14.6 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαLove Bombing: Από την «έκρηξη» αγάπης στην ψυχολογική κακοποίηση

Love Bombing: Από την «έκρηξη» αγάπης στην ψυχολογική κακοποίηση


Της Μαρίας Μπότη,

Η αγάπη είναι μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες που μπορούμε να ζήσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Υπάρχουν πολλά είδη αγάπης ανάλογα με τη σχέση που αναπτύσσουμε με τους άλλους (ερωτική, οικογενειακή, φιλική κ.ά.). Αν και δεν υπάρχει «κλίμακα μέτρησης» της αγάπης, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο καθένας μέσα του γνωρίζει ότι διαχωρίζει κάπως τα συναισθήματα που τρέφει για κάθε άτομο που έχει στη ζωή του. Όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις, μερικές φορές η αγάπη παρουσιάζεται με υπερβολικό τρόπο και με σκοπό την απόκτηση εξουσίας. Τότε είναι που ξεφεύγει από τα όρια και κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν επικίνδυνο μηχανισμό γνωστό ως “love bombing”.

Τι είναι όμως το “love bombing”;

Το “love bombing” είναι μια συμπεριφορά, κατά την οποία ένας σύντροφος επιδεικνύει έντονη αγάπη, προσοχή και υποστήριξη σε ένα άτομο, συχνά με έναν «εκτυφλωτικό» τρόπο. Αυτή η υπερβολική αφοσίωση μπορεί να περιλαμβάνει συνεχείς επιδείξεις αγάπης, δώρα, υπερβολικά συχνή επικοινωνία και γενικά μια συνεχή προσπάθεια να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την προσοχή του άλλου.

Ενώ αρχικά μπορεί να φαίνεται σαν μια απόδειξη της αληθινής αγάπης, το “love bombing”, συχνά, κρύβει σκοτεινές προθέσεις και αποτελεί ένα παιχνίδι ψυχολογικής χειραγώγησης. Αρχικά, ο love bomber εμφανίζεται σαν ιδανικός σύντροφος, προσφέροντας υπερβολική αγάπη, προσοχή και υποστήριξη. Αυτή η υπερβολική προσοχή εκτοξεύει την αυτοεκτίμηση του θύματος, κάνοντάς το να νιώθει εκλεκτό και αναγνωρισμένο.

Καθώς ο καιρός περνάει, τα συνεχή κομπλιμέντα, η ιδιαίτερη προσοχή και η «ασφυκτική» αγάπη αρχίζουν να φανερώνουν την ψυχολογική κακοποίηση που υφίσταται το θύμα. Η υπερβολική αυτή προσπάθεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να ελέγξει το θύμα, να του επιβάλει τις δικές του ανάγκες και να του δώσει την αίσθηση ότι του είναι ευγνώμων για κάτι.

Πηγή εικόνας: Gettyimages.com/ Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Iryna Veklich.

Τα σημάδια του “love bombing” μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστούν αρχικά, καθώς η υπερβολική αγάπη και προσοχή μπορεί να μοιάζει στην αρχή επιθυμητή και ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το θύμα μπορεί να αρχίσει να νιώθει πίεση και μία συνεχή υποχρέωση να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του άλλου και τότε αρχίζουν να εμφανίζονται τα “red flags”.

Αλλαγές στη συμπεριφορά, υπερβολικός έλεγχος, έλλειψη σεβασμού προς τα όρια του άλλου είναι μερικά από τα σημάδια που πρέπει να προσέξει κάποιος. Η δημιουργία μιας αίσθησης «υποχρέωσης» στον άλλον, τα υπερβολικά πολλά –και μεγάλης αξίας– δώρα, η ασταμάτητη επικοινωνία και η συνεχής προσκόλληση πάνω στο θύμα είναι οι πιο συχνές συμπεριφορές ενός love bomber.

Για το θύμα του “love bombing”, είναι φυσικά σημαντικό να επιδείξει δύναμη και να δράσει όσο πιο άμεσα μπορεί. Να θέσει όρια και να μην φοβηθεί να απομακρυνθεί από μια τοξική σχέση. Το “love bombing” μπορεί να είναι μια πραγματική παγίδα στις σχέσεις, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αγάπη πρέπει να είναι αμοιβαία και υγιής. Να είστε επιφυλακτικοί, αλλά και «ανοιχτοί» στην αγάπη. Μια ισορροπημένη προσέγγιση μπορεί να δημιουργήσει μια βαθιά και ολοκληρωμένη σχέση.

Αναμφίβολα, το “love bombing” είναι ένα φαινόμενο που αποτελεί πρόκληση για τη σημερινή κοινωνία. Αναγνωρίζοντας τα σημάδια και δρώντας με αποφασιστικότητα, μπορούμε να προστατευτούμε και να διατηρήσουμε υγιείς σχέσεις. Η αγάπη πρέπει να είναι αμοιβαία και να βασίζεται στον σεβασμό και, σίγουρα, ο καθένας αξίζει μια σχέση που να τον υποστηρίζει, να τον ικανοποιεί, να τον εμπνέει και να τον «ολοκληρώνει». Ας μην επιτρέψουμε στο “love bombing” να σκοτώσει τον ευαίσθητο πυρήνα της αγάπης και του αμοιβαίου σεβασμού.

Κλείνοντας, ας σκεφτούμε: Είναι πάντα εφικτό να διακρίνουμε την αληθινή αγάπη από την υπερβολική προσπάθεια;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • LOVE BOMBING: ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ; oneofus.gr, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπότη
Μαρία Μπότη
Γεννήθηκε το 1997 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ξένες γλώσσες και αγαπά τα ταξίδια. Τα σχέδια της για το μέλλον είναι να ασχοληθεί σε μεταπτυχιακό επίπεδο με την επικοινωνία και το marketing.