11.8 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά10 + 1 γλυκά της Σαρακοστής!

10 + 1 γλυκά της Σαρακοστής!


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής και μερικοί από εμάς έχουν ξεκινήσει τον μακρύ αγώνα της νηστείας και έχουν, πλέον, αποκλείσει από τη διατροφή τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας. Άλλοι πάλι, επιλέγουν να νηστέψουν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ίσως φαίνεται πολύ δύσκολο να τιθασεύσεις τον εαυτό σου στους πειρασμούς και τις λιγούρες, είτε σε φαγητά είτε σε γλυκά. Όμως, υπάρχουν πάμπολλες νηστίσιμες, γλυκές επιλογές που ίσως σε ξετρελάνουν. Παρακάτω αναφέρονται έντεκα νηστίσιμα γλυκά για την περίοδο της Σαρακοστής!

Σάμαλι 

Σάμαλι…το απόλυτο νηστίσιμο γλυκό που αντικαθιστά με μεγάλη επιτυχία το ραβανί και αποτελεί ένα πεντανόστιμο και πολύ ζουμερό γλυκό. Σύμφωνα με την παράδοση, αρωματίζεται με μαστίχα και περιέχει χυμό πορτοκαλιού, σιμιγδάλι και ζάχαρη! Είναι ένα διάσημο γλυκό που συναντάται σε ζαχαροπλαστεία, ειδικά αυτές τις μέρες, αλλά είναι και αρκετά εύκολο για να το φτιάξετε στο σπίτι!

Χαλβάς 

Πεντανόστιμο, παραδοσιακό και νηστίσιμο γλυκό είναι φυσικά και ο αγαπημένος χαλβάς, είτε ο σιμιγδαλένιος είτε ο μακεδονικός. Ο πρώτος είναι πολύ εύκολος για να τον φτιάξετε και στο σπίτι, ενώ αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για επιδόρπιο μετά από ένα χορταστικό γεύμα, αφού βοηθά τρομερά και στη χώνεψη. Όσο για τον μακεδονικό, όχι μόνο είναι διαθέσιμος σε όλα τα ζαχαροπλαστεία και super markets με μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων (με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, καραμέλα, λευκή σοκολάτα κ.ά.), αλλά αποτελεί και καταπληκτικό, γλυκό σνακ για κάποιο πικ-νικ, για τη δουλειά, μετά τη γυμναστική, με τον καφέ ή μετά το φαγητό! 

Γλυκά του κουταλιού

Άλλη μια υπέροχη επιλογή για συνοδευτικό με τον καφέ είναι φυσικά τα γλυκά του κουταλιού, όπως άλλωστε σερβίρονται και σε παραδοσιακά καφενεία. Οι γεύσεις ατελείωτες. Κυδώνι, σταφύλι, βύσσινο, κεράσι, περγαμόντο, σύκο, πορτοκάλι και άλλα πολλά κλασικά ή και σπάνια φρούτα δημιουργούν ένα παραδοσιακό, νοστιμότατο και νηστίσιμο γλυκό, που διατηρείται, μάλιστα, και για πολύ καιρό! 

Λουκούμια

Τα λουκούμια είναι ένα ακόμα νηστίσιμο γλυκό, επίσης ταιριαστός μεζές για τον καφέ, με μεγάλη ποικιλία γεύσεων που συναντάται σε πολλά καταστήματα. Οι γεύσεις πολλές και εκλεκτές, όπως: μανταρίνι, μαστίχα, τριαντάφυλλο, αμύγδαλο ή και κοκτέιλ, δηλαδή ο συνδυασμός μαστίχας, περγαμόντου και τριαντάφυλλου. Η γλυκιά, φρουτένια γεύση τους, σε συνδυασμό με την άχνη ζάχαρη και τη ζελεδένια υφή τους, τα καθιστούν ένα πολύ νόστιμο γλυκό κάθε εποχής! 

Πηγή εικόνας: flickr.com / Δικαιώματα χρήσης: aoratos

Μελομακάρονα και Κουραμπιέδες λαδιού 

Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι άκρως συνδυασμένα με τα Χριστούγεννα, όμως σε πολλές περιοχές διατίθενται σε ζαχαροπλαστεία και άλλες εποχές, όπως τις ημέρες της Σαρακοστής, καθότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες λαδιού είναι απόλυτα νηστίσιμοι και πολλοί νόστιμοι, που, επίσης, μπορούν να συνοδεύσουν τον πρωινό ή τον απογευματινό καφέ σας! 

