8.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣτοχεύοντας στην ασφάλεια

Στοχεύοντας στην ασφάλεια


Του Δημήτρη Μάνδαλου,

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανέλαβε μόλις πριν από έναν μήνα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχώρησε τις προάλλες σε δηλώσεις αναφορικά με κάποια ζητήματα που βρίσκονται στην προτεραιότητα του Υπουργείου. Ομολογουμένως, από τις δηλώσεις του ορισμένες προκαλούν… περιέργεια.

Στη βάση των μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να γίνουν σύντομα και έχει προαναγγείλει ο Χρυσοχοΐδης, βρίσκεται το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων, για την αντιμετώπιση του οποίου καταρτίζεται σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις. Την ίδια ώρα, προχωρά τάχιστα η επιστροφή Αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί από την Άμεση Δράση, την Ομάδα ΔΙΑΣ και την Τροχαία, σε άλλες υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα, περίπου το 40% όσων είχαν πάρει απόσπαση, ανακλήθηκαν.

Αναφορικά με τον πρώτο στόχο, τη μείωση της παραβατικότητας των ανηλίκων, που έχει ανησυχήσει τη κοινή γνώμη, ο Υπουργός δήλωσε ότι προκειμένου να ανακαλυφθούν οι αιτίες της παραβατικότητας των νέων, θα χαρτογραφηθούν οι περιοχές που είναι συνηθέστερα τα περιστατικά για να αντιμετωπιστούν. Στις περιοχές αυτές, μάλιστα, θα αυξηθούν οι περιπολίες και θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες ανηλίκων, προκειμένου τα περιστατικά να αντιμετωπίζονται αμεσότερα και τα παιδιά να λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια για να μην επαναλάβουν τυχόν παραβατικές πράξεις. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι η εξής δήλωση του Υπουργού «σύντομα θα ξεκινήσουν δράσεις ήπιας αστυνόμευσης με νέα παιδιά αστυνομικούς, κυρίως κοπέλες, εκεί όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νέων παιδιών, και αυτό γίνεται για να υπάρξει μια ατμόσφαιρα ασφαλείας. Οι ένστολοι Αστυνομικοί, που θα είναι άοπλοι, θα διαχειρίζονται αυτές τις συγκεντρώσεις παιδιών με ήπιο τρόπο, θα υπάρχει όμως και προσωπικό της Ασφάλειας σε κοντινή απόσταση, ένοπλο, για την αποτροπή αλλά και ενδεχομένως τη σύλληψη».

Δηλαδή, θα διορίσει νέες κοπέλες, οι οποίες δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να αμυνθούν ούτε φυσικά, απέναντι σε μια ομάδα παραβατικών ανηλίκων, ούτε έχοντας κανένα άλλο μέσο για να προστατέψουν τη σωματική τους ακεραιότητα. Παράλληλα, θα χρησιμοποιήσει τις νέες, εμφανίσιμες θα προσθέσω εγώ, κοπέλες «για να υπάρξει μια ατμόσφαιρα ασφαλείας στις συγκεντρώσεις νέων παιδιών»; Που ζούμε; Νομίζει ο Υπουργός ότι θα προκληθεί καταστολή των συμπεριφορών αυτών, μέσω νέων και άοπλων «αστυνομικίνων» στους δρόμους;

Πηγή εικόνας: cnn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αναφορικά με την Τροχαία, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των ειδικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των παραβάσεων. Αυτές γίνονται επειδή υπάρχουν φαινόμενα επικίνδυνης και επιθετικής οδηγικής συμπεριφοράς, κάτι που προκαλεί τα πολύ σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η 24ωρη παρακολούθηση με κάμερες και με drowns των οδικών δικτύων της χώρας, ενώ τα πρόστιμα θα λαμβάνουν οι παραβάτες με ένα απλό μήνυμα στο κινητό τους. Επιπλέον, για να διευκολυνθεί η διαβίωση των πολιτών θα δοθεί έμφαση σε σφάλματα που δυσχεραίνουν τη ζωή στην πόλη, όπως οι διπλοσταθμεύσεις, η στάθμευση πάνω σε ράμπες αναπήρων, σε στροφές λεωφορείων κτλ.

Συνοψίζοντας, πιστεύω πως οποιοδήποτε μέτρο τίθεται σε εφαρμογή έχει θετικό πρόσημο, καθώς σίγουρα θα βελτιώσει την ήδη ισχύουσα κατάσταση. Ωστόσο, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι τα μέτρα του Υπουργού είναι διττά. Παρότι είναι πλήρη και σύγχρονα, είναι παράλληλα ανορθόδοξα και αναχρονιστικά…


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Μάνδαλος
Δημήτρης Μάνδαλος
Γεννήθηκε το 2005 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Πρότυπο Λύκειο, ξεκίνησε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Διεθνή Πολιτική και την περιβαλλοντική κρίση. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.