12.5 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά«Μαριλένα Αραβαντινού (1927-2019). Σκηνογράφος και ζωγράφος»: Μία έκθεση για την πρώτη Ελληνίδα...

«Μαριλένα Αραβαντινού (1927-2019). Σκηνογράφος και ζωγράφος»: Μία έκθεση για την πρώτη Ελληνίδα σκηνογράφο


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Η Ζωγραφική αποτελεί ένα από τα συχνότερα μέσα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να αναπαραστήσει εκφάνσεις της ζωής του ή να εκφράσει τον συναισθηματικό του κόσμο και οτιδήποτε άλλο τον απασχολεί. Μέσω του θεάτρου και του κινηματογράφου μια άλλη τέχνη, αυτή της σκηνογραφίας, έχει αναδειχθεί, συμπληρώνοντας το παζλ μίας παραγωγής.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, αποτίνοντας φόρο τιμής στη Μαριλένα Αραβαντινού, την πρώτη Ελληνίδα σκηνογράφο, παρουσιάζει μία έκθεση αφιερωμένη στο έργο της δημιουργού, η οποία τιτλοφορείται «Μαριλένα Αραβαντινού (1927-2019). Σκηνογράφος και ζωγράφος». Πρόκειται να λάβει χώρα από τις 19 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την επισκεφθούν σε καθημερινή βάση.

Η Μαριλένα Αραβαντινού. Πηγή εικόνας: athinorama.gr / Φωτογράφος: Λεωνίδας Κουργιαντάκης

Η Μαριλένα Αραβαντινού ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με τη σκηνογραφία τόσο στο ελληνικό θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, μέσω του οποίου οι περισσότεροι θεατές έχουν έρθει σε επαφή με το έργο της, ακόμη κι αν δε γνώριζαν το όνομά της, αλλά συμμετείχε και σε διεθνείς παραγωγές, τα γυρίσματα των οποίων έλαβαν χώρα σε ελληνικό έδαφος. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με ορισμένους από τους κορυφαίους εκπροσώπους της υποκριτικής του περασμένου αιώνα, όπως την Κυβέλη, τον Μάνο Κατράκη και τον Δημήτρη Χορν, αλλά και της σκηνοθεσίας, όπως τον Μιχάλη Κακογιάννη. Το 1989 τιμήθηκε για το έργο της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης της ζωγραφικής της παραγωγής, η οποία δεν έχει τύχει αντίστοιχης αναγνώρισης με τη σκηνογραφία, θα παρουσιαστούν πίνακές της, οι οποίοι φιλοτεχνήθηκαν από το 1940 έως το 1990, κάποιοι από τους οποίους θα εκτεθούν για πρώτη φορά. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες, σχέδια και άλλο υλικό από τις θεατρικές παραστάσεις και τις κινηματογραφικές παραγωγές στις οποίες συμμετείχε.

Την εν λόγω έκθεση έχουν επιμεληθεί ο Σπύρος Μοσχονάς και η Κωνσταντίνα Ντακόλια, ενώ θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Αίθριο 4ου ορόφου.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.