17.6 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠαιδική ηλικία: Η αρχή των πάντων για τον άνθρωπο

Παιδική ηλικία: Η αρχή των πάντων για τον άνθρωπο


Της Μαρίας Βέργου,

Τα τελευταία χρόνια η όξυνση των ανθρωπίνων οριζόντων και οι γνώσεις που έχουμε αποκτήσει στον τομέα του ψυχισμού και της ψυχολογίας του ατόμου, μάς έχουν διδάξει ένα πολύτιμο μάθημα σχετικά με την εξέλιξή μας ως άνθρωποι μεγαλώνοντας. Όλα ξεκινούν από την πρώτη ηλικία, από τα παιδικά μας χρόνια, τα οποία καθορίζουν την εξέλιξη της προσωπικότητας μας, την ποιότητά μας ως ανθρώπινα όντα, καθώς και τη διαμόρφωση ενός υγιούς και χρήσιμου ανθρώπου που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Με λίγα λόγια, λοιπόν, τα θεμέλια για το σήμερα χτίζονται στην αρχή της ζωής μας και ο άνθρωπος που θα γίνουμε στο μέλλον στηρίζεται στις αξίες με τις οποίες γαλουχούμαστε κατά την τρυφερή παιδική μας ηλικία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους ανθρώπους που μεριμνούν για την αγωγή των παιδιών και φροντίζουν για την πνευματική, ψυχική και σωματική τους υγεία και ανάπτυξη, δηλαδή τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Ως παιδιά διδασκόμαστε πολλά πράγματα και λαμβάνουμε καθημερινά στη ζωή μας πληθώρα πληροφοριών και γνώσεων, τις οποίες πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε και να φιλτράρουμε με σωστό και γόνιμο τρόπο. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού που θα καθορίσει μετέπειτα τον άνθρωπο, είναι μείζονος σημασίας να έχουμε τη σωστή καθοδήγηση ως παιδιά. Στην παιδική μας ηλικία δε μαθαίνουμε μόνο γλώσσα και μαθηματικά, αλλά θέτουμε τις απαραίτητες βάσεις για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας στο μέλλον. Ερχόμαστε πρώτη φορά σε επαφή με έννοιες, όπως ο σεβασμός απέναντι σε έναν άλλον άνθρωπο, η υπομονή που είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για την επίτευξη στόχων, αλλά και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, η συνεργασία που αποτελεί γνώρισμα όλων των κοινωνιών και η ενσυναίσθηση, που μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Ως παιδιά μαθαίνουμε να αγαπάμε πολύ και αληθινά και να πονάμε με τον πόνο του άλλου. Μαθαίνουμε να βοηθάμε, να στηρίζουμε και να μην περιθωριοποιούμε κανέναν, γιατί όλοι μας αξίζουμε και είμαστε ίσοι. Όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση ανθρώπων με βούληση, κριτική σκέψη, ηθικές αξίες και ανθρωπιά που θα μπορέσουν μελλοντικά να συμβάλλουν ενεργά στην κοινωνία και την εξέλιξή της.

Πηγή Εικόνας: Pixabay.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: klimkin.

Το έργο, λοιπόν, που επιτελούν οι γονείς και οι δάσκαλοί μας είναι περίπλοκο και απαιτητικό, διότι κρατούν στα χέρια τους θεμέλια που πολλές φορές μπορεί να καθορίσουν το δικό μας αύριο. Οι γονείς είναι απαραίτητο να δίνουν στα παιδιά τους κατά την παιδική ηλικία την προσοχή και την αγάπη που τους είναι απαραίτητη και να τα εφοπλίζουν με γνώσεις ουσιαστικές και με γόνιμες εμπειρίες. Στην ψυχολογία υποστηρίζεται ότι η ενασχόληση με το παιδί και η σχέση αγάπης, εμπιστοσύνης και υποστήριξης που αναπτύσσει με την οικογένειά του είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις σχέσεις που θα αναπτύξει το παιδί στο μέλλον και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζει τους ανθρώπους γύρω του.

Οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να εστιάζουν μόνο στον καλό μαθητή, αλλά και στον καλό άνθρωπο και με δραστηριότητες και βιβλία να συμβάλλουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Η επαφή με τη φύση, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα ομαδικό άθλημα, η ενασχόληση με την τέχνη μπορούν να εξυγιάνουν την ψυχή ενός παιδιού και να το μυήσουν σε πολλές αρετές. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνουν άνθρωποι με ήθος και ποιότητα μέσα τους και δεν υπάρχει τίποτα πιο ελπιδοφόρο για το μέλλον μας ως κοινωνία και ως άνθρωποι από αυτό…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Βέργου
Μαρία Βέργου
Γεννημένη το 2003 στην Αθήνα. Σπουδάζει Φαρμακευτική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την ενδιαφέρει η ενασχόληση με επιστημονικά θέματα, ενώ ταυτόχρονα την έχει κερδίσει η φιλοσοφία και η ποίηση. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τον χορό, τις πολεμικές τέχνες και το σκάκι.