8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΤζορτζ Ουάσινγκτον: Ο θεμελιωτής του Αμερικανικού Ονείρου

Τζορτζ Ουάσινγκτον: Ο θεμελιωτής του Αμερικανικού Ονείρου


Του Ιουλίου Παπάζογλου,

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον (22 Φεβρουαρίου 1732 – 14 Δεκεμβρίου 1799) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός που υπηρέτησε ως ο πρώτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από το 1789 έως το 1797. Διορίστηκε από το Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσο ως διοικητής της Ηπειρωτικής Στρατός το 1775 και οδήγησε τις Πατριωτικές δυνάμεις στη νίκη στον Αμερικανικό Επαναστατικό Πόλεμο και στη συνέχεια υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Συνταγματικής Συνέλευσης το 1787, η οποία συνέταξε και επικύρωσε το Σύνταγμα της χώρας και ίδρυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ο Ουάσινγκτον έχει γίνει έτσι ευρέως γνωστός ως ο «πατέρας της χώρας του».

Ο αντικυβερνήτης της Βιρτζίνια, Robert Dinwiddie, διόρισε τον Ουάσινγκτον ως ταγματάρχη και διοικητή μιας από τις τέσσερις περιφέρειες της πολιτοφυλακής. Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ανταγωνίζονταν για τον έλεγχο της κοιλάδας του Οχάιο: οι Βρετανοί κατασκεύαζαν οχυρά κατά μήκος του ποταμού Οχάιο και οι Γάλλοι μεταξύ του ποταμού Οχάιο και της λίμνης Έρι. Τον Οκτώβριο του 1753, ο Dinwiddie διόρισε τον Ουάσινγκτον ως ειδικό απεσταλμένο, ενώ τον είχε στείλει να απαιτήσει από τις γαλλικές δυνάμεις να εκκενώσουν τη γη που διεκδικούσαν οι Βρετανοί. Ο Ουάσινγκτον διορίστηκε, επίσης, να συνάψει ειρήνη με τη Συνομοσπονδία των Ιροκουά και να συγκεντρώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις γαλλικές δυνάμεις. Έτσι συναντήθηκε με τον Tanacharison και άλλους αρχηγούς των Ιροκουά, στο Logstown, και συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με τους αριθμούς και τις τοποθεσίες των γαλλικών οχυρών, καθώς και πληροφορίες σχετικά με άτομα που αιχμαλωτίστηκαν από τους Γάλλους. Ο Ουάσινγκτον παρέδωσε τη βρετανική απαίτηση για εκκένωση της περιοχής στον Γάλλο διοικητή Saint-Pierre, αλλά οι Γάλλοι αρνήθηκαν να φύγουν. Ο Saint-Pierre έδωσε στον Ουάσινγκτον την επίσημη απάντησή του μετά από μερικές μέρες καθυστέρηση, καθώς και φαγητό και χειμωνιάτικα ρούχα για το ταξίδι του πίσω στη Βιρτζίνια. Ολοκλήρωσε την επισφαλή αποστολή σε 77 ημέρες, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω του χειμώνα.

Ο Ουάσινγκτον φτάνει στην Βοστόνη για να καθοδηγήσει τον Αμερικανικό στρατό. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Στις 14 Ιουνίου 1775, το Κογκρέσο δημιούργησε τον Ηπειρωτικό Στρατό και ο Τζον Άνταμς όρισε τον Ουάσινγκτον ως αρχιστράτηγό του, κυρίως λόγω της στρατιωτικής του εμπειρίας και της πεποίθησης ότι θα ενώσει καλύτερα τις αποικίες. Εξελέγη ομόφωνα από το Κογκρέσο την επόμενη μέρα. Ο Ουάσινγκτον εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου με στολή και έδωσε μια ομιλία αποδοχής στις 16 Ιουνίου. Ο Ουάσινγκτον διορίστηκε επίσημα από το Κογκρέσο ως «Στρατηγός & Αρχηγός του στρατού των Ηνωμένων Αποικιών και όλων των δυνάμεων που εγείρονται ή πρόκειται να αυξηθούν από αυτές». Του δόθηκε εντολή να αναλάβει την Πολιορκία της Βοστώνης στις 22 Ιουνίου 1775. Το Κογκρέσο επέλεξε τους κύριους αξιωματικούς του επιτελείου του, συμπεριλαμβανομένων των Υποστράτηγος Άρτεμας Γουόρντ, Υπολοχαγός Στρατηγός Οράτιο Γκέιτς, Υποστράτηγος Τσαρλς Λι, Υποστράτηγος Φίλιπ Σούιλερ και Υποστράτηγος Ναθαναέλ Γκριν.

