10.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟ ρόλος της Ελλάδας στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου

Ο ρόλος της Ελλάδας στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Στρατηγικής σημασίας συνεργασία επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου την προηγούμενη εβδομάδα. Μεταναστευτικό και Ενέργεια ήταν δύο από τα πιο σημαντικά θέματα που τέθηκαν στο επίκεντρο με την Ελλάδα να προσδοκά σημαντικά οφέλη.

Συγκεκριμένα, στη Σύνοδο στο Κάιρο συμμετείχαν η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, o Πρωθυπουργός Βελγίου και προεδρεύων της Ε.Ε., Αλεξάντερ ντε Κρόο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι έξι πυλώνες της εν λόγω συνεργασίας είναι: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις και εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια και Άνθρωποι και δεξιότητες. Συμφωνήθηκε ένα νέο πακέτο στήριξης της Αιγυπτιακής Οικονομίας ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς υπάρχουν προβλήματα, κυρίως λόγω της κρίσης του Σουέζ.

Πώς ωφελείται, όμως, η Ελλάδα από αυτές τις κινήσεις; Η χώρα μας, σταθερά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενότητας, πρωταγωνιστεί και σε αυτήν την περίπτωση. Πριν από τη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων και για τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Είναι γεγονός ότι οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν πρόβλημα και πρέπει να ελεγχθούν. Χρειάζεται προσοχή, ειδικά τώρα που υπάρχει πόλεμος στη Γάζα, καθώς υπάρχει εύλογη ανησυχία. Δεν πρέπει να προκληθούν νέα κύματα παράνομης μετανάστευσης, αυτήν τη φορά, στα νότια σύνορα μας. Η στρατηγικής σημασίας διμερής συνεργασία Ελλάδας-Αιγύπτου, αναμένεται να διασφαλίσει νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Η Αίγυπτος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον τομέα αυτόν, βοηθώντας την Ελλάδα και, κατ’ επέκταση, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, στο πλαίσιο της ανάγκης για συνεργασία των δύο χωρών, συμφωνήθηκε η σύσταση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας», οι συνεδριάσεις του οποίου θα γίνονται ανά δύο χρόνια, με την πρώτη να προγραμματίζεται στην Αθήνα κατά το επόμενο διάστημα.

Πηγή εικόνας: ieidiseis.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / EUROKINISSI

Επιπλέον, η ηλεκτρική διασύνδεση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου περνά από την Ελλάδα. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τέτοια ευκαιρία! Μέσω αυτής της επιλογής, ωφελείται η χώρα μας τόσο στρατηγικά όσο και στην πράξη με την ενεργειακή θωράκιση και ασφάλεια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Με το έργο GREGY θα μεταφέρεται καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από το Κάιρο στην Αθήνα, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα και τον ενεργειακό χάρτη, δίνοντας μια ανεξαρτησία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει των εν λόγω συμφωνιών, ωφελούνται και οι δύο πλευρές! Η Αίγυπτος με τις ΑΠΕ (άνεμος, ήλιος) γίνεται μια μεγάλη δύναμη της περιοχής και η Ελλάδα, πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το project GREGΥ Interconnector», θα υπάρχει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο 950 χιλιομέτρων με ισχύ 3.000 MW. Η ηλεκτρική ενέργεια από τις ΑΠΕ θα μεταφέρεται κατευθείαν από την Αίγυπτο στην Αθήνα, τροφοδοτώντας την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ουσιαστικά με βάση αυτό, η χώρα μας θα πρωταγωνιστήσει στην εξαγωγή ενέργειας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας, η Ελλάδα φαίνεται ότι κερδίζει από τέτοιες συνεργασίες. Η στρατηγική που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια είναι αναγκαία και συμφέρουσα για τη χώρα μας. Ορθά συνεχίζεται, καλώς προχωράμε! Η Ελλάδα γίνεται κόμβος σταθερότητας και ανάπτυξης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Συμφωνία «σταθμός» Ευρώπης – Αιγύπτου: Το μεταναστευτικό, η ενέργεια και τα οφέλη για την Ελλάδα, cnn.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.