Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,
1980: Η Ζιμπάμπουε κατορθώνει να γίνει ανεξάρτητη και με την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας ύστερα από πολυετείς προσπάθειες για την πολύπαθη χώρα της Νοτίου Αφρικής. Είχε προηγηθεί το 1965 η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, ωστόσο χρειάστηκαν 15 έτη για να επέλθει η αναγνώρισή της.
Η κατοίκηση της περιοχής χρονολογείται από την προϊστορία, περίπου από το 500.000 π.Χ., με το γνωστότερο φύλο που εντοπίζεται να είναι οι Σαν, ενώ, αργότερα, εμφανίστηκε η φυλή των Μπαντού, η οποία κυριάρχησε στην περιοχή, με την αρχή της κατοίκησής του να τοποθετείται κατά τον 5ο αιώνα. Κατά τον 13ο αιώνα αναπτύχθηκε στην περιοχή και ένα βασίλειο –αναφέρεται συχνά και ως Μεγάλη Ζιμπάμπουε– που άφησε το στίγμα του, όπως μαρτυρούν και τα αρχαιολογικά κατάλοιπά του. Στα τέλη του 15ου αιώνα, θα φτάσουν στη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές, με τον Antonio Fernandes να θεωρείται από πολλούς ο πρώτος που εξερεύνησε τα εδάφη της Ζιμπάμπουε.
Ωστόσο, η μεγάλη εισροή των Ευρωπαίων πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, ενώ οι Βρετανοί ήταν αυτοί που θα κυριαρχήσουν, ιδρύοντας, μάλιστα, και τη Βρετανική Εταιρεία Νοτίου Αφρικής (British South Africa Company), κατά τη συνήθη τακτική τους και σε άλλες περιοχές, για παράδειγμα η Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Ο Cecil Rhodes είναι αυτός που φέρεται να πίσω από τη δημιουργία της (λίγο καιρό αργότερα η Εταιρεία ονομάστηκε και Ροδεσία προς τιμήν του ιδρυτή της), με τη δεκαετία του 1890 να είναι γεμάτη από συγκρούσεις και μάχες. Η ειρήνευση τελικά έφτασε το 1897, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο αιματηρών συγκρούσεων, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε η οικονομία με πολλά κέρδη για τους αποίκους, σε βάρος φυσικά του τοπικού πληθυσμού.
Η επόμενη μεγάλη αλλαγή ήρθε λίγο μετά από τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν άρχισε να διατρανώνεται το ρεύμα για την αυτοδιάθεση της περιοχής. Αυτό το γεγονός οδήγησε και στην προσάρτηση ως βασιλική αποικία της Ροδεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου θα απολάμβανε όλα τα προνόμια που προβλέπονταν και με βάση το νέο Σύνταγμα ήταν πλέον, από το 1923, αυτοδιοικούμενη. Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου αυξήθηκε και ο πληθυσμός των Ευρωπαίων ξεπέρασε τις 150.000 κατοίκους.
Το έτος της πρώτης μεγάλης αλλαγής ήταν το 1965, οπότε και ανακηρύχθηκε μονομερώς η ανεξαρτησία της, αυτοπροσδιοριζόμενη μάλιστα ως Ροδεσία. Ωστόσο, η διεθνής αναγνώριση είχε αργήσει να πραγματοποιηθεί γενόμενη μόλις το 1980, μια μέρα σαν σήμερα, λαμβάνοντας το όνομα Ζιμπάμπουε, με τον Robert Mugabe να είναι ο πρώτος της Πρωθυπουργός. Σήμερα πρώτευσά της είναι η Χαράρε, με την χώρα να αριθμεί πάνω από 15 εκατομμύρια κατοίκους.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