονάχη, μια σπάνια τοιχογραφία που απεικονίζει την Παναγία χωρίς να κρατά το θείο βρέφος, ως συνήθως. Λίγο πιο έξω, στο χωριό Άγιος Λουκάς, βρίσκονται οι εκκλησίες της Παναγίας του Γουρνιά και του Αγίου Νικολάου, όπου εκτίθενται τοιχογραφίες του περίφημου, λαϊκού αγιογράφου της Σίφνου, Αγάπιου. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: flickr.com/ Φωτογράφος: Thalia_P

Φυσικά, ένα νησί τέτοιας ομορφιάς με θέα το Αιγαίο, δεν θα μπορούσε να μην προσελκύσει και κατακτητές. Έτσι, το νησί έχει να αναδείξει και ένα μεσαιωνικό κάστρο, «μαρτυρώντας» την πλούσια ιστορία της και στοιχεία μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, τα οποία μπορεί να εξακριβώσει και ο ίδιος ο επισκέπτης, βρισκόμενος το κάστρο που λειτουργεί, πλέον, ως ανοιχτό μουσείο, παρουσιάζοντας εντός του αρχαίους κίονες και οικόσημα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μάλιστα, μπορεί να θαυμάσει κανείς έργα κεραμικής και γλυπτικής τέχνης από τη γεωμετρική εποχή ως και τη βυζαντινή. Επιπλέον, «κρεμώμενο» από τον βράχο και «χαιδεύοντας» τα κύματα, παρατηρεί κανείς το ιδιαίτερο εκκλησάκι του «Εφταμάρτυρου», δηλαδή των επτά Μαρτύρων. 

Ένα ακόμη ξακουστό χωριό, άξιο επισκέψεως, είναι, φυσικά, τα Εξάμπελα, η γενέτειρα του ποιητή και ακαδημαϊκού Αριστομένη Προβελέγγιου, αλλά και του μεγάλου δασκάλου της γαστρονομίας, Νικόλαου Τσελεμεντέ! Στο ίδιο χωριό, βρίσκεται και το μοναστήρι της Παναγίας της Βρυσιανής του 1642, ενώ στο δρόμο για το χωριό Φάρο, όπου βρίσκεται το ασφαλέστερο λιμάνι νοτιοανατολικά της Σίφνου, μην αμελήσετε να κάνετε στάση και στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης. Όσον αφορά τον Φάρο, υπήρξε επίσημο λιμάνι του νησιού ως το 1833 και από εκεί, μπορείτε να θαυμάσετε την «πετρογολέτα», την αποκομμένη από τη στεριά, βραχώδη, νησίδα, όπου καμαρώνει το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπηγής, η πολιούχος της Σίφνου! 

Κλείνοντας, τι μπορούμε να πούμε για τις παραλίες του νησιού; Πεντακάθαρα, γαλανά, δροσερά νερά είναι αυτά που τις χαρακτηρίζουν και φυσικά κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί… αλλά ούτε και να τις ξεχάσει! Ο πλατύς γιαλός, είναι η δημοφιλέστερη και η πιο πολυσύχναστη από αυτές. Άλλωστε, είναι μια από τις μεγαλύτερες παραλίες των Κυκλάδων! Στην περιοχή, βρίσκεται και το μοναστήρι της Παναγιάς του Βουνού. Στον παραλιακό οικισμό του Βαθίου, απ΄ όπου κατάγονται και πολλοί, γνωστοί αγγειοπλάστες, μπορείτε να απολαύσετε, επίσης, ένα υπέροχο μπάνιο, αλλά μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον ναό του Αγίου Ανδρέα (1701) και την προϊστορική ακρόπολή του! Τέλος, «κρυμμένο» σε κόλπο, βρίσκεται και το ψαροχώρι της Χερρονήσου, το ασφαλέστερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου, όπου μπορείτε να απολαύσετε μια πιο ήρεμη περιήγηση, «μαγεμένοι» από τη γαλήνη και την παράδοση του χωριού. 

Πηγή εικόνας και Δικαίωμα χρήσης: flickr.com/ Φωτογράφος: Richard Pier

Εν κατακλείδι, η Σίφνος, είναι μια καταπληκτική επιλογή για τις επικείμενες διακοπές σας, με αμέτρητα μέρη, μνημεία και μαγαζιά για να επισκεφθείτε, πανέμορφες παραλίες για να κολυμπήσετε, παραδοσιακές ταβέρνες για να γευτείτε τη ντόπια κουζίνα, αλλά και ευχάριστους ανθρώπους για να συναναστραφείτε! Επιβιβαστείτε, λοιπόν, στο πλοίο και επιστρέψτε στο κοσμοπολίτικο και συνάμα ιστορικό νησί της Σίφνου, να σας «χαρίσει» ευχάριστες διακοπές και υπέροχες αναμνήσεις! 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Σίφνος, visitgreece.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.