11.9 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΧρυσάφι... δεκάδων μεταλλίων

Χρυσάφι… δεκάδων μεταλλίων


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Σπουδαίος αθλητής, αντισυμβατικός, μετρημένος και cool. Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο «Βασιλιάς» του άλματος εις μήκος, για άλλη μια φορά έκανε τα μαγικά του και βρέθηκε στην κορυφή, κατακτώντας την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που λαμβάνει χώρα στη Γλασκώβη. Ο 26χρονος αθλητής έκανε πράξη την υπόσχεσή του, δηλαδή υπερασπίστηκε τον τίτλο του, καθώς και στην προηγούμενη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε 2 χρόνια νωρίτερα, είχε βρεθεί στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Και μπορεί ο προχθεσινός τελικός να κράτησε τους θεατές σε αγωνία, εν τέλει χάρισε χαμόγελα στην ελληνική αποστολή και, φυσικά, τους φιλάθλους. Παρά το γεγονός ότι οι πρωινές «πτήσεις» δεν είναι μία προσφιλής του συνήθεια, ο Τεντόγλου, εν τέλει, κερδίζει το χρυσό, βασιζόμενος είτε στην πρώτη του προσπάθεια, όπως συνέβη στη Γλασκώβη, είτε στην τελευταία, όπως έχει κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Είτε με ακύρωση του άλματος λόγω των παπουτσιών είτε με πρωινούς αγώνες, εκείνος βρίσκει τον τρόπο για να βρεθεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Έχοντας πάντα δίπλα του τον Γιώργο Πομάσκι, με τον οποίο αποτελούν ένα ντουέτο μοναδικό για διάφορους λόγους. Ακόμη και σε μία κακή του μέρα, βγαίνει νικητής βάσει των επιδόσεών του στο αγωνιστικό τερέν και είναι για αυτόν τον λόγο άξιος θαυμασμού.

Πηγή εικόνας: thenationalherald.com / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: AP Photo / Bernat Armangue

Πέρα, όμως, από τις λαμπρές αγωνιστικές του επιδόσεις και ό,τι αυτές θα μπορούσαν να επιφέρουν, ο Τεντόγλου αποδεικνύει ότι πατάει στη Γη και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την παρουσία του εκτός του αγωνιστικού χώρου. Και αυτό όχι μόνο σήμερα, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές, αλλά ήδη από τα πρώτα χρόνια που γινόταν γνωστή η παρουσία του στο σκάμμα. Όταν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου είχε ολοκληρώσει την τελευταία του προσπάθεια που τον ανέδειξε νικητή, αντί να πανηγυρίσει, όπως εύλογα θα έκανε όποιος βρισκόταν στην αντίστοιχη θέση, εκείνος κατευθύνθηκε στην εθελόντρια για να υποβάλλει τα σέβη του και δεν ήταν άλλη από τη Heike Drechsler, ενός αστεριού του αθλήματος που κατέκτησε 19 μετάλλια. Όταν δήλωνε τη συμπαράστασή του στα θύματα έμφυλης βίας και επέλεξε να φορέσει κατά την απονομή του μεταλλίου μια ροζ μάσκα. Όταν έδωσε για δημοπρασία τα περιβόητα παπούτσια που του στέρησαν μία επίδοση, προκειμένου να βοηθήσει τους σεισμόπληκτους της γείτονος χώρας.

Πορεύεται με εργατικότητα, ήθος, αξίες και μία σεμνότητα που δυστυχώς δεν συναντάμε πια συχνά. Αγωνίζεται για να πετύχει τους στόχους του και δεν διστάζει να αναφερθεί στα κακώς κείμενα του ελληνικού αθλητισμού —έλλειψη οικονομικών πόρων, εγκαταστάσεων κλπ.— τη στιγμή του θριάμβου του, για να βοηθήσει όλους εκείνους τους αθλητές που ακόμη δεν έχουν διαγράψει τη δική του πορεία. Σέβεται τους συνανθρώπους του και παίρνει τη σωστή θέση σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Το ίδιο και ο προπονητής του, που αφιέρωσε το μετάλλιο στις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη.

Ο καθένας μπορεί να είναι σπουδαίος στον τομέα του και να υπερηφανεύεται για τις περγαμηνές του. Ή μπορεί να είναι σπουδαίος και να είναι όπως ο Τεντόγλου: Σπουδαίος αθλητής και σπουδαίος άνθρωπος, παραδίδοντας μαθήματα ζωής με τη στάση του.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεωργία Σκαμπελτζή
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.