14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήΌ,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision

Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζεις για τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision


Της Κωνσταντίνας Χασιώτη,

Στο παραλιακό Μάλμε της Σουηδίας θα λάβει χώρα, σε έναν μήνα από τώρα, ο 68ος διαγωνισμός της Eurovision, ο οποίος δείχνει να επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις για το φανατικό κοινό, μιας και αποτελεί την πεντηκοστή επέτειο από τη νίκη των θρυλικών ABBA με το περίφημο “Waterloo” το 1974. Παράλληλα, ο φετινός διαγωνισμός έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα, καθώς πενήντα χρόνια πριν η χώρα μας εντάχθηκε για πρώτη φορά στον θεσμό της Eurovision και από τότε παραμένει πιστή σε αυτόν έχοντας χάσει μόλις 6 διαγωνισμούς στο πέρασμα των χρόνων.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο Malmö Arena, χωρητικότητας 15.000 θέσεων, το οποίο έχει αξιοποιηθεί ξανά για τους σκοπούς της Eurovision το 2013, έπειτα από την πρώτη νίκη της Loreen με το “Euphoria”. Η έναρξη του διαγωνισμού με τον πρώτο ημιτελικό έχει προγραμματιστεί για τις 7 Μαΐου, ενώ ο δεύτερος ημιτελικός και ο τελικός να ακολουθούν στις 9 και 11 Μαΐου αντίστοιχα. Οι δεκαπέντε χώρες του πρώτου ημιτελικού και οι δεκαέξι του δευτέρου θα παλέψουν για την πρόκρισή τους στον τελικό μέσω μιας ολοκληρωμένης τρίλεπτης παρουσίασης των τραγουδιών που κάθε χώρα έχει επιλέξει για να την εκπροσωπήσει. Κάθε εκτέλεση οφείλει να υπακούει στους κανόνες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) ώστε να μπορέσει να συμμετέχει επιτυχώς στον διαγωνισμό.

Πηγή εικόνας: euruvision.tv

Ειδικότερα, η EBU επιτρέπει την ύπαρξη έως και έξι ατόμων στη σκηνή, ενώ απαγορεύει κατηγορηματικά την εκμετάλλευση ζωών για καλλιτεχνικούς λόγους, αλλά και την ανάδειξη τραγουδιών που υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Φέτος, ο Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας της Σουηδίας (SVT) πρότεινε μια σειρά από αλλαγές με απώτερο σκοπό την πιο δίκαιη διεξαγωγή του διαγωνισμού. Από εδώ και πέρα, οι λεγόμενες Big-5 χώρες και η Σουηδία, οι οποίες προάγονται αυτόματα στον τελικό, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη συμμετοχή τους και στους ημιτελικούς. Επιπρόσθετα, στον μεγάλο τελικό η ψηφοφορία του κοινού θα γίνει διαθέσιμη με την αρχή του σόου, ώστε να καταργηθεί το στερεότυπο των προνομιούχων και μη θέσεων στην κατάταξη παρουσίασης.

Πριν την έναρξη του διαγωνιστικού τμήματος, και συγκεκριμένα την Κυριακή 5 Μαΐου, θα διαδραματιστεί το Turquoise Carpet στο Malmö Live Congress and Concert Hall, μια μακρόχρονη παράδοση που ξεκίνησε το 2009 στη Μόσχα και στοχεύει στην προβολή και την εξοικείωση του κοινού με τους διαγωνιζόμενους. Κάθε εθνική αντιπροσωπεία θα κληθεί να φωτογραφεί και να απαντήσει σε ερωτήσεις που ενδέχεται να τους κάνουν οι ανταποκριτές και οι δημοσιογράφοι. Το γεγονός αναπαράγεται ζωντανά μέσω από το κανάλι της Eurovision στο YouTube και διαρκεί πάνω από τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένου και των διάφορων ψυχαγωγικών δρώμενων.

Τριανταεφτά χώρες θα λάβουν συμμετοχή στης 68η διοργάνωση, ύστερα από την απαγόρευση της Ρωσίας το 2022 λόγω του εξελισσόμενου πολέμου με την Ουκρανία, αλλά και την απόσυρση πολλών βαλκανικών κρατών όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και η Ουγγαρία, εξαιτίας της αδυναμίας ικανοποίησης των απαιτούμενων κοστών συμμετοχής τους στον διαγωνισμό. Παρ’ όλ’ αυτά, ο φετινός διαγωνισμός σηματοδοτεί την επανένταξη του Λουξεμβούργου στον θεσμό έπειτα από 31 χρόνια συνεχόμενης απουσίας.

