Του Δημήτρη Μάνδαλου,
Η απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να προβεί σε ποινικές διώξεις κατά 11 Bουλευτών των Σπαρτιατών και του Ηλία Κασιδιάρη προκαλεί σημαντική αναστάτωση στο πολιτικό σκηνικό. Αυτή η δικαστική εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει την τελική απόφαση του Εκλογοδικείου.
Οι επιλογές για την ανακατανομή των κενών βουλευτικών εδρών που θα προκύψουν με την αποχώρηση των Σπαρτιατών από τη Βουλή, περιλαμβάνουν διάφορες προτάσεις, όπως η αναδιανομή των ψήφων ή η διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών. Ωστόσο, η προοπτική της ανακατανομής των ψήφων των Σπαρτιατών σε άλλα κόμματα προκαλεί διχασμό, καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν τις επαναληπτικές εκλογές σε περιφέρειες όπου εκλέγονται Βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος.
Παράλληλα, η διαμάχη επεκτείνεται και στην κοινότητα των συνταγματολόγων, με ορισμένους να προτιμούν την αναδιανομή των εδρών σε άλλα κόμματα και άλλους τις επαναληπτικές εκλογές. Οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο και στις νομικές διαδικασίες της χώρας. Παράλληλα, οι πολιτικές αντιδράσεις και οι νομικές εξελίξεις παραμένουν ανοικτές, περιμένοντας την τελική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.
Τα σενάρια που έχουν προκύψει αναφορικά με την αντικατάσταση των Σπαρτιατών στη Βουλή, είναι τα εξής: Αρχικά, να επανυπολογιστούν τα ποσοστά και οι έδρες όλων των κομμάτων, χωρίς τις ψήφους των Σπαρτιατών, οι οποίες ήταν 243.922. Έτσι, η Ν.Δ. βγάζει 6 έδρες παραπάνω, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 3 και από μία ΠΑ.ΣΟ.Κ., Κ.Κ.Ε. και Πλεύση Ελευθερίας. Από το συγκεκριμένο σχέδιο, ωστόσο, ανακύπτουν ορισμένα ζητήματα. Η κατανομή των 300 εδρών θα γίνει από την αρχή βάσει των νέων ποσοστών. Έτσι, μολονότι ορισμένα κόμματα θα αποκτήσουν περισσότερους Βουλευτές, άλλα θα χάσουν μερικούς.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ανακατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών, δηλαδή 4,68%, σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις τότε εκλογές. Οι έδρες της Ν.Δ. έτσι θα αυξάνονταν κατά 5, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατά 3 και των υπολοίπων κομμάτων από 1, προκαλώντας παρόμοια προβλήματα με την πρώτη περίπτωση. Το τρίτο σενάριο προβλέπει να επαναληφθούν εκλογές σε όσες εκλογικές περιφέρειες εξελέγησαν Βουλευτές από το κόμμα των Σπαρτιατών.
Η απόφαση της Eισαγγελέως να διώξει Βουλευτές προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα. Άμεσα ο Γιώργος Μανούσος και ο Γιάννης Δημητροκάλλης ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους, κατηγορώντας τον πρόεδρο του κόμματος ως υπεύθυνο για τις ποινικές τους διώξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Βασίλης Στίγκας κατηγόρησε τους Βουλευτές του κόμματος του ότι καθοδηγούνται από κέντρα της Greek Mafia, αλλά και του προφυλακισμένου για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη. Μετέπειτα, βέβαια, ο Στίγκας υποστήριξε τους Βουλευτές και δήλωσε ότι θα τους υπερασπιστεί στη δίκη ως μάρτυρας. Αναμένονται περισσότερες αποχωρήσεις βουλευτών, χωρίς όμως να επηρεάζουν τις δικαστικές εξελίξεις. Στην πλευρά του προέδρου, υπάρχουν Βουλευτές που τον υποστηρίζουν και διασφαλίζουν την ακεραιότητα του κόμματος στο Κοινοβούλιο.
Συνοψίζοντας, η επικείμενη διάλυση του κόμματος των Σπαρτιατών αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία ανάσα Δημοκρατίας για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο διαμοιρασμός των εδρών, δεδομένης της κυριαρχίας της Ν.Δ., θα της προσδώσει επιπλέον εξουσία, με αποτέλεσμα να δρα όλο και πιο ανενόχλητη χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα άλλο κόμμα.