Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,
Δεν έχουν περάσει παρά 8 μήνες από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετά τη διπλή συντριπτική ήττα στις Βουλευτικές Εκλογές Μαΐου και Ιουνίου. Ήδη από το 2019, αλλά εντονότερα από το καλοκαίρι και έπειτα η κατηφόρα που έχει πάρει το κόμμα της Κουμουνδούρου δεν έχει τελειωμό.
Αρχικά, η εσωκομματική προεκλογική περίοδος μεταξύ των υποψηφίων δεν είχε προκαλέσει μεγάλες έριδες, κάτι, όμως, που άλλαξε άρδην με την έλευση του «κομήτη» Κασσελάκη. Από εκείνη τη στιγμή, η Κουμουνδούρου περνά μια περίοδο συνεχούς κρίσης, με τα γεγονότα που την πυροδοτούν να είναι πολλά και διάφορα. Οι τοποθετήσεις του νέου Προέδρου και οι διαφωνίες μεταξύ των στελεχών οδηγούσαν το κόμμα σε περαιτέρω συρρίκνωση δημοσκοπικά, αλλά και στην αποχώρηση Ευρωβουλευτή και Βουλευτών, που είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς.
Όσο συνέβαιναν αυτά, πολλές ήταν οι φωνές που προσδοκούσαν την παρέμβαση του φυσικού αρχηγού του κόμματος, ο οποίος τηρούσε σιγή ιχθύος. Όμως, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, ο Αλέξης Τσίπρας μέσω επιστολής τοποθετήθηκε για τα όσα εκτυλίσσονται και μέσω της πρότασης να καταφύγει ο Κασσελάκης στη βάση, πήρε θέση απέναντί του. Αυτό σημαίνει ότι είτε ο ένας είτε ο άλλος θα επικρατήσει.
Έτσι, άνοιξε ένας κύκλος συζητήσεων για τη διεξαγωγή νέων καλπών για την ανάδειξη αρχηγού: δηλαδή είτε την παραμονή του Κασσελάκη είτε την ανάδειξη ενός άλλου προσώπου που θα οδηγούσε στη διακοπή της εσωστρέφειας του κόμματος. Τελικά, πριν από λίγες ώρες αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η εκλογική διαδικασία και να παραμείνει στο τιμόνι ο Κασσελάκης. Η υποψηφιότητα Γεροβασίλη απέναντι στον νυν Πρόεδρο, για να στεφόταν με επιτυχία, θα έπρεπε να συσπειρώσει τις δυνάμεις που αντιτίθενται στον άλλο πόλο, εφόσον έμεναν στην άκρη οι διαφορές που υπάρχουν. Η Γεροβασίλη προέρχεται από την ομάδα του Τσίπρα και έχει δηλώσει δημόσια τη διαφωνία της για τους χειρισμούς του Κασσελάκη, άρα δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη η υποψηφιότητά της.
Ο τρόπος με τον οποίο πορεύεται ο Κασσελάκης, δηλαδή αψηφώντας τα όργανα και αδιαφορώντας για συνεργασία με στελέχη, δείχνει ότι το κόμμα οδεύει προς τη διάλυση για άλλη μια φορά. Αυτό δε σημαίνει ότι νωρίτερα ήταν όλα ρόδινα, καθώς ακόμη και πολύ πριν συμβούν όλα αυτά, δεν έχει επιδείξει τα αντανακλαστικά που έπρεπε, ώστε να γίνει μια σοβαρή αυτοκριτική για να διαπιστωθεί τι έφταιξε για την πτώση. Όπως φάνηκε η αλλαγή προσώπου δεν ήταν αρκετή για την επαναφορά του ως διεκδικητή της εξουσίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Όπως δεν έγινε ούτε από τη στιγμή που το κόμμα «αιμορραγούσε» με τις αποχωρήσεις Βουλευτών και στελεχών, αντίθετα συνεχίστηκε το μοτίβο της δημόσιας αντιπαράθεσης στα τηλεοπτικά μέσα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αλαζονεία του προέδρου τον οδηγεί να δηλώνει με απεριόριστη σιγουριά ότι θα αναλάβει τα ηνία του κράτους.
Τα τελευταία γεγονότα, η αμηχανία μεταξύ των στελεχών και η στροφή που πήρε το κόμμα μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κασσελάκη δεν βοήθησαν στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη των Ευρωεκλογών πλησιάζει και αναμένουμε να δούμε στην πράξη πώς κρίνουν οι ψηφοφόροι τα όσα εκτυλίσσονται στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου.