20.5 C
Athens
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΕκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Καλαμάτα

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Καλαμάτα


Της Μαρίας Μπαλαούρα,

Μάρτης, ο μήνας της Ελευθέριας για τη χώρα μας, ο μήνας που όλοι οι Έλληνες απ’ όλες τις άκρες του πλανήτη τιμούν τον επαναστατικό αγώνα του ‘21, που χάρισε την ελευθερία στη χώρας μας από τον τουρκικό ζυγό και έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Η περιοχή που πρωτοστάτησε στην εξέγερση υπήρξε η ηρωική Πελοπόννησος, με αποτέλεσμα να διοργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις προς τιμήν του αγώνα και των ηρώων. Έτσι, στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι του Σαββάτου η ετήσια αναπαράσταση στο ιστορικό κέντρο της πόλης με την παρουσία πολιτικών προσώπων, αξιότιμων καθηγητών ιστορίας και τη συμμετοχή λαογραφικών συλλόγων, συλλόγων παραδοσιακών χορών και της φιλαρμονικής. 

Στις 23 Μαρτίου του 1821, η πόλη της Καλαμάτας, μετά από έξυπνα τεχνάσματα των Μεσσηνίων αγωνιστών, επέτρεψε στα χέρια των Ελλήνων, γεγονός που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα επιτυχημένα εγχειρήματα του επαναστατικού αγώνα, δίνοντας ελπίδα και στους υπόλοιπους υποδουλωμένους Έλληνες. Μετά τη θριαμβευτική νίκη, κατά την παράδοση, 24 ιερείς και ιερομόναχοι ευλόγησαν τις σημαίες του επαναστατικού αγώνα και όρκισαν τους επαναστάτες στη Βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, υπό τους ήχους χαρμόσυνων καμπανοκρουσιών και με την παρουσία κόσμου όλων των ηλικιών, ανδρών, γυναικών και παιδιών. 

Πηγή εικόνας από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Μπαλαούρα

Έτσι, αναπαριστούν και σήμερα οι Καλαματιανοί γιορτάζοντας την απελευθέρωση της πόλη τους. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, στις 15:00 το μεσημέρι, θα σημειωθεί η παράταξη των σημαιών από όλα τα σχολεία της πόλης μπροστά από τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, έπειτα η προσέλευση των επισήμων και των προσκεκλημένων, θα αφιχθεί η σημαία της επανάστασης μαζί με τη φλόγα από την ιερά Μονή Βελανιδιάς. Στις τρεις και μισή, περίπου, θα τελεστεί η δοξολογία στον Ιερό Ναό καθώς και το τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων ηρώων. Κατά τις τέσσερις, θα πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Διδάκτορα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Ιωάννη Σόλαρη. Μετά, θα ανακοινωθεί το προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθερωση και η έναρξη του Επαναστατικού Αγώνα. Τότε είναι που οι οπλαρχηγοί «κατεβαίνουν» από τον δρόμο της Υπαπαντής με το άλογο τους, συνοδεία ντυμένων με παραδοσιακές ενδυμασίες συμμετεχόντων και καταφθάνουν προς την εκκλησία. Ύστερα, τελείται η κατάθεση των στεφάνων του αγώνα στο μνημείο της πλατείας της 23ης Μαρτίου και ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες και, στη συνέχεια, πραγματοποιείται η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Κατά τις τέσσερις και μισή ξεκινά η αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, ενώ μετά πραγματοποιείται η παρέλαση των σχολείων και των συλλόγων. 

Πηγή εικόνας από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Μπαλαούρα

Ο Παναγιώτης Λύρας θα είναι ο τελετάρχης της εκδήλωσης, ενώ εκφωνητής θα είναι ο Ιωάννης Δρίτσας. Υπεύθυνος της μαθητικής παρέλασης θα είναι ο Ηλίας Γυφτέας. Στην Αναπαράσταση συμμετέχουν: οι τυμπανιστές της ομάδας του Πέτρου Κούρτη “Adventure”, η σοπράνο Κωνσταντίνα Κορμά και ο ιππικός όμιλος Καλαμάτας. Σημαντική είναι και η συμμετοχή πολλών συλλόγων στην εκδήλωση. Φέτος, θα συμμετάσχουν: το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», ο Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, ο Χορευτικός Όμιλος Καλαμάτας «Λεύκιππος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», ο Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», ο Λαογραφικός Σύλλογος «Κορύβαντες», η Ομάδα Νέων «Η Δημιοβίτισσα», ο Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Κουτσαβίτικη φορεσιά», ο Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφιείς», ο Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Παράδοσης», ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λεϊκων «Η πρωτοπορία», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Φαραί Γιαννιτσανίκων», ο Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος – Ακοβίτικων Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών», ο Σύλλογος Απανταχού Λαδαίων, ο Αθλητικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Παράδεισος» (τμήμα αναβίωσης Παναγιώτης Κεφάλας), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατέος «Η Συνεργασία», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών «Η Αναγέννηση», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεριωτών «Ο Ταύγετος», ο Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης και το 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Την περιγραφή της Αναπαράστασης θα αναλάβει ο Δημήτρης Ηλιόπουλος και τη μουσική επένδυση ο Μιχάλης Τούμπουρος. Τέλος, με τη συμμετοχή τους θα μας τιμήσουν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και οι Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Μεσσηνίας. 

Επιπλέον, την Κυριακή στις 24 Μαρτίου και ώρα έξι στην Κεντρική Πλατεία, η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «ΤΑΞΙΜ» με τους: Νίκο Παπαηλίου στο κλαρίνο, Κυριάκο Μαρκογιάννη στο λαούτο, Παναγιώτη Κοτσώνη στο βιολί, Χρήστο Λαδά στο σαντούρι, Γιώργο Κλάδη στα κρουστά και Βαγγέλη Κώτσου στο τραγούδι, θα μας χαρίσουν μια υπέροχη παραδοσιακή βραδιά μαζί με τους Συλλόγους Παραδοσιακών Χορών της Μεσσηνίας με την αξεπέραστη παραδοσιακή μουσική και τους αγαπημένους παραδοσιακούς χορούς!

Αξίζει λοιπόν να επισκεφθούμε την τιμημένη πόλη της Καλαμάτας για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, ώστε να ζήσουμε την ανατριχιαστική αυτή εμπειρία και να νιώσουμε την ένταση του αγώνα, που επιτυχημένα μεταφέρει η συναρπαστική αναπαράσταση!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΉ ΠΗΓΉ
  • 1821 Καλαμάτα – Μάρτιος: Μήνας Ελευθερίας, Kalamata.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα
Μαρία Μπαλαούρα
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.