Αμφιλεγόμενη κρίθηκε η απόφαση της EBU να συμπεριλάβει στον διαγωνισμό το Ισραήλ εν μέσω των πολεμικών του συγκρούσεων με τη Χαμάς, με πολλούς να προτείνουν το μποϊκοτάρισμα της διοργάνωσης. Στις 19 Φεβρουαρίου, έγινε γνωστό πως η Ισραηλινή συμμετοχή πιθανότατα να ονομάζεται “October Rain”, γεγονός που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων τόσο από το σύνολο των οπαδών όσο και από την EBU η οποία έμενε να απορρίψει δύο ακόμα ισραηλινές προτάσεις και εν τέλει να καταλήξει σε μετονομασία του ομώνυμου “October Rain” σε “Hurricane”, σκορπίζοντας δυσαρέσκεια και απογοήτευση σε όσους προσδοκούσαν την παραδειγματική τιμωρία του Ισραήλ.

Nemo. Πηγή εικόνας: euruvision.ert/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Ella Mettler

Μια από τις τριανταεφτά αυτές χώρες θα κατακτήσει φέτος τον τίτλο του νικητή της Eurovision 2024, με τις στοιχηματικές εταιρίες και τους οπαδούς να διχάζονται ως προς το ποια χώρα είναι πιο κατάλληλη για τη διεκδίκηση του βραβείου. Αναλυτικότερα, στον πρώτο ημιτελικό διαγωνίζεται η Κροατία με τον Baby Lasagna και το “Rim Tim Tagi Dim”, ένα ροκ-χιουμοριστικό τραγούδι που φαίνεται να έχει κεντρίσει την προσοχή του κόσμου αλλά και των στοιχηματικών, καθώς έχει μέχρι στιγμής λάβει τη δεύτερη σε σειρά θέση για τη νίκη. Στον ίδιο ημιτελικό λαμβάνει μέρος και η Ουκρανία με το τραγούδι “Teresa & Maria” που ερμηνεύουν οι Alyona Alyona και Jerry Heil και κατακτούν την πέμπτη θέση στα στοιχήματα, αλλά με το κοινό να τις κατατάσσει χαμηλότερα. Στον δεύτερο ημιτελικό, ο ανταγωνισμός φτάνει στο ζενίθ, έχοντας πέντε χώρες να επιδιώκουν τόσο την νίκη του ημιτελικού όσο και ολοκλήρου του διαγωνισμού.

Ακολούθως, η Ελβετία με τον Nemo και το “The Code”, ένα μουσικό σύμπλεγμα που συνδυάζει pop στοιχεία μαζί με όπερα και ραπ, είναι στην πρώτη θέση των στοιχημάτων. Ωστόσο, το “Europapa” του Joost Klein με την Ολλανδία, το οποίο θα κλείσει τον δεύτερο ημιτελικό, δείχνει να κερδίζει την ψήφο του κοινού. Αξιοσημείωτες είναι και οι συμμετοχές της Αυστρίας με το “We Will Rave​” και του Βελγίου με το “Before the Party’s Over”, αλλά και φυσικά της Ελλάδας με την εκκεντρική Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» να απειλούν τις υπόλοιπες αποστολές του ημιτελικού.

Μαρίνα Σάττι. Πηγή εικόνας: protothema.gr

Το «Ζάρι”, ένα μουσικό κομμάτι που επιτυχημένα συνενώνει ελληνικούς παραδοσιακούς ήχους με σύγχρονα μουσικά ακούσματα, έχει ενθουσιάσει τους ευρωπαίους με την αυθεντικότητα και τη ζεστή ατμόσφαιρα που απορρέει το video clip. Διαφορετική άποψη φαίνεται να ενστερνίζεται το ελληνικό κοινό με πολλούς να επισημαίνουν πως το τραγούδι προωθεί την εικόνα μιας εξαθλιωμένης ελληνικής λαϊκής τάξης και κουλτούρας, αγνοώντας τα πραγματικά πολιτιστικά μεγαθήρια της χώρας μας. Η ίδια η Μαρίνα Σάττι έχει δηλώσει πως στόχος της είναι τα προάγει στην Ευρώπη τον ατόφιο ελληνικό πολιτισμό όπως αυτός ξεπροβάλει στην καθημερινότητα. Παρά τις όποιες αμφιβολίες, η Μαρίνα Σάττι έχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού μέσω της πρωτότυπης και δημιουργικής της παρουσίας αλλά και της μαγευτικής της φωνής, τώρα μένει να περιμένουμε με ανυπομονησία τι επιφυλάσσει αυτή και η έμπειρη ομάδα της στη μεγάλη σκηνή του Μάλμε.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Eurovision 2024: Turquoise Carpet location unveiled, esctoday.com, διαθέσιμο εδώ. 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Χασιώτη
Κωνσταντίνα Χασιώτη
Γεννήθηκε το 2005 σε μια κωμόπολη στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Γνωρίζει αγγλικά, ιταλικά και γερμανικά και στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με τον χορό και με θέματα που αφορούν την μόδα, την ευεξία και την κοινωνία ως σύνολο. Δηλώνει λάτρης των μουσικών διαγωνισμών αλλά και των αυτοκινητιστικών αγώνων.