14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟι έφηβοι με τα smarthphones

Οι έφηβοι με τα smarthphones


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι στην εποχή της τεχνολογίας, την οποία διανύουμε, η καθημερινότητα της πλειονότητας των πολιτών είναι ταυτισμένη με διάφορες συσκευές. Από τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα tablet και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτό που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.

Τι συμβαίνει, όμως, με τις μικρότερες ηλικίες; Τα παιδιά και οι έφηβοι πάνε «πακέτο» με το κινητό τους τηλέφωνο. Αρκεί να επισκεφθεί κανείς ένα σχολείο, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πραγματικότητα: καθισμένοι στα παγκάκια, περπατώντας στο προαύλιο, ακόμη και μέσα στις αίθουσες οι μαθητές βρίσκονται σε κατάσταση «σκρολαρίσματος». Μπορεί βάσει της σχετικής νομοθεσίας η χρήση τέτοιου είδους συσκευών στο σχολικό περιβάλλον να απαγορεύεται, αλλά δεν τίθεται σε εφαρμογή εδώ και πολλά χρόνια, πριν καν αναδυθούν στη ζωή μας τα smartphones.

Όσο για το τι είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον τους και τους καθιστά τόσο προσηλωμένους στην οθόνη; Το μόνο που χρειάζεται είναι μια φωτογραφία στο Instagram ή ένα Reel στο Tik Tok. Ακόμη κι αν έχουν παρακολουθήσει το περιεχόμενο των διαδικτυακών τους φίλων, ο «μαγικός» αλγόριθμος δεν τους αφήνει να ησυχάσουν, καθώς προτείνει συνεχώς νέες εικόνες και video. Ώρες ατελείωτες παρακολουθώντας τα ίδια πράγματα και διάγοντας μια αδιάφορη ζωή, στην οποία η σημασία δίνεται στο τι θα «ποστάρει» κάθε χρήστης.

Πηγή εικόνας και Δικαιώματα χρήσης: freepik.com

Σύμφωνα με την έρευνα της Focus on Tech Life tips, που διεξήχθη από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2023, οι ηλικίες 16-24 αφιερώνουν 185 λεπτά, δηλαδή 3 ώρες, την ημέρα στη χρήση του διαδικτύου μέσω του κινητού τηλεφώνου. Η πολύωρη χρήση -και πρόκειται για στοιχεία που αφορούν μόνο το κινητό- της τεχνολογίας ήταν αναμενόμενο να επιφέρει συνέπειες σε πολλούς τομείς της ζωής. Ξεκινάμε από την κοινωνική ζωή, όπου οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των εφήβων έχουν αλλάξει. Όλοι έχουμε δει έφηβους -φυσικά και ενήλικες- να κάθονται στο ίδιο τραπέζι και αντί να έχουν οπτική επαφή και να συζητούν, να ασχολούνται με το κινητό. Παράλληλα, πολλές είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Το άγχος, η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση κατέχουν τα πρωτεία στις εν λόγω ηλικίες.

Ζώντας στον ψηφιακό τους κόσμο, δεν μένει χρόνος να σκεφτούν, να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα, να γνωρίσουν καλύτερα τους ίδιους και τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται. Αν δε βρεθούν νέα ενδιαφέροντα και άλλοι τρόποι απασχόλησης, το μέλλον δε θα είναι καλύτερο. Ο καλύτερος «φίλος» του καθένα θα είναι το κινητό…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.