14.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤζια: Το γοητευτικό νησί των Κυκλάδων

Τζια: Το γοητευτικό νησί των Κυκλάδων


Της Μαρίνας Νίκα, 

Η Κέα, γνωστή σε όλους ως Τζια, είναι ένα πανέμορφο Κυκλαδονήσι που θα σου «χαρίσει» στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για μία διήμερη εξόρμηση, καθώς απέχει μόνο μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου. Η Τζια έχει πλούσια ιστορία που αντικατοπτρίζεται μέχρι και σήμερα. Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και αξιοθέατα μας ταξιδεύουν σε μία άλλη εποχή!

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το νησί ονομαζόταν «Υδρούσα» για τα πολλά νερά της και την πυκνή της βλάστηση. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Νύμφες που ζούσαν κοντά στις πηγές, όμως, μετά την εκδίωξή τους από ένα λιοντάρι, το νησί επλήγη από την ανομβρία και την ξηρασία. Η κατάσταση αυτή βελτιώθηκε από την έλευση του γιου του Απόλλωνα, Αρισταίου, κατόπιν παράκλησης των κατοίκων. Έτσι, το νησί σώθηκε θυσιάζοντας στον Δία Ικμαίο και φροντίζοντας τους καλοκαιρινούς μήνες να φυσούν δροσεροί άνεμοι. Αργότερα, ο τόπος αυτός έλαβε το όνομα Κέως από τον πρώτο επώνυμο οικιστή του νησιού Κέω, αρχηγό των Λοκρών, από τη Ναύπακτο.

Κατά τους ιστορικούς χρόνους η Τζια κατοικήθηκε από τους Ίωνες. Κατά την αρχαϊκή περίοδο ιδρύθηκε η Τετράπολις της Κέως που αποτελούνταν από την Ιουλίδα (σημερινή πρωτεύουσα), την Κορησσία, την Ποιήεσσα και την Καρθαία. Επίσης, οι πόλεις – κράτη της Κέας την αναδεικνύουν οικονομικά και πολιτισμικά, ενώ, παράλληλα, δημιουργούνται και τα πρώτα αρχαϊκά ιερά της Κορησσίας και της Αγίας Ειρήνης. Επιπρόσθετα, η Κέα αποτέλεσε μητέρα πατρίδα, αλλά και χώρο δράσης εξεχουσών προσωπικοτήτων, όπως των λυρικών ποιητών Σιμωνίδη Κείο και Βακχυλίδη, του σοφιστή Πρόδικου, του ιατρού Ερασίστρατου και του φιλοσόφου Αρίστωνα.

Πηγή εικόνας: flickr.com/ Δικαιώματα χρήσης: Sotiris.A

Στους Περσικούς πολέμους, η Κέως πήρε μέρος με δικά της πλοία στη ναυμαχία του Αρτεμισίου και της Σαλαμίνας, ενώ η γειτνίασή της με την Αθήνα τη μετέτρεψε σε κέντρο εμπορίου και βοήθησε στην οικονομική της ανάπτυξη μέσα από την εκμετάλλευση των μεταλλείων σιδήρου και μίλτου και την ένταξή της στην Αθηναϊκή Συμμαχία.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, οι Κέοι πολέμησαν στο πλευρό των Αθηναίων και, παράλληλα, έλαβαν μέρος στη Σικελική εκστρατεία. Το 377/376 π.Χ. οι πόλεις της Κέας προσχώρησαν στη Β΄ Αθηναϊκή Συμμαχία και το 388 π.Χ. πολέμησαν εναντίον των Μακεδόνων, στη μάχη της Χαιρώνειας. Στα Βυζαντινά χρόνια η Κέα προσχώρησε στο Θέμα του Αιγαίου, ενώ οι πειρατικές επιδρομές ανάγκασαν τους κατοίκους να οχυρωθούν στο εσωτερικό. Το 1207, «πέφτει» στα χέρια των Φράγκων και στη συνέχεια στα χέρια των Οθωμανών. Πιθανολογείται ότι από τότε επικρατεί και η ονομασία Τζια.

Τέλος, η Τζια υφίστατο μεγάλες καταστροφές το 1668 κατά τον Βενετο – Οθωμανικό πόλεμο, λόγω της υποστήριξής της προς τους Βενετούς. Τον 18ο αιώνα το νησί ακμάζει και διαμορφώνεται σε εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο της περιοχής και διατηρεί ισχυρές εμπορικές σχέσεις με προξενεία όλων των μεγάλων δυνάμεων. 

Σήμερα, η Κέα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο αγαπητά νησιά του Αιγαίου, καθώς συνδυάζει τη σπουδαία ιστορική της παράδοση με την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά. Αποτελεί ένα πανέμορφο νησί, αλλά κυρίως προσβάσιμο, με αποτέλεσμα να υποδέχεται πολλούς επισκέπτες ετησίως — και όχι άδικα — οι οποίοι αγαπούν το νησί από την πρώτη στιγμή!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κέα (Τζιά) | Το νησί που μάγεψε τον Πίνδαρο, golden-greece.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρίνα Νίκα
Μαρίνα Νίκα
Είναι φοιτήτρια Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Στον ελεύθερο της χρόνο της αρέσει να διαβάζει ιστορικά βιβλία και έργα κλασικής λογοτεχνίας.