Ο Χένρι Νοξ, ένας νεαρός λογιστής, εντυπωσίασε τον Άνταμς και τον Ουάσινγκτον με τη γνώση των πυρομαχικών και στη συνέχεια προήχθη σε συνταγματάρχη και αρχηγό του πυροβολικού. Ομοίως, ο Ουάσινγκτον εντυπωσιάστηκε από την ευφυΐα και τη γενναιότητα του Alexander Hamilton. Αργότερα θα τον προήγαγε σε συνταγματάρχη και θα τον διόριζε βοηθό του. Ο Ουάσινγκτον αρχικά απαγόρευσε τη στράτευση των μαύρων, ελεύθερων και υπόδουλων, στον Ηπειρωτικό Στρατό. Οι Βρετανοί είδαν την ευκαιρία να διαιρέσουν τις αποικίες και ο αποικιακός κυβερνήτης της Βιρτζίνια εξέδωσε μια διακήρυξη, η οποία υποσχόταν την ελευθερία στους σκλάβους εάν προσχωρούσαν στους Βρετανούς Απελπισμένος για ανθρώπινο δυναμικό στα τέλη του 1777, ο Ουάσινγκτον υποχώρησε και ανέτρεψε την απαγόρευσή του. Μέχρι το τέλος του πολέμου, περίπου το ένα δέκατο του στρατού της Ουάσιγκτον ήταν μαύροι. Μετά την παράδοση των Βρετανών, ο Ουάσινγκτον προσπάθησε να επιβάλει τους όρους της προκαταρκτικής Συνθήκης του Παρισιού (1783) με την ανάκτηση των σκλάβων που ελευθερώθηκαν από τους Βρετανούς και την επιστροφή τους στην υποτέλεια. Κανόνισε να κάνει αυτό το αίτημα στον Sir Guy Carleton στις 6 Μαΐου 1783. Αντίθετα, ο Carleton εξέδωσε 3.000 πιστοποιητικά ελευθερίας και όλοι οι πρώην σκλάβοι στη Νέα Υόρκη μπόρεσαν να φύγουν πριν εκκενωθεί η πόλη από τους Βρετανούς στα τέλη Νοεμβρίου 1783.

Η μάχη του Λονγκ Άιλαντ. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται, στις 30 Απριλίου 1789, στη Νέα Υόρκη και γίνεται ο πρώτος εκλεγμένος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Συνοδευόμενος από πολιτοφυλακές και μια μπάντα μαζί με πολιτικούς και ξένους αξιωματούχους που τον ακολουθούσαν προχώρησε σε μια παρέλαση, με πλήθος 10.000 ατόμων. Ο Ουάσινγκτον διάβασε μια ομιλία στην αίθουσα της Γερουσίας, ζητώντας «αυτό το Παντοδύναμο Ον… να αφιερώσει τις ελευθερίες και την ευτυχία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών». Αν και ήθελε να υπηρετήσει χωρίς μισθό, το Κογκρέσο επέμενε να το αποδεχτεί, παρέχοντας αργότερα στον Ουάσινγκτον 25.000 δολάρια ετησίως για να καλύψει τα έξοδα της προεδρίας, που ισοδυναμούν με 6,39 εκατομμύρια δολάρια σήμερα.

Ο Ουάσινγκτον επιτηρεί τον αμερικανικό στρατό στην Πενσυλβάνια. Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Ο Ουάσινγκτον σχεδίαζε να παραιτηθεί μετά την πρώτη του θητεία, αλλά οι πολιτικές διαμάχες τον έπεισαν να παραμείνει στην εξουσία. Ήταν ικανός διαχειριστής και μιλούσε τακτικά με τους επικεφαλής των τμημάτων για να πάρει τις συμβουλές τους. Ανέχτηκε τις αντίθετες απόψεις, παρά τους φόβους ότι ένα δημοκρατικό σύστημα θα οδηγούσε σε πολιτική βία, και πραγματοποίησε ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον διάδοχό του. Παρέμεινε ακομμάτιστος καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του (ο μόνος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που το έκανε) και αντιτάχθηκε στον διχασμό των πολιτικών κομμάτων, αλλά ευνόησε μια ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Λόρδος Άκτον (2008), Από την αναγέννηση στην Αμερικανική Επανάσταση, Αθήνα: Εκδόσεις Σμίλη
  • George Washington, britannica.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιούλιος Παπάζογλου
Ιούλιος Παπάζογλου
Σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Είναι στο τρίτο έτος και έχει επιλέξει την κατεύθυνση Ιστορίας. Γνωρίζει την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Proficiency και τη γερμανική γλώσσα σε επίπεδο Β1.