Της Μαρίας Κουλούρη,
Γνωρίζουμε πραγματικά τι θέλουμε; Και αν ναι, είναι πράγματι αυτό που μας ταιριάζει ή το νομίζουμε λόγω των εκάστοτε συνθηκών; Πέντε άνθρωποι στο βιβλίο της Μίτσικο Αογιάμα Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων αναζητούν σε μια μικρή κεντρική βιβλιοθήκη του Τόκιο συγκεκριμένα βιβλία, τα οποία θεωρούν ότι τα χρειάζονται, όμως η βιβλιοθηκάριος Σαγιούρι Κοματσί τους ανατρέπει τα δεδομένα, προτείνοντάς τους βιβλία διαφορετικά, που θεωρεί εκείνη ότι τους ταιριάζουν. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Η Michiko Aoyama γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1970 στην επαρχία Aichi της Ιαπωνίας. Ύστερα από τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο, εργάστηκε ως ρεπόρτερ σε μια ιαπωνική εφημερίδα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, ενώ αργότερα επέστρεψε στο Τόκιο και εργάστηκε ως υπεύθυνη ύλης σε περιοδικά. Τιμήθηκε με το Βραβείο Miyazakimoto για το πρώτο της βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων Την Πέμπτη, ζεστή σοκολάτα. Το βιβλίο το οποίο αφορά η παρούσα βιβλιοπαρουσίαση, Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων, πούλησε περισσότερα από 150.000 αντίτυπα, ενώ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Η συγγραφέας σήμερα ζει στη Γιοκοχάμα.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε πέντε κεφάλαια, καθένα από τα οποία είναι αφιερωμένο και σε έναν από τους πρωταγωνιστές. Πρώτη πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Τομόκα, μια κοπέλα 21 ετών, η οποία εργάζεται σε ένα κατάστημα γυναικείων ενδυμάτων στο Τόκιο ως πωλήτρια και κατάγεται από ένα μικρό χωριό σχετικά μακριά από την πόλη. Ωστόσο, δεν είναι ευχαριστημένη από τη δουλειά της και αποφασίζει να παρακολουθήσει μαθήματα excel ώστε να αναζητήσει κάποια άλλη απασχόληση και αναζητά στη βιβλιοθήκη του Τόκιο ένα σχετικό βιβλίο. Ο δεύτερος πρωταγωνιστής είναι ο Ριό, ένας 35χρονος λογιστής σε εταιρεία επίπλων, ο οποίος δεν είναι ένας ιδιαίτερα κοινωνικός άνθρωπος, ενώ στο παρελθόν είχε ως όνειρο να εργαστεί σε παλαιοπωλείο. Πηγαίνει κι εκείνος στη βιβλιοθήκη με σκοπό να βρει ένα βιβλίο, ώστε να ανοίξει μια επιχείρηση.
Η τρίτη πρωταγωνίστρια είναι η Νατσουμί, μια γυναίκα 40 ετών, πρώην στέλεχος εκδοτικού τμήματος περιοδικού. Μετά από τη γέννηση της κόρης της, το αφεντικό της τη μετακίνησε από το εκδοτικό τμήμα του περιοδικού στο τμήμα αρχείων. Πηγαίνει στη βιβλιοθήκη με σκοπό να βρει ένα παιδικό βιβλίο για την κόρη της. Ο τέταρτος πρωταγωνιστής είναι ο Χιρόγια, ένας άνεργος 30 χρονών, ο οποίος σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική, δεν μπόρεσε, όμως, να βρει απασχόληση ως εικονογράφος. Βλέποντας και θαυμάζοντας ένα λούτρινο μάνγκα, πηγαίνει στη βιβλιοθήκη με σκοπό να γνωρίσει τη δημιουργό του, δηλαδή τη βιβλιοθηκάριο Σαγιούρι. Τελευταίος πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Μασάο, ένας συνταξιούχος 65 ετών, ο οποίος πηγαίνει στην κοινότητα για να παρακολουθήσει μαθήματα ενός κινέζικου επιτραπέζιου παιχνιδιού (γκο). Πηγαίνει στη βιβλιοθήκη με σκοπό να αναζητήσει ένα βιβλίο σχετικό με το παιχνίδι αυτό.
Η βιβλιοθηκάριος Σαγιούρι Κοματσί προτείνει και στους πέντε πρωταγωνιστές βιβλία εντελώς διαφορετικά από αυτά που σκόπευαν να δανειστούν. Καταλαβαίνοντας τα όνειρα και την ψυχοσύνθεση αυτών των ανθρώπων, η Σαγιούρι μαζί με τα βιβλία που θέλουν να δανειστούν, τους δίνει και βιβλία που αλλάζουν ριζικά τη ζωή καθενός από τους πρωταγωνιστές, «φέρνοντάς» τους πιο κοντά στα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Με έναν εύληπτο λόγο και μια γλαφυρή αφηγηματική ροή, το μυθιστόρημα «εξυμνεί» το βιβλίο ως μέσο διεκδίκησης της ζωής που οι άνθρωποι επιθυμούν, αλλά φοβούνται να την πραγματοποιήσουν, καθώς και τους «αφανείς ήρωες» των βιβλιοθηκών, οι οποίοι αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες των αναγνωστών, ωθώντας τους, έτσι, στο να επιλέγουν βιβλία που μπορούν να τους χαρίσουν το θάρρος —ή το έναυσμα— που χρειάζονται.