Της Μαρίας Μπότη,
Η «υγιής» επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για μια ισορροπημένη ζωή. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα και δυσκολίες στις σχέσεις μας, ειδικά, όταν δε συμφωνούμε με κάτι και πρέπει να πούμε «όχι». Εκεί, είναι που ξεκινάει μια εσωτερική αντιπαράθεση με τον εαυτό μας, καθώς η δυσκολία να αρνηθούμε μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμούς, ενώ μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα, επηρεάζοντας τόσο την αυτοεκτίμησή μας όσο και τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να πούνε «όχι», διότι φοβούνται την αντίδραση των άλλων. Συχνά, ανησυχούν ότι θα τους κρίνουν αρνητικά και θα τους χαρακτηρίσουν εγωιστές. Παρ ΄όλα αυτά, η αδυναμία να πούμε «όχι» έχει αποδείξει ότι μας «επιβαρύνει» αρκετά και μας «γεμίζει» στρες και πίεση. Γιατί, όταν συμφωνούμε να κάνουμε κάτι που στη πραγματικότητα δεν το θέλουμε πραγματικά, αυτό επηρεάζει αρνητικά τόσο τη ψυχική όσο και τη σωματική μας ευεξία. Από την άλλη πλευρά, όταν αποφασίσουμε να πούμε «όχι» σε κάτι που δεν μας ικανοποιεί, υπάρχουν περιπτώσεις που οι άλλοι το δέχονται με κατανόηση, αφού έχουν βρεθεί σε αντίστοιχη θέση. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι η αντίδραση των άλλων ή το τι σκέφτονται για εμάς, δεν πρέπει να καθορίζει την αξία της αρνητικής απάντησης. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις επιθυμίες του, να θέτει τα «όριά» του, να δέχεται όσα τον ικανοποιούν και να απορρίπτει όσα δεν του ταιριάζουν.
Ο συμβιβασμός σε μια κατάσταση μόνο, επειδή δε μπορούμε να πούμε εύκολα «όχι» μπορεί να οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα. Όταν δε μπορούμε να θέσουμε τα «όριά» μας και αναγκαζόμαστε να μπούμε σε μια κατάσταση, η οποία δεν μας ευχαριστεί, συχνά μας «κατακλύζουν» συναισθήματα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποστασιοποίηση από τους άλλους και ακόμα και σε συναισθηματική «εξάντληση». Επομένως, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες και να μάθουμε να λέμε «όχι» με αυτοπεποίθηση και σεβασμό προς τον εαυτό μας; Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την αξία των δικών μας αναγκών και επιθυμιών. Ναι, είναι φυσικά σημαντικό να βοηθάμε τους άλλους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον εαυτό μας. Μπορούμε να σκεφτούμε τη πρόταση και να αναρωτηθούμε εάν μια συγκεκριμένη ενέργεια είναι πραγματικά «συμβατή» με τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τις αξίες και τα «όριά» μας. Δεύτερον, μπορούμε να εξασκήσουμε τη τέχνη της αποφασιστικότητας. Αυτό σημαίνει να είμαστε σαφείς και αποφασιστικοί στην επικοινωνία μας με τους άλλους. Μπορούμε να εξηγήσουμε ευγενικά, αλλά αποφασιστικά τους λόγους για τους οποίους δε μπορούμε να συμφωνήσουμε με κάτι ή να προσφέρουμε εναλλακτικές λύσεις, που εξυπηρετούν και τις δικές μας ανάγκες και τις ανάγκες τους. Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο σεβασμός προς τον εαυτό μας είναι εξίσου σημαντικός με το σεβασμό προς τους άλλους. Να λέμε «όχι» δε σημαίνει ότι είμαστε εγωιστές ή δε σκεφτόμαστε τους άλλους. Είναι μια ένδειξη «υγιών όρων» και «συνόρων» στις σχέσεις μας, που «ενισχύει» τον αμοιβαίο σεβασμό, την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη.
Αναμφίβολα, η ικανότητά μας να πούμε «όχι» με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση είναι ζωτικής σημασίας για την «ομαλή» «λειτουργία» των σχέσεων μας. Είναι ένα σημαντικό «κομμάτι» του εαυτού μας που πολλοί δεν τολμούν να «πλησιάσουν», μιας και φοβούνται τις αντιδράσεις. Είναι ένας «δρόμος» που μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πιο εναρμονισμένες και ισορροπημένες σχέσεις με τους άλλους και με τον εαυτό μας. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι συνέπειες του συμβιβασμού σε καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας; Όσες φορές και αν το ακούσουμε, πάντα θα χρειαστεί να μας το πουν άλλη μία: Είναι μικρή η ζωή, για να συμβιβαζόμαστε! Ας τη ζήσουμε όπως έχουμε ονειρευτεί!
Και μην ξεχνάμε ότι το να πούμε «όχι» μπορεί, ακόμη να «ανοίξει» το δρόμο για μεγαλύτερες και πιο επωφελείς ευκαιρίες. Όταν λέμε «όχι» σε κάτι που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας ή δεν είναι «συμβατό» με τους στόχους μας, δημιουργούμε χώρο, προκειμένου να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενδιαφέρουν πραγματικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες ευκαιρίες που δεν θα είχαμε ανακαλύψει αν δεν είχαμε το θάρρος να πούμε «όχι»!
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
- Η σημασία του να λες «όχι» και 7 Tips για να το λέμε πιο εύκολα| InMedHealth, inmedhealth.gr. Διαθέσιμο εδώ