Του Γιώργου Γιαννούλη,
Παραδοσιακά οι Ευρωεκλογές είναι μια πιο «χαλαρή» αναμέτρηση, μιας και δεν προκύπτει Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση από αυτές. Αυτό, όμως, φαίνεται να έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα, οι φετινές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν «άρωμα» Βουλευτικών, με τα κόμματα να βρίσκονται σε θέση «μάχης». Και στο τέλος του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να δώσει σαφές μήνυμα συσπείρωσης του κόμματος. Αδιαμφησβήτητα, η δεύτερη τετραετία είναι πιο δύσκολη από την πρώτη. Αντικειμενικά, τα προβλήματα πιστώνονται στο ίδιο κόμμα, αφού ήταν το ίδιο που κυβερνούσε πριν και είναι πιο εύκολο και λογικό να αποτυπωθεί μια κυβερνητική φθορά.
Ο Πρωθυπουργός έχει ανεβάσει τους τόνους, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις που μπορεί να δίνουν άνετο προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα, αλλά δεν είναι και αόρατος ο κίνδυνος της υπερσυντηρητικής έως και άκρας-δεξιάς. Μπορεί, άραγε, μια Κεντροδεξιά δύναμη που προσπαθεί να απευθυνθεί σε μεγάλο μέρος της Κοινωνίας να ανακόψει αυτόν τον κίνδυνο; Με μια διαλυμένη Αντιπολίτευση και μία κρίση στην Κεντροαριστερά, η στροφή σε «αντισυστημικά» κόμματα είναι πολύ πιθανή. Αυτό ακριβώς θέλει να προλάβει! Η απειλή όχι μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και για την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας είναι από τα «δεξιά» της παραδοσιακής δεξιάς. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει ότι έχει λάβει το μήνυμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για δράσεις. Σε πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα βλέπουμε ότι σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι Ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας. Κι αυτό, διότι οι πολίτες περιμένουν ταχύτερη εφαρμογή των δεσμεύσεων, πράγμα για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τη Ρόδο ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κατεβάσει τα μολύβια».
Ακόμα, τις προηγούμενες μέρες, απάντησε και στον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που ζητά Εθνικές Εκλογές. Το αίτημα αυτό είναι παράλογο, διότι θα δαπανηθούν εκατομμύρια ευρώ για να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση. Ναι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση, με την πολιτική ανεπάρκεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά το 17% δεν μπορεί να ανατρέψει το υπάρχον σκηνικό. Το μόνο κέρδος θα είναι στην ακροδεξιά που δεν χάνει ευκαιρία να επωφεληθεί από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την Κοινωνία. Κέρδος για την αποχή και την υποτιθέμενη αντισυστημικότητα και ζημία για τη χώρα… Αυτό θέλει η Αντιπολίτευση; Ας το ξεκαθαρίσουν… Η Νέα Δημοκρατία ζητά την ενίσχυση στην Ευρωβουλή για να διεκδικήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει παρών και εγγυάται για τους υποψήφιους και τις υποψήφιες Ευρωβουλευτές του κόμματος, προσπαθώντας να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα. Και, ναι, επικοινωνιακά έχει κερδίσει, αλλά το στοίχημα τώρα, για να μην «απειληθεί» από την κομματιασμένη Αντιπολίτευση, είναι να δούμε πράξεις, έργα κι όχι απλώς υποσχέσεις. Ειδικά, στον τομέα της Ασφάλειας που είχε γίνει «σημαία» της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά, αναμένεται μέχρι τις Ευρωεκλογές να είναι έτοιμο το νέο Σχέδιο επανασύστασης της Ελληνικής Αστυνομίας. «Σταθερά, τολμηρά, μπροστά», λοιπόν; Αυτό το μήνυμα εκπέμπεται. Η Κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα ότι τις υποσχέσεις μπορεί να τις υλοποιήσει άμεσα, αρκεί, βεβαίως, να έχει και την κοινωνική αποδοχή. Η λαϊκή νομιμοποίηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την πρόοδο.
Πάντως, η συσπείρωση της κυβερνώσας παράταξης οφείλεται και στην πόλωση την οποία βλέπουμε καθημερινά. Είναι πασιφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλάρωση. Αυτές οι εκλογές θα πρέπει να δώσουν μια εικόνα της Ελλάδας που προχωρά ευρωπαϊκά. Σίγουρα η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και δυνατή φωνή στην Ευρωβουλή για να μην αμφισβητείται ούτε στο εγχώριο ούτε στο διεθνές πεδίο. Είναι βέβαιο ότι αυτές οι Εκλογές θα μοιάζουν με τις Βουλευτικές, αλλά είναι ανάγκη τα κόμματα να πείσουν για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με τη διεκδίκηση του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.