Παστέλι 

Το παστέλι είναι κι αυτό ένα νηστίσιμο γλυκό, πολύ νόστιμο και απόλυτα υγιεινό, που δίνει ενέργεια, άρα θεωρείται και ιδανικό σνακ για τη δουλεία, το σχολείο, τη βόλτα ή και μετά τη γυμναστική. Ο θρεπτικός συνδυασμός του γλυκού μελιού με το σουσάμι το καθιστά απίστευτα ωφέλιμο γλυκό που κυκλοφορεί είτε τραγανό είτε μαλακό, αλλά και συνδυαστικά με άλλα υλικά, όπως φιστίκι, αμύγδαλο, σταφίδα κ.ά.

Σκαλτσούνια 

Το παραδοσιακό κρητικό γλυκό που, πλέον, συναντάται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, τα σκαλτσούνια, είναι ένα ακόμα νηστίσιμο γλυκό, που σύμφωνα με διάφορες συνταγές περιέχει μέλι, σουσάμι, χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο και άλλα υλικά. Νόστιμο, υγιεινό, νηστίσιμο μα χορταστικό είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το μικρό αυτό παραδοσιακό γλυκό!

Ταχίνι 

Φυσικά, δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα το αγαπημένο ταχίνι. Ένα συστατικό που καταναλώνεται και μόνο του, πάνω σε ψωμάκι, σε διάφορες γεύσεις, με κακάο, με μέλι, με φρούτα κ.λπ., αλλά που μπορεί, επίσης, να αποτελέσει μοναδικό υλικό για νηστίσιμα κέικ και πίτες! Ένα από τα πιο νόστιμα, νηστίσιμα υλικά και σίγουρα ένα από τα πιο θρεπτικά, που θα απογειώσει κάθε συνταγή και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια μερέντα!

Πηγή εικόνας: flickr.com / Δικαιώματα χρήσης: aspros

Εναλλακτική Γαλατόπιτα

Φυσικά, πλέον, υπάρχουν τόσα εναλλακτικά υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα φυτικά γάλατα. Γάλα από σόγια, από αμύγδαλο και άλλα πολλά και, μάλιστα, με πολλές γεύσεις, είναι το απόλυτο υποκατάστατο του αγελαδινού ή κατσικίσιου γάλακτος. Φυσικά, αυτά και κυρίως το γάλα αμυγδάλου αποτελούν την πιο κατάλληλη επιλογή για να αντικαταστήσετε το γάλα από τις αγαπημένες σας γλυκές συνταγές και να δημιουργήσετε ένα απίθανο γλυκό, όπως είναι για παράδειγμα η παραδοσιακή, νοστιμότατη γαλατόπιτα! 

Νηστίσιμη Μηλόπιτα

Κι όμως, η γλυκιά μηλόπιτα, ένα γλυκό αγαπημένο και υγιεινό, μπορεί να γίνει νηστίσιμο! Υπάρχουν πολλές συνταγές που αναφέρουν τα κλασικά υλικά, όπως, φυσικά, τα μήλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα κ.λπ., και βγαίνουν απολύτως επιτυχημένες δίχως αυγά, βούτυρο ή γάλα! 

Μους Σοκολάτας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν πολλά φυτικά υλικά που μπορούν πολύ εύκολα να αντικαταστήσουν στις κλασικές μας συνταγές τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ένα συστατικό, λοιπόν, είναι φυσικά και το αβοκάντο που «έρχεται για να πάρει» τη θέση του βουτύρου και να μας βοηθήσει να μετατρέψουμε τα αγαπημένα μας γλυκά, νηστίσιμα! Μια φοβερή επιλογή, που δε χρειάζεται ψήσιμο, άρα όλες οι θρεπτικές ουσίες των υλικών παραμένουν ωφέλιμες, είναι και η παρασκευή μους σοκολάτας με αβοκάντο. Γίνεται το ίδιο παχύρευστη, νόστιμη, αλλά πιο ελαφριά και υγιεινή! 

Φορέστε, λοιπόν, τις ποδιές σας και πιάστε τις κουτάλες για να ετοιμάσετε τα αγαπημένα σας γλυκά για τη Σαρακοστή! Αν πάλι πιστεύετε πως τα γλυκά δεν είναι το φόρτε σας, επισκεφθείτε το ζαχαροπλαστείο ή τον φούρνο της γειτονιάς σας και αναζητήστε τις αναφερόμενες επιλογές, που είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσουν!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • 30 τέλεια νηστίσιμα γλυκά για τη Σαρακοστή, gastronomos.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Τα γλυκά της Σαρακοστής που δεν λείπουν από κανένα σπίτι!, sarakosti.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Σκαλτσούνια, argiro.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα
Μαρία Μπαλαούρα
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.